17 Haziran 2024 Pazartesi

Gündüz Otobüs Şoförü... Gece Blues Gitaristi: TORONZO CANNON



 Amerika Birleşik Devletleri'nde şehir içi otobüs seferlerini büyük ihtimalle özel şirketler yapıyordur ama bizde bu işi belediyeler yaptığı için kafamızda şekillensin diye "Belediye Otobüsü" yazdım, siz gene de kalkıp, "İ.E.T.T. Şoförü" demediğime şükredin. 

Elbet günün sosyal medya alışkanlığı dikkat çekici başlıklar olsa da benimkisi öyle bir şey değil, zaten iş müzik olunca istedğin kadar dikkat çekici başlık at kimsenin ipinde olmaz. Evet başlığımız dikkat çekmek için değil, zira tamı tamına gerçek. Son yıllarda blues sahnesinin dikkat çekici isimlerinden biri olan Toronzo Cannon , Chicago'da şehir içi otobüslerinde çalışan ve oradan emekli olduktan sonra da ilk göz ağrısı gitarını alıp müziğe başlayan birisi. Hoş aslında bu işi gündüz direksiyon sallayan akşamları da gitarını alıp barlarda ve kulüplerde çalan biriymiş. 

1968 Chicago, Illinois doğumlu Toronzo Cannon'un bu tutkusu 22 yaşında ilk gitarını almasıyla başlamış. O zamanlar merakı reggae çalmakmış, sonradan Buddy Guy ve Junior Wells'i duymasıyla yönelimi blues'a kıvrılacakmış. Ancak hayat gailesi onu otobüs şoförlüğüne yöneltecekti. Ancak müzik tutkusu onu bırakmayacaktı ve 1996'dan itibaren çeşiti sanatçılarla birlikte hafta sonları ya da tatil günlerinde çalacaktı. 

Hatta bu merakı 2011 yılında yaptığı "Leaving Mood" albümüyle taçlanacaktı. Beş yıl sonra efsanevi plak şirketi Alligator Records onu farkedince olan olacaktı. Artık kızı büyümüştü ve ailesini geçindirdiği işini bırakacak ve tam tekmil müziğe adım atacaktı. Böylece "The Chicago Way" albümünü yapacaktı. Aynı plak şirketinden üç yıl sonra " The Preacher, The Politician or The Pimp"ı çıkarınca artık blues alemi ondan bahseder olacaktı. Açıkcası benim de dinlediğim Toronzo albümü buydu ve unutulmaz etkisi hala sürmektedir. 

Haziran ayının ilk haftasında yeni albümü "Shut Up &Play!" albümünü çıkartan Toronzo Cannon, bu başarının geçici değil kalıcı olduğunu bizlere gösteriyor. 

Şimdilerde otobüs direksiyonu sallamak yerine, dünyanın dör bir yanına ( ABD, Avrupa hatta Japonya) tur yaparak  konserler veriyor. Bu arada sanatçı sınırlarını daha da genişleterek, Kasım ayında Çin Turnesi'ne de çıkmaya hazırlanıyormuş. 

Solak bir gitarist olan Toronzo Cannon, bir çok blues dergisi tarafından Chicago Blues'un son büyük ustası olarak gösteriliyor. Gördüğü ilgiyi, "Chicago Blues'un Elçisi olmak güzel ve insanlar benden çok şey bekliyor." diyen Toronzo Cannon, "Blues'u siz seçmiyorsunuz, Blues sizi seçiyor" diye de ekliyor. 

O otobüs şoförü olarak 25 yıldır insanları bir yerlere ya da işine ulaştırıyordu ama şimdi tüm dünyayı güzelliklere ulaştırıyor. Bu güzellikle buluşmaya başlamak için "Shut Up & Play!" albümü iyi bir fırsat ama daha ötesi derseniz, 2019 tarihli "The Preacher, The Politician or The Pimp" albümü ile devam etmenizde fayda vardır. 

Aptulika




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...