3 Nisan 2024 Çarşamba

Mark Egan'n solo albümünde Fusion Keyfi

 


Pat Metheny Group'un kuruluşunda yer almış usta bas gitarist Mark Egan yeni albümü "Cross Currents" ile bizi keyifli bir fusion yolculuğuna davet ediyor. 



Günümüz caz müziğinde hatırı sayılır elektro bas gitaristlerinden biri, Mark Egan. 

Onun ismini ilk kez duyanlar bir çok kere onu ismini bilmeden dinlemiştir. 

Son elli yıldır sayısız caz ve pop albümünün yanı sıra ödüllü film ve televizyon müziklerinde de onun bas gitarı kulağımıza konuk olmuştur.  Roger Daltrey, Sophie B. Hawkins, Marianne Faithfull, Judy Collins, Cyndi Lauper ve Art Garfunkel gibi isimlerin albümlerinde stüdyo müzisyeni olarak yer alan Mark Egan, 1977 yılında Pat Matheny Group'un kuruluşunda yer aldığı gibi bir çok fusion grubunda da çalışmıştır. 

Aynı zamanda trompetçi de olan Mark Egan perdesiz bas gitar üzerine özgün bir tarz geliştirmiştir. Sanatçı  70'lerin ortasında bas gitarın Jimi Hendrix'i diye anılan Jaco Pastorius ile özel olarak çalışmıştı.  

Mark Egan bugünlerde harika bir solo albümle karşınızda. Bu çalışma ile harika bir bas gitar ustasını dinlemenin yanısıra caz rock fusion aleminin güzelim tınılarıyla da buluşacaksınız. 

Bu yılın Ocak ortasında çıkan "Cross Currents" albümünde Mark Egan yanına davulcu Shawn Pelton ve  gitarist Shane Theriot'u alarak üçlüsünü oluşturmuş. 



"Cross Current" albümünde yer alan üçlü öyle ismi anılıp geçilecek türden değil hani. Trio'da yer alan elemanların da müzikal kartviziti bir hayli geniş. Saturday Night Live grubunun 30 yıllık emektarı olan davulcu Shawn Pelton,  Bob Dylan, Rod Stewart, Bruce Springsteen, Elton John, Billy Joel gibi isimlerin albüm kayıtlarında yer almış bir müzisyen.   Louisiana doğumlu gitarist Shane Theriot ise The Neville Brothers, Dr. John, Boz Scaggs, Allen Toussaint, Rickie Lee Jones, Willie Nelson ve Todd Rundgren gibi isimlerle ve gruplarla çalışmış.

Mark Egan, "Cross Currents" albümünde bas gitarın fusion içindeki müzikal güzelliğini melodik zenginlikle sunuyor. Üçlüde yer alan her bir elemanın enstrümanlarında virtüoz konumunda olmalarına rağmen hiç biri maharet gösterisine kalkışmıyor ve ustalıklarını müziğin dinleme zevkine yönelik veriyorlar. 

Albümü en başta bas gitarla uğraşanlara teknik ustalık açısından önerebileceğim gibi caz fusion sevenlere de dinleme keyfi olarak özellikle ve inatla öneririm.  

Aptulika





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...