19 Ekim 2015 Pazartesi

Büyük Caz Orkestralarıyla Selen Baytekin Dinlemenin Keyfi


Geçen yıl bu zamanlarda (9 Ekim 2014) CRR Caz Orkestrası CRR Konser Salonu’nda bir konser vermişti. Bu konserde orkestraya eşlik eden bir vokal yer alıyordu. Selen Baytekin isimli bu caz vokalistimizin konserine gidememiştim. Baytekin’in vokalini bu konserden bir kaç ay önce, tamamen tesadüfen bir radyo programında dinlemiştim. Selen Baytekin o programda da TRT Caz Orkestrası’yla birlikte bir canlı konser yayınında sahneye çıkıyordu. O geceki programda Baytekin’in vokalinin ustalığı ve bunu yorum gücüyle taçlandırması sonucu aklıma mıh gibi işlenecekti. Sonradan bu caz şarkıcımızla ilgili bir şeyler duymak istediğimse de hak ettiği ölçüde insanların farkedemediğini gördüm. Bu sebeple de Blues Perişan bloğunda bir yazı yazmaya karar verdim. 

Selen Beytekin, 8 yaşında piyano eğitimi almaya başlamış, bir sanatcı.  Onu daha çok  “A Capella” korolardan tanıyoruz. 2014’de damgasını vuran “Europian Voices A Capella” korosunda Viyana Konservatuvarı şefi Vijay Uphadhaya ile özel olarak çalıştı.

Caz ile mimarlık tutkusu aynı kefede

 Selen Beytekin, piyanist Ergican Saydam`ın özel öğrencisi olarak müzik eğitimini konservatuvar ile eşdüzeyli olarak devam ettirdi. Mimari yapılara ilgisinden dolayı İTÜ İnsaat Mühendisliği bölümünde okuyan ve aynı zamanda İTÜ Matematik Mühendisliği ile çift anadala başlayan genç sanatçı, İTÜ`de “A Capella” korosunu kurdu ve şefliğini üstlenerek yönetti. Beytekin, müzik kadar mimarlığa da tutkun. 2008 senesinde İTÜ İnşaat Mühendisliği’ni bitirdikten sonra aynı üniversite’de Mimarlık okumaya başlamış. Akademik düzeyde de yükselen sanatçı,  bir yandan konser verip bir yandan da Türkiye`nin önde gelen mimar ve mühendisleri ile önemli projelerde çalışmalarına devam ediyor.

Yeşerecek baharların umudu
Üniversite 3. sınıftayken tesadüfen bir tango gecesinde İlham Gencer ile tanıştıktan sonra profesyonel olarak müzik hayatına atılan Beytekin, Aşkın Arsunan ve ekibiyle ilk kez sahne aldıktan sonra kendi projelerIyle müziğe devam etti. Sanatcının çalıştığı müzisyenler arasında Aşkın Arsunan, Volkan Öktem, Kent Mete, Kerem Görsev, Atilla Şereftuğ, Tony Jones, Ricci Benson, Neşet Ruacan, Eylem Pelit, İmer Demirer, Yahya Dai, Cağrı Sertel, Burak Bedikyan, Kağan Yıldız, Serkan Özyılmaz gibi isimleri sayabiliriz. Beytekin caz konserlerine Şenova Ülker (trompet), Engin Recepoğulları (saksafon), Uraz Kıvaner (piyano), Ozan Musluoğlu (kontrbas), Ferit Odman (davul)’ın bulunduğu kendi altılısı (sextet) ile devam ediyor. Sanatçının sahne aldığı konserler ve mekanlar arasında Akbank Caz Festivali, Alanya Caz Festivali, İzmir Caz Festivali. Çukurova Senfoni Orkestrası, TRT Big Band (Hafif Müzik ve Caz Orkestrası), Alaçatı Caz Festivali, Altın Koza Film Festivali. İskenderun Kültür Sanat Festivali, Kanyon`da Caz, Uluslararası Caz Günü, Babylon, Nublu, Nardis, Oktoberfest, Balık Ekmek Caz gibi birçok festival ve mekan bulunmaktadır.


Selen Baytekin’in vokalini ilk kez big band konumundaki TRT Caz Orkestrası ile dinlemiştim. Şimdilerde kabaca bir şekilde you tube’daki konser ayıtlarına da bir kez daha baktım. Bu kısa bakış bir yorum edinmemi mümkün kılmayacağını biliyorum ama Selen Baytekin’ı big band tipindeki orkestralarla okurken dinlemenin keyfi bana göre daha öne çıkıyor diyebilirim. Dileriz bu usta vokalisti daha fazla dinleme imkanını bulabiliriz.



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...