21 Ocak 2021 Perşembe

Her yandan George Orwell'ın "1984" romanı fışkırıyor!



Bu haftaya bembeyaz karla başladık ama beni şaşırtan başka bir şey de oldu. Kitapçı raflarına baktığımda rengarenk "1984" ve "Hayvan Çiftliği" kitaplarıyla karşılaştım. Bir iki gün geçmedi bile, o büyük zincir süpermarketlerden birinin kasasına doğru gittiğimde gofret vesairelerin yanında bir baktım ki 1984 kitabı. 

İngiliz edebiyatçı George Orwell'ın meşhur romanına Can Yayınları'nın  baskısıyla görmeye alışmıştık, oysa şimdi rengarenk kapaklarla karşı karşıyayız. 

Sözün özü George Orwell 21 Ocak 1950 tarihinde hayata veda etmişti. Yani 70 yıl olmuş ve telif süresi bu yıl bitti. Artık yazarın varislerine telif ödenmeden kitapları basılabilecek. Peki ama Orwell'ın iki kitabı mı var? derseniz, yok tabii ama her yayınevi "1984"'ü ve "Hayvan Çiftliği"ne atılacak ortalık renk cümbüşüne dönecek. Benim de aklıma gelmiyor değil hani, Büyük Birader grubunun gitaristi ve vokalisti Bora Biçer'le ortak bir yayınevi kurup, bizde mi bassak acaba. Neden olmasın hani, sonuçta biz ikimiz bir hayli havalıyız hem de kapağı da bedavaya getiririz (sonuçta ben çizerim), kalır çevirmen telifi. 

Bu arada yakında rengarenk Orhan Veli Kanık kitapları dolacak, nasıl yani mi? 14 Kasım 1950'de kaybetmiştik bu güzel şairimizi. 

Aptulika

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...