30 Haziran 2024 Pazar

Iron Maiden'ın Kurucu Kadrosundan Kalan Tek Eleman Kim?

 


Sevelim ya da sevmeyelim ama Iron Maiden denildi mi, herkes en istikrarlı ve çizgisi belli bir grup olduğu konusunda hemfikirdir. Kuruluşundan bu yana heavy metal'in simgesi olmuş ve bu tavrı da her daim korumuştur. Onlar heavy metal tarzının abidesi olsalar da rock'ın birikimlerini de koruyagelmişlerdir. 

1975 yılında kurulan grup, 50 yıl içinde bir çok eleman değiştirmiştir ve uzun bir zamandır da vazgeçilmez kadrosuyla istikrarlı gidişini sürdürmüştür. Ancak kuruluşundan bu yana sadece bir eleman bu güne kalmıştır. 

1975 yılının başında kurulan Iron Maiden'ın ilk kadrosunda basta Steve Harris, gitarlarda Dave Sullivan ve Terry Rance, davulda Ron Matthews ve vokalde de Paul Day yer alıyordu. Aradan geçen 50 yıl içinde bugüne kadar kalan tek eleman, grubun beyni olan bas gitarist Steve Harris olacaktı. 

İlk albümü "Iron Maiden"ı 1980'de çıkaran grubun kadrosunda ise vokalde Paul Di'Anno, gitarlarda Dave Murray ve Dennis Stratton , bas gitarda Steve Harris ve davulda da Clive Burr yer alıyordu. Yani Iron Maiden'ın ilk albümünün çıkışından bu yana da iki eleman grupta yer almıştı: Steve Harris ve Dave Murray. 

1981'de gitarist Adrian Smith,  1982'de vokalist Bruce Dickinson, 1983'te davulcu Nicko McBrain ve 1990'da da gitarist Janick Gers gruba katılacaktı. 2000 yılından bu yana da grup kadrosunu hiç değiştirmeden bu güne dek korudu. 

***

Yazıyı bitirdikten sonra kapak resmine bir kez daha baktım. Orada 1975 yılı ilk kadroda yer alan elemanlar arasında bir tek objektife bakan Steve Harris... adeta o günlerden bugünlere kalan tek kişi olacağını 50 yıl önceden söylüyor gibi. 


Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...