20 Ekim 2015 Salı

Modern Blues'ta bir dönemeç

Chess Records

Chicago’nun batı yakasında bir kulüp işleten, Polonya göçmeni Leonard ve Phil Chess kardeşlerin işlerini batırması müzik tarihinin en büyük ivmesinin gerçekleşmesine neden olacaktı. Kardeşler yeni bir iş kurmak için kafayı yorarken, akıllarına ABD’de kimsenin önem vermediği siyah müzisyenlerin plaklarını basan bir şirket kurmak gelir. Tarih 40’ların sonudur ve Amerika’da ırk ayrımı had safhadadır. İki kardeş, varoş bölgelerinde ucuz bir yer  tutarak işe başlarlar. Ardından da siyah müzisyenleri toplarlar. Kimisi elinde gitarıyla iş arayan biri (Beyazların girdiği mekanlarda müzik yapma imkanı yoktur.) kimisi de köydeki derme, çatma kulübesindeki verandada gitarını çalıp, öyküler anlatan kızgın bir sestir.
Böylece siyahların alıcısı olduğu plakları çıkartırlar.
Siyahların müziğini siyahlara satmak için kurdukları plak şirketinin plakları Avrupalı beyazların gözdesi olmuştu. ABD ise burnundan kıl aldırmıyordu ama orada yapılan siyah müziğinin beyaz halini Elvis Presley’e yaptırmaya başlamışlardı bile.
İki göçmen Avrupalı kardeşin kurduğu Chess plak şirketi, Chicago Blues tarzının Modern Blues evriminin gerçekleşmesini sağlamışlardı. Kimler yoktu ki bu devrimin gerçekleştiği plak şirketinde: “Hoochie Coochie Man” parçaşı ile anılan Muddy Waters, çorak ormanlardaki yabani bir kurt gürlemesi sesiyle Howlin’ Wolf, soygunculuktan içerde yatmış bir sabıkalı geçmişinden “Rock’n Roll” mucidine dönüşen Chuck Berry ve daha niceleri buradan çıkmıştı. Chess Records’ta dev yapılı, bir kontrbasçı da vardı. Willie Dixon isimli bu adam da bugün klasikleşmis nice blues yapıtının çıkmasına vesile olan kişiydi.

O yıllardan bugüne kalan isimler git gide azalıyor. O yılların sarı sayfalarından günümüze kalan Koko Taylor ve Etta James’ı de yakın dönemde yitirmiştik. Bir tarihin başlangıcı olan Chess Records döneminden yaşayan efsanelerden biri armonikacı  James Cotton, diğeri de Buddy Guy. “Chicago Blues” tarzının bu iki ismi bugün 70’li yaşlarının sonlarında ve her ikisi de albüm yapmayla devam ediyor. Ha bu arada o Chess Records döneminin rock’n roll mucidi Chuck Berry’I de unutmayalım. Zira onu örnek alanlar bile artık emekli olurken Berry ise 90’ına iki kala hala yola devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...