13 Ocak 2021 Çarşamba

41 yıl sonra Asia Minor ile yeniden buluşma.

Türk / Fransız Progresif Rock Grubu Asia Minor ‘41 yıl aradan sonra gelen’ yeni albümü "Points of Libration"ı plak formatında yayınlıyor.


ASIA MINOR 

 ‘ Points of Libration‘

Bugün yaşı 50'ye gelenler demek isterdim ama doğrusu "50'yi yarılayanlar ve ötesi" demek daha uygun düşecek. İşte bu kuşağın gençliğine tekabül eden 1970'lerin sonu ile 80'lerin başlarında rock müziğe kulakları hassas olan bir avuç insanın tek kanallı TRT 3 radyosunda duyup, hayran oldukları grup: Asia Minor. Bir yanlışlık yapmayayım ama Yavuz Aydar'ın Stüdyo FM programında dinlediğimi hatırlarım. Galiba İzzet Öz'ün Teleskop isimli televizyon programında da izlemişim gibi geliyor. 

Asia Minor'ü böyle tanımıştık. Sonrasında gruptan haber almadık, zaten 1982'den sonra da müziğe ara vermişlerdi. Daha sonraki yıllarda bu grubu unutmuş gibiydik ama aynı radyo programında onları dinlemiş olan iki kişi bir araya geldiğinde, Asia Minor denildi mi gözler parlayarak, "Vay be ! ne acayip ve kaliteli bir müzikleri vardı." denilmesi kesindir. 

 Çalışmalarını yurtdışında sürdüren Asia Minor, yaptığı iki albümüyle , uluslararası alanda ve progresif rock tarihinde güçlü bir iz bırakmıştı.  1982 yılında müziğe ara veren grup, yıllar sonra yeniden biraraya gelişlerini taçlandırdıkları 3.stüdyo albümleri “Points Of Libration”, Rainbow45 Records etiketiyle  plak formatında müzikseverlerle buluşacak. 

Asia Minor grubunun temeli 1971 yılında Saint Joseph Lisesi‘nden 3 gencin Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği Liselerarası Müzik Yarışması’na katılmak amacıyla kurdukları okul orkestrası ve bu orkestra ile kazandıkları birincilikle atılmıştı. Bu ilk temelden sonra  Asia Minor olarak 1979 tarihli ilk albümleri  ‘Crossing The Line’ ile müzikal yolculuğu başlayacaktı. Müzik çaılşmalarına Fransa'da devam eden grup bazı eleman değişikliklerinden sonra Eril Tekeli, Setrak Bakırel, Lionel Beltrami ve Robert Kempler‘ den oluşan kadrosu ile 1980 yılında ikinci stüdyo albümleri olan ‘Between Flesh And Divine’ı çıkartmışlardı.  

Grup , ‘Between Flesh And Divine’ sonrası 1982 yılında dağılsa da, geriye bıraktıkları 2 stüdyo albümü dilden dile, kulaktan kulağa yayılarak zaman içinde dünya çapında layık olduğu şöhreti yakalamıştı.  Hani o 80'lerin başında onları radyodan duyan bir avuç rock tutkunu demiştim ya onlardan biri de usta müzik insanı, yazar ve hoca olan dostum Afşin Akın idi. İşte o bu grubun eski unutulmaz iki albümünü Rainbow Records etiketiyle plak olarak yeniden yayınlanmasına vesile olarak Asia Minor'ü günümüze taşıyarak bizleri mutlu etmişti. Sadece bizleri mi? Yeni kuşağı da müzikal olarak besleyip, ufkunu açmış olacağı da kesin.  Hiç şüphesiz, bu güzel gelişmeler grubun 2014 yılında Paris’te yeniden biraraya gelmelerinin arkasındaki motivasyonu oluşturmuştur.

ASIA MINOR , bu motivasyonla Setrak BAKIREL (vokal & akustik/elektrik gitar), Evelyne KANDEL (bass), Micha ROUSSEAU (keyboard & 12 telli gitar), Eril TEKELI (flüt & gitar), Julien TEKEYAN (drums & perküsyon) dan oluşan son kadrosuyla 2019 yılının Kasım/Aralık aylarında Paris yakınlarında ‘Profile-on-air stüdyosunda 3. Albümleri ‘Points of Libration’ ın kayıtlarını tamamladı.

Dönemi itibarıyla  armonik , ritmik  ve zengin enstrümantal kompozisyonlarla , doğu ve batı müziğini harmanlayarak kendine has bir üsluba ve güçlü bir atmosfere sahip  şarkılara imza atan grubun 3. albümlerinde de bu atmosfer yoğun bir şekilde hissedilmektedir..

Açılış parçası ‘Deadline of A Lifetime’ bir hayatın sorgulanmasını anlatırken, ‘Crossing In Between’ grubun müzikal geçmişini özetleyen bir şarkıdır. ‘Radyo Hatırası’ albümün tek Türkçe parçası olarak göze çarparken, ‘The Twister’ ve ‘Urban Silk” sürükleyici anlatımı ve akılda kalıcı armonisiyle albümün diğer dikkat çeken parçaları.

 Plak , EMI-Universal Müzik Türkiye dağıtımıyla  15.01.2021 tarihi itibariyle büyük müzik marketlerde, İstanbul’un yeni göz bebeği olan seçkin plak dükkanlarında ve rainbow45records.com web sitesinde  satışa sunulacaktır.

Daha şimdiden 15 Ocak, yani cuma gününü iple çekiyor ve yeni Asia Minor parçalarını özlemle bekliyorum... Özellikle de "Radyo Hatırası"nı merak ediyorum, ne de olsa onları eski bir radyo programında duymuş ve unutamamıştım. 

Aptülika

(yazı içinde tanıtım bülteninden de bazı alıntılar var) 





1 yorum:

MEMO AKİF dedi ki...

Sevgili Eril seni tanımak büyük mutluluk başarılarını izliyorum devam arkadaşım.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...