30 Ekim 2015 Cuma

Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 26

Geronimo Yalnız
Kartal'dan geçen haftaki yazısının ikinci bölümü












Jimi Hendrix  - Bölüm 2
Soru : Müzik sizin için ne kadar önemli ? 
Cevap : Bizim için çok önemli . Çalmazsak aç kalırız .
Müzikte söylemek istediğini çabuk söylemek zorundasın, en basit şekilde. Ben zekice sözler yazmaya çalışmam . Hissettiklerimi söylerim ve bırakırım tartışsınlar … Benim isteğim müziği ve sözleri tek bir şey gibi dinlemeleri … Sesle , yoku var edebilirsin .


Çiçek Çocukları Hakkında
“ Çiçek Gücü ! Evet !  Bir sonraki şey ne olacak acaba ?  Ot hızı olabilir”
Çiçek ortamı her ne kadar  uyuşturucularla bağlantılı olsa da “ herkesi sev” fikri  Amerika’ da ki renk ayrıcılığı konusuyla baş etme  konusunda bana çok yardımcı oldu . Çiçek gücünden sonra şiddet büyük ölçüde azaldı .
Zenci Ayaklanmaları ardından  ( 1967 Detroit Kenti Büyük ölçüde tahrip eden ayaklanma ardından )
“ Amerika’daki Zenci ayaklanmaları delilik , ayrımcılık delilik .  Ben bu sorunlar olmadan birlikte yaşayabileceğimize inanıyorum , fakat bu sorunlar şiddet yüzünden çözülemiyor … O eski günlerde pamuk tarlalarında elektro gitar olsaydı keşke , pek çok şey hallolurdu …”

Eric Clapton için : Büyük gitarist , Onunla benzer düşünüyoruz ama tam olarak çalmak istediğini çaldığını sanmıyorum . Geçen gün Eric’le çaldım , gayet hoştu ancak birkaç akor basmasını isterdim !
Jeff Beck için : Shape of Things albümünü dinledim , keyif aldım , fakat etkilendiğimi söyleyemem .
Ben herkesi dinlerim ama kimseyi taklit etmeye çalışmam
Benim insanlara iletmeye çalıştığım müziğim . Müzik ciddi bir şey benim için , söylemek istediğimi söyleme biçimim . SESLERİ DUYUYORUM VE ONLARI BEN BİRARAYA GETİRMEZSEM KİMSE GETİRMEYECEK .
Gitarım ve müziğim her şeyden önce gelir . Kadınları ancak ondan sonra düşünürüm . Müzik başka bir şeye zaman bırakmaz . Evlenmek gibi bir niyetim yok … Evlilik belgesi denen o küçük kağıtlar özgüveni eksik insanlar için .
Soru : Boş zamanlarında ne yaparsın ?
Cevap :  Evden pek çıkmam ,  oturup plak dinlerim . Partilere gitmeyi sevmem , fakat bazen zorunda kalıyorum .
Konseler Hakkında
“ … Gelen çocuklar plaklarda dinledikleri parçaları çalmamız isterler doğal olarak . Plağı dinlemişlerdir ama yine de onları çalmamızı isterler … Bazen bu gerçekten bu berbat bir hal alabilir , bu yüzden sahneye genellikle doğaçlama yaparak başlarız , öylesi daha eğlenceli . Daha renk katar , üç dakikalık parça on dakika sürer. Kendimizi nasıl hissediyorsak öyle çalarız , bu  yüzden plaklarımızı dinlemek bizi tanımak için yeterli değildir . Neye dair olduğumuzu ancak konserlerimize gelenler anlayabilir …
 Hayranlar hakkında …
Bazen “ Senin insanları eğlendirmen gerekiyor , senin plaklarını satın alıyoruz , senin şöyle olma lazım , böyle olman lazım “ diyenler var . Hayatlarının sonlarına kadar onlara ait olduğumuzun düşünüyorlar . Böyle bir şeyi kim ister ? Halk bir guruba yaklaşımı ile o grubu paramparça edebilir . İçlerinde hiçbir şey kalmayıncaya kadar suyunu sıkarlar .
Kendi hakkında
Zor biri olduğumu sanmıyorum . Bazen fazla içime kapanır ve konuşmam fakat bu müziğimi düşündüğüm içindir . NOTALAR VAR KAFAMDA , ONLARI KONUŞARAK ÖLDÜREMEM .
Hayalleri ( 1968 sonları )
 “Clapton , Winwood ve Mayall ‘ın konuk olacakları bir SÜPER GRUP albümü yapmak istiyorum “
Para hakkında
“ İnsanlar para konusunda o kadar aç gözlüdürler ki boğulurlar . Vazgeçmek istemezler , bu da parayı bir tür uyuşturucuya dönüştürür … Kağıt parçasından başka nedir ki para , evlilik belgesi gibi bir şey …”

Kara Panter’lere destek için yazdığı  “ Black Gold” ( Siyah Altın) dan bir pasaj
“ … Beyaz Adam sözlerine dikkat et
Çünkü tamtamlarımız güneye bakıyor
Bu dünyadaki yerine uyum sağla en iyisi
Saçların kıvrılmaya başlamadan
Bu dünyanın sarısı , kırmızısı ve siyah
Kıçın ve ruhunu parçalayacak “

Experience Dağılıyor
29 Haziran 1969’da Experience son kez birlikte çaldı . Denver Miles High Stadyumunda  . Üç günlük festival ayaklanmalar ve biber gazının ortasında son buldu .
“ Biber gazı görüyoruz . Üçüncü dünya savaşının başı bu , tarafınızı şimdi seçin . Evet bu gece burada kendi dünyamızı yaratmaya karar vermeliyiz “  
( Not: Biber gazı her yerde aynı etkiyi yapıyor demek ki  , ha 45 sene önce ha 45 sene sonra ) 
Ve yeni grubu ile  Woodstock ..
Grubu bakın nasıl tanıtıyor
“ … Uzun lafın kısası Çingeneler Grubundan ( Band of Gipsy ) başkası değiliz . Basta Nashville Tennessee’den Bil Cox ( ilk çaldığı adamlardan biri , ordudayken birlikte çalmışlıkları var) , gitar ise Larry Lee , Çığırtan Lee !  Tumbalarda ise  Juma ve Jerry Velez . Davulda ise bir can var ,   Granny Goose … Afedersin Mitch Mitchell … BALTADA İSE BENDENİZ …”
Woodstock ‘u çok sevdim … Ten Years After’ın gitaristi Alvin Lee .  Çalışını gördüğümde kıskandım biraz . Herkesin böyle bir festival görmesini , herkesin uyum ve iletişim birliği içinde nasıl kaynaştığını görsün isterim .

Derdim çoktur kime anlatsam ?
Hep siyahlara kendini anlatmak zorunda kalmış gibi Jimi , dertliymiş belli ki bu konuda …
  Siyah gençler müziğimi beyaz olduğunu düşünüyorlar , oysa ki değil . – O artık beyazlar için rock çalıyor , burada ne işi var – diyorlar .  İşin aslı kimi beyazlar birden müziğin keyfine ve farkına vardılar . Fakat siyah gençler fazla dinleme fırsatı bulamıyorlar . Fazlasıyla kendilerini toplamaya çalışmakla meşguller . Onlara MÜZİĞİN EVRENSEL OLDUĞUNU ,  SİYAH ROCK YA DA BEYAZ ROCK DİYE BİRŞEYİN OLMADIĞINI GÖSTERMEK İSTİYORUM . Sadece  iki tür müzik var   İYİ  ve KÖTÜ …”
“ Dinleyin hepimiz aynı pisliğin içindeyiz . Hepimiz yaşıyor , büyümeye çalışıyoruz . Evden küçük adımlarla uzaklaşan çocuklardan farkımız yok . Kimilerinin büyük düşleri var , kimileri eski kafa entrikalarıyla öldürülmekte . Bu yüzden mesajı almaya çalışın … Şimdi birkaç çözüm bulmaya çalışacağız . Nasıl bir dünya istediğimizi görelim . Bu size ve bize bağlı , öyleyse duygularımızı birleştirelim . Kalplerimizi birleştirelim “
Topluma Eleştiri
Bu sıkıntının nerede olduğunu biliyorum . Çoğu tembellikten kaynaklanıyor . Birilerinin oturup çözüm üretmek yerine “ Evet moruk , bu şahane , evet , direnelim , direnelim”  demek yerine , kıçlarını kaldırıp kendilerini toparlamaları gerek .  Ya da çözüm üretseler bile bazı fedakarlıklarda bulunmaları gerektiğini idrak etmeleri .  Adamın teki “ GÜVENCE “ adı verdiği ve  aslında kölelikten başka bir şey olmayan işinden olabilir örneğin …
(Bu satırların yazarının notu :  Büyüksün Jimi  henüz doğmadığım zamandan bugünkü halimi eleştirmişsin ya  , seni neden çok değerli bulduğumun kanıtıdır bu işte . Çok büyüksün ve de HAKLI !)
VİETNAM SAVAŞI ve Karşıtlığı
4 Mayıs 1970B de  Ohio  Kent State Üniversitesinde  düzenlenen VİETNAM karşıtı gösteride Ulusal Muhafız birliği tarafından dört öğrenci öldürüldü .
JİMİ BÖYLE HAYKIRDI SAHNEDEN !
“ BU KONSERİ KENT STATE ‘TE MÜCADELE EDEN BÜTÜN GÖSTERİCİLERE  İTHAF EDİYORUM –  DÖRDÜNE BİRDEN !  MADISON VE MILWAUKEE’DEKİ BÜTÜN  GÖSTERİCİLERE . AZ KALSIN  UNUTUYORDUM .  VİETNAM  VE KAM BOÇ  YAAAA!   NE KADAR ÇOK SAVAŞ VAR DÜNYADA . BU NE BOKTAN BİR İŞ .  YAŞLI İNSANLARIN ETTİĞİ BİR LAF YÜZÜNDEN  YAKINDA BÜTÜN ÇOCUKLAR TEK TEK ÖLDÜRÜLÜRSE ŞAŞMA !
HERKESE ÖZGÜRLÜK “

Uçuş
“ Hawaii’de harkulade bir şeye tanık oldum , bir mucize . Ayın etrafında pek çok halka oluşmuştu ve halkaların hepsi kadın yüzüydü . Keşke birilerine bunu anlatabilesem…”
Soru : Çok istediğin bir şey var mı?
Cevap : Kendi ülkem olsun isterdim . Çingene ruhlu insanların yaşayacağı bir vaha . Benim bütün gayem dünyadaki bütün sınırları kaldırmak . Dünyanın değişiminde benim payım olsun isterdim…”
Nereden geliyor ?
       Milyonların tek olduğu  cennetten
              Nereye gidiyor ?  Diriler ve Ölülerle
                                        Temas Kuracak

Ben öldüğümde bir jam session istiyorum . İnsanlar sapıtsınlar istiyorum . Ben bu bahtla muhtemelen kendi cenazemde tutuklanırım . Müzik çok yüksek volümde çalınacak  ve bizim müziğimiz olacak … Gelmek isterse  Miles Davis ‘i de çağıracağım . Sırf bunun için ölmeye  değer .
İnsanların ölüleri seviş biçimleri tuhaf.  SANA BİRAZ DEĞER VERMELERİ İÇİN ÖNCE ÖLMEN GEREKİYOR . Bir kez öldün mü sonsuza dek yerin sağlam .
BEN ÖLDÜĞÜMDE PLAKLARI ÇALMAYA DEVAM EDİN …

Kitap’dan derleyen : Geronimo Yalnızkartal












Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...