19 Ekim 2015 Pazartesi

Ölümünün 27. yıldönümünde SON HOUSE




Blues’un temel taşlarından Son House’u bundan 27 yıl önce yitirmiştik. Kilise vaazcılığı, hapishane, ağır işçilik arasında geçen yaşam mücadelesi içinde müzik tarihine oturmuş bir isim. Öfkeli ve coşkun slide gitarıyla Muddy Waters gibi ustaları Blues’a kazandıran House, günümüze dek çıkan Rock gruplarına da yeni ufuklar açacaktı.



Klasik Blues içinde slide gitar çalma tekniği ile ilerki yıllarda çıkacak olan Rock gruplarına da devasa kapılar açan Son House’ı bundan 27 yıl önce bugün yitirmiştik. 86 yıllık yaşamında yol işçiliğinden, ırgatlığa kadar bir çok işi yaparak ekmek mücadesi veren müzisyen, Blues’ın tarihsel bir ismiydi.
Mississippi’de 21 Mart 1902 tarihinde doğan Son House’un ailesi oldukça dindardı. Babası tuba kardeşleri de gitar çalmasına rağmen “günah” olduğu gerekçesiyle bunu klise dışında sürdüremiyorlardı. Bu ortamda yetişen Son House, 15 yaşında Baptist kilisesine vaazcı olarak girecekti.19 yaşına geldiğinde kendisinden yaşça büyük olan Carrie Martin ile evlendirildi ve bir at çiftliğinde çalışmaya başladı.
Son House, 25 yaşına gelene dek müzikle ilgisi yoktu. O yıl kasabaya gelen bir kumpanyada derme çatma gitarıyla çalan bir adam görecekti. Adı Willie Wilson (kumpanyadaki rolündeki isimle James Mc Coy) olan bu adamdan etkilenen Son House bu enstrümanı öğrenmek için kendini tutamaz. Kendi kendine gitar öğrenmeye başlar. 1927 yılında da eğlence için müzik yapmanın günah sayıldığı için kiliseden atılır ve artık hayatı müzik olmuştur. Bir kaç yerde çalmaya başlayan House 1928 yılında bir adamı kasten öldürmekten 15 yıl hapse mahkum olacaktı.
İki yıl Mississippi Merkez Hapishanesi’nde yatan Son House, Willie Brown’la birlikte bir kaç yerde çalacaktı ama hayatını kazanmak için bir yandan da işçilik yapıyordu. 30’larda bir kaç plak yapan sanatçı, Country Blues’un ilk örneklerini verecekti.

Avrupa gençlerinin gözdesi

60’lı yıllara kadar müzik dışında ağır işçilikle hayatını kazanan sanatçı, 1964 yılında CBS plak şirketinin temsilcileri tarafından yeniden keşfedilecekti. Son House böylece 1964 ve 1965 yıllarında Newport Folk Festivali’nde çıktı. Blues’ın Amerika’dan çok Avrupa’da gençlerin ve Rock gruplarının gözdesi olduğu yıllardı ve 1967’de de Skip James, Bukka White ile birlikte İngiltere başta olmak üzere Avrupa kentlerinde çalacaktı.

O dönemin Rock gruplarından Canned Heat’ın gitaristi Alan Wilson, Son House’ın hayranıydı. 1970 yılında da Canned Heat ile birlikte “John the Revelator: The 1970 London Sessions.” Albümünü kaydetti. 70’li yılları neredeyse Avrupa’da büyük bir ilgiye mazhar olarak geçiren House, Montreux Caz Festivali, Londra konserlerine birbiri ardına çıkacaktı.

Rock gruplarının ilham kaynağı

Bütün bu çileli hayatın içinde müzisyen olarak saygı gördüğü 70’lerden sonra sanatçı, 80’li yıllara girdiğimizde yakalandığı gırtlak kanseri sebebiyle müzikten kopacaktı. Onu 19 Ekim 1988 yılında 86 yaşındayken kaybedecektik.

Delta Blues’ın içinde Slide gitar çalma tekniği ile ayrıcalıklı bir yeri olan Son House, ilerki yıllarda çıkacak olan Rock gruplarına da ilham kaynağı olacaktı. Blues içinde de çosku dolu ve sinirli tarzıyla Robert Johnson, Muddy Waters gibi blues ustalarının çıkışına vesile olmuştu. 70’lerin İrlandalı Rock gitaristi ve vokalisti Rory Gallegher neredeyse House’ın Rock müzikteki yansıması gibiydi. Gary Moore, Lynyrd Skynyrd, John Mellencamp hatta elektronik pop grubu Depeche Mode gibi grup ve müzisyenlerin şarkılarını seslendirdikleri Son House’ı 2000’lerde White Stripes grubu tekrar gündeme getirmişti. Son’ın “Death Letter” isimli klasiğini yorumlayan grup, 2004 yılında aldıkları Grammy ödül töreninde de bu parçayı seslendirecekti. 

  Kilise vaazcılığı, hapishane, ağır işçilik arasında geçen yaşam mücadelesi içinde müzik tarihine oturan Son House, ölümünün 27. yılında da günümüz müziğine ilham vermeye devam ediyor.
APTULİKA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...