27 Ekim 2015 Salı

Plaklarla buluşma


Ülkemizde son yıllarda müzik mağazalarında plaklara ayrılmış bölümleri de görmekteyiz. Bu bölümlerde eskilerden hayranı olduğumuz grupların, şarkıcıların albümlerini yeni baskı plak olarak gördüğümüz gibi CD döneminde basılan albümleri de plak olarak görmek büyüleyici bir etki yapıyordu. Bu plaklar genellikle yabancı albümlerden oluşuyordu. Son zamanlarda ise bunlara Türkiye’den örnekler de katılmaya başladı. İlk önce tek tük olan bu örnekler zamanla artmaya başladı. Şimdi ise sadece plak yayınlayan ve bu sayede de ülkemiz müzik tarihine yer etmiş çalışmaları tekrar gün yüzüne çıkartırken yanısıra kaliteli bir halde arşivlenmesini sağlıyor.
“Rainbow45 Records” adıyla  2009 yılında internet üzerinde albüm tanıtımları ve satışı ile başlayan bu firma, 23 Nisan 2011 tarihinden itibaren  Kadıköy, İstanbul’da açtığı mağaza ile faliyetini sürdürecekti.  “Rainbow45 Records”, 2013’ten itibaren de yapımcı kimliği ile ülkemizin yetiştirdiği istisnai sanatçıların ve grupların plaklarını üretmeye başladı.  Onlar ilk olarak ülkemizin progresif rock gruplarından Nemrud’un plağını çıkardılar 2013’te çıkan grubun ilk albümü, yurtdışında yoğun bir alıcı buldu. Bu yıl ise Rainbow45 Records firması Türkiyeden örneklerini birbiri ardına plak olarak sunmaya başladı. İlk olarak Bülent Ortaçgil’in 1974’te yaptığı ve Türk Pop Tarihini dönüştüren “Benimle Oynar mısın” albümü 40 yıl sonra tekrar “long play” olarak  piyasaya çıktı. Kısa bir zaman sonra da bunu Yavuz Çetin’in “İlk” albümü takip etti. Bugünlerde de Pinhâni ‘nin ilk albümü “İnandığın Masallar”, Rainbow45 Records / Piccatura Müzik lisansıyla ve EMI - Universal Müzik Türkiye dağıtımıyla ilk kez plak formatında dinleyicilerle buluştu. Açılır kapaklı ve 180 gr. ağırlığında, yeniden mastering yapılarak üretilen LP albümde toplam 10 şarkı yer alıyor.
“İnandığın Masallar” 2006 yılında sessiz sedasız yayınlanmasının akabinde kısa zamanda dinleyiciye ulaşmayı başarmış ve grup ,özellikle ‘Hele Bi’ Gel’ şarkısıyla büyük bir çıkış yakalamıştı.    
Rainbow45 Records bir firma ama bunun ötesinde büyük bir misyon da yükleniyor.  Bu misyonlarını da şu sözcüklerle açıklıyorlar:
“İyi müziğin evrenselliğine inanan, profesyonel ve tutkulu bir ekip olarak, analog kültürü benimseyen ve buna ilgi duyan müzisyen/müzikseverlerle bir çatı altında, bu kültürün nesilden nesile aktarılmasına destek olmak, kataloğumuzda yer alan albümleri yalnızca plak formatında yayınlayarak, ülkemizin farklı müzikal renklerini, kurumsal ve butik bir anlayışla yurtiçi ve yurtdışında tanıtıp pazarlamak ve bu sayede tüm dünyadaki plak severlere ulaşmak misyonumuzdur.”

Plak dinlemenin keyfini ve kalitesini bizlere taşıyan bu müzik firmamıza bu çabalarından dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...