20 Ekim 2015 Salı

Buddy Guy “Rhythm & Blues” (2013)




Soul Dokunuşu
Müzik hayatının 50. yılında Buddy Guy, “Rhythm & Blues” isimli, ikili albümüyle 77 yaşına müzikal bir merhaba sunuyor. Albüme katılan konuklarıyla birlikte Junior Wells, Guitar Slim, Willie Mabon klasiklerine gitarı ve vokaliyle yeni yorumlar veriyor. Bu arada albüm, “Billboard”ın Blues listesinde birinci sıraya oturmuş bile.
Albümün ilk çıkışında tarz olarak Rhythm & Blues deniyor gibisinden bir intibaya sebep olsa da sonradan bunun iki CD’nin içeriğini anlattığını anlıyoruz. İlk CD “Ryhthm” ki ağırlıklı olarak “Soul” tarzı çalışmalardan oluşuyor. Bu bölümün bir farkı da enstrüman kadrosunda nefeslilerin arka planda yoğunluklu olarak bulunması. Muddy Waters’la çaldığı yılları anlatan “Best in Town” ile açılan bölümde “Chess Records” yıllarına uzanırken, tatlı bir tarih dersine girmiş gibi oluyoruz. Kadim dostu Junior Wells’in “Messing With The Kid”ine tekrar soluk verirken, vokaliyle Kid Rock’ın konuk olduğunu görüyoruz. “One Day Away”de Keith Urban’ın katılımıyla kadife dokulu Soul sahillerinde yüzerken, “What You Gonna Do About Me” de bir tokat gibi patlayan Beth Hart vokaliyle duygu hezeyanları yaşıyoruz.
“Rhythm” bölümünün konuksuz güzellikleri arasında ise temiz ve tane tane gitarın akışını hissettiğimiz “Whiskey Ghost”ta alkolle sorunlarını halletmek için doğaüstü güçlere başvuran bir adamın metamorfozik öyküsünü dinlerken, “What’s Up With That Woman” da gitar telinde pena sürtünmeleriye yaptığı yabancılaştırma D.J’lerin “scratch”ını akla getiriyor.
Ve Blues
İkinci CD yani “Blues” bölümünde de gitaristin Louisiana’dan Chicago’ya göçtüğü yılların anlatıldığı “Meet Me In Chicago” açılışı yapıyor. Bu bölümün konuk listesinde bu sefer tek bir kişi değil, tümüyle Aeorosmith grubunu görüyoruz. Hard Rock kariyerlerinin içinde bir kez tarzlarının dışında bir blues albümü de yapmışlardı. Onları şimdi de Buddy Guy ile birlikte “Evil Twin” parçasında dinlerken bana çok şaşırtıcı gelmedi. Grubun vokalisti Steven Tyler’ın sesinin Blues’ta daha etkileyici işler çıkaracağına inananlardanım. İkinci CD’nin diğer bir konuğu olan Teksaslı gitaristi ve aktör Gary  Clark Jr. da “Blues Don’t Care” da Buddy Guy’a destek vermiş.
Yani insanlık tarihinin siyahi müziğinden hayatımıza işlenen pop, caz ve rock her ne tür var ise asli mimarlarından günümüze kalan isim Buddy Guy, 77 yaşında, 50 yıllık, yaşayan bir müze.  


Aptülika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...