4 Haziran 2024 Salı

Hawkwind 80'lik Kaptanıyla Hala Uzayda


Bu yazıyı Nisan ayının başında yazmıştım. Ama araya bir sürü şey girdi ve yayınlanmak için sıra beklerken az daha unutuluyordu.





Space Rock'ın tek numunesi Hawkwind'in yeni albümü "Stories From Time And Space", 5 Nisan 2024 tarihinde yayınlandı. 

Hawkwind denildi mi, 60'ların sonuna gideriz ve onca albüm onca uzay keşfi anlat anlat bitmez. 1970'lerin başında Lemmy Kilmister'i de orada tanıdık, hatta "Motorhead" o zamanların Hawkwind parçasıydı. Sonra Lemmy bu uzay gemisinden indi yolculuğuna Motorhead ile devam etti. Lemmy rock'n roll'u ile "kıçımızı tekmelerken, Hawkwind uzay yolculuğunda yarım asır boyunca keşiflerine devam etti. Bu seferki son buluşmada yeni keşifler yerine "Zaman ve Uzaydan Hikayeler"le geçmişten bugüne bir muhasebe yapıyor. 

1970'li Lemmy Kilmister yıllarından HAWKWIND

Hawkwind müzikal yolculuğuna 1969'da başladı ve o günden bu güne bu uzay gemisinin kaptanı Dave Brock değişmeyen tek eleman olarak kaldı. Bu yılın Ağustos ayında 83 yaşına girecek olan 'Kaptan' Brock, uzay keşiflerinden pek vazgeçeceğe benzemiyor. Gitarı, klavyeleri ve synth'sini başında vokalleri de üstlenen Kaptan'ın yanında  davulcu Richard Chadwick,  gitarist Magnus Martin, klavyeci Thighpaulsandra (diğer adıyla Tim Lewis) ve basçı Doug MacKinnon, Hawkwind'in kadrosunu oluşturuyor.

Dünden Bugüne  DAVE BROCK


Hawkwind'in bu son albümüyle ilgili kritiğinde Sputnik Music yazarı Anne Verwoed, yenilik arayışında olmayan ve eski caz albümlerinde rahat bir hava yakalamak gibi dedikten sonra şu yorumu yapmış. 

"Bu plağı dinlerken size bir önerim olacak; havanın kararmasını ve akşam olmasını bekleyin... ama huzurlu bir akşam... kendinize bir içki seçimi yapın, rahat bir koltuk bulun, ışıkları kapayın.  Pencerenizi açıp, kafanızı gökyüzüne çevirin ve  karanlığı derinleşmesini izlerken bu plağı çalmaya başlayın.  'Stories From Time And Space' yani Zaman ve Uzaydan Hikayeler tam da bu ortam için çok değerli bir yol arkadaşı olacak sizlere. Bu yaşlanan rock'çılardan size getirilen nefis bir hediye."

Bunca yıl, bunca albümden sonra Hawkwind zaten yapacağını yapmış ve şimdi de bu albümde rahat ve dingin uzay hikayeleriyle karşımızda. Sputnik yazarı "kahrolsun yaşlılık" demiş ama yaşlanıyoruz ve yapacak bir şey yok. Ancak her şeye rağmen Hawkind'in son albümü "Stories From Time And Space" ı dinlemeye başlar başlamaz heyecanım gene de arttı. Ancak yazarın dediği gibi gece olunca bir kadehe içkimi koyup, Hawkwind'le yeni keşifler yerine uzay anılarından oluşan hikayeleri dinleyeceğim. 

Bu arada uyarayım albüm tam tamına 59 dakika yani bir saatten bir dakika eksik, içki kadehlerini ona göre ayarlayın, zira hikayeler soluksuz ve yerinizden ayrılamazsınız. 

İyi Yolculuklar!


Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...