13 Ocak 2021 Çarşamba

Bas gitarın sihirli değneği.


80'li ve 90'lı yıllarda yapılmış olan binlerce albümde stüdyo basçılığı yapmış,  müzisyen, bas gitarist İsmail Soyberk'i bugün 67 yaşında kaybettik.  



Usta müzisyen, bas gitarist İsmail Soyberk'i bugün (13 Ocak 2021)  kaybettik. 67 yaşında hayata veda eden sanatçı, 80'li ve 90'lı yıllarda yapılmış olan binlerce albümde stüdyo basçılığı yapmış, sihirbaz derecesinde usta bir isim. Hangi türde olursa olsun onun yer aldığı her çalışma bas gitarıyla inanılmaz bir boyut kazanmıştı. 

1954 yılında İstanbul'da doğan İsmail Soyberk, 1977 yılında müzik çalışmalarına başladı. Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 1982 yılından itibaren stüdyo müzisyenliği yapmaya başladı. Sezen Aksu, Joan Baez, Aziza Mustafa Zadeh, Erkan Oğur, Hasan Cihat Örter, Eşref Ziya ve daha birçok sanatçıyla Türkiye ve dünya turneleri yaptı. 1978 yılında Edip Akbayram ve Dostlar grubunun kurucuları arasında yer aldı. 2006 yılında, gitarda Barış Bölükbaşı, syntesizerda Mert Topel ve davulda Bülent Ay'dan oluşan kendi müzik grubu Fenomen ile aynı adı taşıyan ilk albümünü çıkarttı.1973-1974 yıllarında İhsan Seyfi Özulu (Keman-Gitar), İlhan Sami Özulu (Viola-Gitar), Rahmi Akgün (Davul) ve Hüseyin Haklı (Akustik Gitar-Flüt) yer aldığı EVRİM 5 grubunda Bass Gitarist olarak yer aldı. Ortaokul ve liseden sınıf arkadaşı olan İlhan Sami Özulu ile birlikte kurdugu Grup Evrim'de 1978-1990 yılları arasında bas gitar çaldı ve şarkı söyledi. 80'li ve 90'lı yıllarda binlerce albümde stüdyo basçılığı yapmış olan Soyberk, 2000'li yıllarda müzik camiasının krize girmesi ile önemli ölçüde piyasa albümlerinden uzaklaşmıştır.

İsmail Soyberk yer aldığı çalışmalarla o kadar çok müzisyene ve dinleyiciye dokunmuştur. Onun ölüm haberini twitter'a bakarken aziz dostum bas gitarist Demirhan Baylan'ın twitiyle duydum. Ancak onun ardından öyle çok müzik insanı (facebook, twitter) mesaj bırakmıştı ki... elbette hepsine yer vermem imkansız ama bazıları şöyleydi:

Gür Akad

İsmailcim , çalmadıĝımız albüm içmediĝimiz sofra kalmadı șu müzik aleminde. ben seni șimdi nasıl unuturum..çaldıĝım salak șeyleri düzelttiğinde , ben seni nasıl unuturum.. rakı muhabbetinde Deep Purple anlatımlarında , beni hak etmediĝim halde övmelerinde , ah be İsmo ...Zor be alıșmak.. biliyorum  yine beraber çalacağız , ben seni uyandırırım merak etme...

Cihangir Akkuzu

Derin üzüntü içindeyim İsmail Soyberk.. sessiz sedasız ayrıldın aramızdan müzik camiasının başı sağolsun.

Soner Olgun

Bas gitar denilince ilk akla gelen isimlerdendi. En son Efsane Türküler albümümüzde birlikte çalışmıştık. Çok iyi müzisyen,çok güzel insan...

maNga

"Değerli müzisyen İsmail Soyberk’i kaybetmişiz. Yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.  

Nazan Öncel

Bugün yine bir eksildik. Yeri dolmayacak bir büyük müzik insanını kaybettik.  Büyük üzüntü, büyük acı, büyük bir boşluk... Şarkılarım seninle yaşayacak, devrin daim olsun bas gitarın kralı İsmail’im.

Sabahat Akkiraz

Müzik ailemiz bir üyesini daha kaybetti. Bir çok Albümümde bana eşlik eden müzisyen dostumuz İsmail Soyberk hakka yürüdü. Onun gibi olağanüstü bir müzisyeni kaybetmek yüreğimizi yaktı. Nur içinde uyusun

Niyazi Koyuncu

İlk albümüm muço’pa ya dokunmuştu, hayranlıkla izlerdik. Çok değerli çok kıymetli biriydi İsmail abi. Hepimizin başı sağolsun..

Kutlu Özmakinacı (Yüksek Sadakat)

Türkiye’nin en büyük bas gitaristlerinden İsmail Soyberk’i kaybettik. Sevdiğimiz, anılarımızı çağıran yüzlerce şarkı onun basıyla groove etti. Bize bıraktıkların için teşekkür ederiz abi, rahat uyu

Demirhan Baylan

Nasıl bir değeri kaybettiğimizi tarif için; İnancım odur ki, İsmail Soyberk bütün dünya üzerinde en çok albümde, şarkıda yer almış, kaydedilmiş bas gitarist rekorunun sahibi olabilir. Bence çok önemli, eşsiz bir durum. 

İskender Paydaş

Türk pop müzik tarihinin dünya çapında müzisyenlerinden birini #ismailsoyberk ‘i kaybetmişiz. 10 lu yaşlarımda Edip Akbayram ile tanıyıp hayran olduğum,sonrasında uzun yıllar birlikte çalışma fırsatı bulduğum gerçek müzisyen ve harika insan. Mekanın Cennet olsun .


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...