Blues Perişan'ın GEZMECİ ve TOZMACI Gazetecisi Meral Akman gene gezilerinden güzel bir yazıyla karşınızda. Ancak bir şeyi itiraf edeyim, bu yazı hiç yoksa 2 ay gecikmeli yayınlanıyor. Çünkü Gezmeyen ve Tozmayan bir yazar olarak aynı tarihte ben de Fransa'da ressam Cezanne'ın peşine düşmüştüm. Buraya dönünce heyecanla bölüm bölüm "Cezanne'ın Peşi Sıra" yazılarıma yer verdim. Sonrasında da Meral'in yazısına ancak sıra geldi. Bu arada Meral'den bu gecikme için özür dilerim.
Aptulika
Adelaide Müzikal Sokakları
“15 Aralık 2015'te verilen bu unvan, şehrin müzik kültürünün genişliğinin, derinliğinin ve canlılığının, dünyada bilinirliğinin ve müzikal geçmişinin bir sonucu” diyor şehrin internet sitesinde.
Adelaide Belediyesi de şehrin müzikal özelliğini resimlerle taçlandırmış ve Adelaide doğmuş, büyümüş hem Avustralya’da hem de dünyada tanınıp sevilmiş müzisyenler için sokaklarda murallar çizip, bu sokaklara müzisyenlerin isimlerini vermeye başlamış. Bu proje kapsamında beş adet sokakta çalışma yapılmış. Ben de “gezmeci/tozmacı gazeteci” kişiliğimle Adelaide sokaklarında şehrin ünlü müzisyenlerinin ismi verilen sokakları gezip fotoğrafladım. Hadi birlikte bakalım, bu şehirden kimler gelmiş, kimler geçmiş.
Sia Furler:
“Sia Kate Isobelle Furler” 1975 yılında Adelaide’de doğdu. Sanatçı bir aileden geliyor, babası müzisyen, annesi ise bir sanat yazarı, amcası “Kevin Colson” da Avustralya’da sevilen bir oyuncu. Müzik hayatına bir acid caz grubunda başlar ve grubun dağılmasından sonra Londra’ya yerleşir ve içlerinde “Jamiroquai” ve” Zero 7” gibi isimlerin de olduğu gruplara hem sahnede hem de albümlerinde eşlik eder, 1997 yılında da ilk albümünü çıkartır. Oldukça çalışkan bir müzisyen, şimdiye kadar on adet albüm çıkartmış, pek çok şarkı yazmış, birçok film ve dizi için şarkılar bestelemiş, kimini kendi seslendirmiş, kimini de yine ünlü sanatçılara seslendirmeleri için vermiş. Oldukça yardımsever, hayvan hakları savunucusu bir sanatçı.
İtiraf edeyim Sia benim müzik zevkim içinde yer almıyor. Ancak, şöyle eğlenceli bir videosuna denk geldim.
Paul Kelly:
Paul Maurice Kelly 1955 yılında Adelaide’de doğdu, solo çalışmaları ve “Dots”, “The Coloured Girls” ve “The Messengers” gibi bir çok grupla albümleri var. Kelly Avustralya’nın en iyi icracısı ve söz yazarı kabul ediliyor. Parçalarında, özgürlük, barış, insan hakları ve özellikle Avustralya aborijinlerinin haklarından bahsediyor. Yukarda sıraladığım gruplar gibi aborijinal gruplarla da sık sık iş birliği yapıyor. Bir aktivist ve insan hakları savunucusu, bu özellikleri ile Avustralya’nın en önemli nişanlarından biri olan “The Order of Australia” nişanı ile ödüllendirilmiş. Yothu İndi ile birlikte yazdıkları parçanın canlı bir performansını linkden izleyebilirsiniz.
Paul Kelly’nin ismi 2022 yılında, Kelly’nin okul yıllarında okul bandosuyla konserler vermek için geldiği Belediye Binasının yakınlarında bir sokağa verildi. Sokakta, sanatçı “Heidi Kenyon” tarafından hazırlanan, bir yüzünde Paul Kelly şarkılarının sözlerinin yer aldığı, diğer yüzünde “Aşk (Love)” yazan eserler bulunuyor.
No Fixed Address:
Tamamı Aborijinal müzisyenlerden oluşan “No Fixed Address” 1979 yılında Adelaide’de kuruldu. Reggae hayranı gençler “Centre for Aboriginal Studies in Music” okulunda bir araya gelirler ve büyük ihtimalle Avustralya’nın ilk reggae gruplarından birini oluştururlar. Ayrıca Avustralya dışında turneye çıkan ilk aborijinal grup da “No Fixed Address”. Grubun yakın zamanda kaydedilmiş canlı performansını linkden dinleyebilirsiniz.
Grubun ismi, 2021 yılında, şehrin ve ülkenin kültürüne katkılarının onuruna, şehrin trafiğe kapalı alışveriş caddesi olan “Rundle Mall (bizim Bahariye Caddesi gibi düşünebilirsiniz)” üzerinde bir sokağa verildi. Sokakta herhangi bir resim olmamakla birlikte, sokağın bulunduğu yer diğer müzisyenlere ithaf edilen sokaklara göre oldukça merkezi ve ulaşımı kolay bir yer, bu bölgenin hemen aşağısında yer alan nehir ve çevresi de aborijinler için özel bir yaşam alanı.
Cold Chisel:
Adelaide’nin hatta Avustralya’nın medarı iftiharı Cold Chisel, 1973 yılında Adelaide’de kuruldu. İlk günlerinde kendilerini bir heavy metal grubu olarak tanımlasalar da 1975 yılında Jimmy Barnes’ın katılmasıyla daha yumuşak ve politik bir grup olarak yollarına devam ettiler. Gel-gitlerle dolu grup hayatlarına 1984 yılında son verdiler. Grup elemanları solo işlerine devam etseler de özel günlerde bir araya gelip konserler vermeye de devam ettiler.
Grubun Vietnam savaşı hakkında yazdıkları parçanın canlı bir yorumunu linkde görebilirsiniz. Jimmy Barnes’ın, 1975 yılında gruptan ayrıldıktan sonra bir süreliğine, “Fraternity”de “Bon Scott”ın yerini aldığını da hatırlatmak isterim.
Exploding White Mice:
Punk-pop grubu 1983 yılında Adelaide’de kuruldu. Müzik hayatına “cover” grubu olarak başladı, 1985 yılında kendi parçalarını üretmeye başladılar ve dört albüm çıkarttıktan sonra 1999 yılında dağıldılar.
Adelaide’in müzikal sokaklarının hikayesi burada bitmiyor, Belediye yakın zamanda, “The Angels” grubunun isminin de bir sokağa verileceğini duyurdu. Sıradaki sanatçılar da zaman içinde açıklanacak. Bir akıllı telefon fotoğrafçısı olarak pek tatmin edici fotoğraflar çekemedim. Daha güzel fotoğraflar görmek ve detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.
Sokaklara, parklara, bahçeler müzisyenlerin isimlerini veren tek şehir Adelaide değil tabi, bir sonraki yazıda bunlardan da bahsedeceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder