12 Ekim 2015 Pazartesi

CLIMAX BLUES BAND “Broke Heart Blues”

CLIMAX BLUES BAND
“Broke Heart Blues”

1968’de kurulan İngiliz blues rock grubu The Climax, alışıldık rock grubu formuna saksofonu temel enstrüman olarak katmış, özel topluluklardan biridir. Onların 70’li yıllarda yaptıkları albümler ülkemizde de talep görürdü. Plak döneminden hatırladığımız bu grup, 80’ler hatta günümüze kadar müzik yapmayı sürdürecekti. Bu aradaki dönemi kaçırmış olduğum için The Climax Blues Band’ın yeni bir albümünü görmem, eski bir dostla buluşma derecesinde sevindirici geldi. O uzun süre görülmeyen eski dostun hala aynı olup olmadığı gibi kuşkularla albümü dinlemeye koyuldum.
Grubun  bas gitaristi Peter Haycock’un iki sene önce 62 yaşında kalp krizinden ölmesiyle kurucu kadrodan hiç kimse kalmamış. The Climax Blues Band’a 1980 yılında katılan keybordcı George Glover grubun en eski elemanı olarak bu albümü oluşturmuş. Aslında Haycock’un beklenmedik ölümüyle yarım kalan çalışmaları tamamlayarak bu albümü oluşturmuş. Bunu yaparken de Thin Lizzy, King Crimson gibi rock tarihinde önemli bir yer işgal eden grupların elemanlarını da kadroya katarak Climax’ı “Super Group” (yani futboldaki ‘rüya takım’ gibi bir tanımlama) haline taşımış. Thin Lizzy grubundan Robin George vokal ve gitarıyla katılırken King Crimson’dan Mel Collins ise saksofonuyla destek vermiş. Davulda da Elton John ve Eric Clapton albümlerinden bildiğimiz Charlie Morgan yer almış.
“Broke Heart Blues” albümünde Peter Haycock’un ölümünden önce yapılan kayıtları da yer alırken 14 parçaya yer verilmiş.  Ray Charles’ın klasiği “Lonely Avenue”, 12 bar blues özelliğindeki “Gotta Get It Right”, slide gitar etkili nefis funky tavrıyla “Broke Heart Blues”  albümden ilk sıyrılanlar. Climax’ın saksofon ayrıcalıklı bir grup olduğunu söylemiştim, albümde de büyüleyici saksofon solosuyla açılan “Miracle” destansı rock anlatımını kullanırken, seksenlerin heavy rock havasını bizlere hissettiriyor. Saksofon solosunun güçlülüğünü hissettiğimiz “The Rubicon” etkileyici bir çalışma olarak aklımıza  yerleşiveriyor.

“Broke Heart Blues” güzel ve Climax Blues Band’e yakışacak bir çalışma. Albümün tek kötü yanı ise kapağı olsa gerek. Bilmem siz nedersiniz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...