13 Aralık 2020 Pazar

Mogollar, "Anatolian Sun" ile 50 Yıl Sonra Yeniden Yurtdışında

Moğollar, 11 yıl aradan sonra "Anatolian Sun" albümüyle geliyor. Bu iki ayrı albüm halinde ve plak formatında bu hafta piyasaya çıkıyor. Yurtdışında çıkacak olan bu albüm Moğollar'ın  Fransa'da 1970 yılında  "Danses et Rythmes de la Turquie-d'Hier d'Aujourd'hui" adıyla çıkan  ve ödül kazanan albümünden 50 yıl sonra dünyaya sunduğu bir retrospektifi konumunda. 



50 yılı aşan müzik geçmişiyle Moğollar, ülkemizin rock müzik tarihinde ayrı bir yere sahip olan bir grup. 1970'li yıllarda solist önde grup "Ve" ibaresiyle bölünmek suretiyle kendini gösterebildiği zamanlarda onlar enstrümantal olarak çıkışlarını yapmışlardı. Bugün Anadolu Rock adıyla kabul gören tarzı onlar yurt dışına taşıyarak o günlerde "Anadolu Pop" adıyla Avrupa'da imza olarak koymuşlardı. 

Geçen bu arada sadece enstrümantal olarak değil Cem Karaca, Barış Manço ile de çalışıp harika klasik çalışmalara da imza atan Moğollar, 1990'lardan sonra tekrar bir araya gelerek, yeni bir anlayışla bugüne kadar hafızalara kazınan çalışmalar yapmışlardı. 

Moğollar, 11 yıl aradan sonra "Anatolian Sun" albümüyle geliyor. Bu iki ayrı albüm halinde ve plak formatında bu hafta piyasaya çıktı. Tabii bu albümün plak hali olduğu gibi dijital olarak da yayınlandığını söyleyelim. 

Moğollar Dünya Dinleyiciyle Buluşuyor

Moğollar'ın tüm zamanlarının bir özeti diyebileceğimiz "Anatolian Sun"ın ayrıcalıklı özelliği albümün doğrudan plağa kayıt teknolojisiyle kaydedilmiş olması. Herhangi bir düzenleme yapılmaksızın tek seferde canlı olarak kaydedilen albüm, Gülbaba Records & Night Dreamer Records etiketiyle yayımlandı.

İngiliz Night Dreamer ile dünya dinleyicisiyle de buluşacak olan albümün prodüktörlüğünü ise BaBa ZuLa grubundan Murat Ertel üstlendi.

Albüm ayrıca 2011 yılında Engin Yörükoğlu'nun hayatını kaybetmesi sonrasında grubun davulcusu olan Kemal Küçükbakkal'ın Moğollar ile kaydettiği ilk stüdyo albümü.

 Moğollar, grubun 45. yılı olan 2013 yılından beri Taner Öngür, Serhat Ersöz, Emrah Karaca, Kemal Küçükbakkal ve Cahit Berkay'dan oluşan kadrosu ile yoluna devam ediyor.


 53 Yıllık Tarihten Kesitler

İsterseniz şimdi de sözü Moğollar elemanlarına bırakalım ve "Anatolian Sun" plağının öyküsünü bizzat onlardan dinleyelim: 

Taner Öngür: BaBa ZuLa grubundan Murat Ertel vasıtasıyla Night Dreamer adlı İngiliz yapım firmasından gelen teklif üzerine bu albüm fikri oluştu.

Serhat Ersöz: Şarkı seçimlerini Murat Ertel'in tavsiyeleri doğrultusunda beraber düşünerek yaptık. Grubun barındırdığı tarzları içeren şarkılar olmasına gayret ettik. Ayrıca direkt plağa kaydedileceği için şarkı sürelerini de göz önüne alarak oluşturduğumuz listenin plağın her yüzü için sıralamasını yaptık. Sürelerin yanında enstrüman değişimlerinde meydana gelebilecek aksaklıkları minimalize etmek için bu sıralama önemliydi. Zira bir yüzü çalmaya başladığınızda hiç durmadan, şarkı araları da dahil olmak üzere baştan sona çalmamız gerekiyordu.

Cahit Berkay: Bu albüm öncelikle yurt dışında çıkacağı için, Moğollar hakkında fikri olmayan birine 53 yıllık tarihimizden değişik kesitler sunan bir albüm olsun istedik. Misal hayatında Moğollar müziğini hiç duymamış bir Yeni Zelandalı müziksever bu iki albümü dinledikten sonra Moğollar'a giriş dersini muvaffakiyetle geçmiş sayılacaktır.

Kemal Küçükbakkal: Şarkı seçiminde önceliğimiz Moğollar tarihini mümkün olduğunca iyi yansıtmak oldu tabi ancak bazı teknik sebepler de belirleyici oldu. Mesela ses kalitesinin en üst performansta olması için plağın bir yüzünün 15 dk ile 18 dk arası olması gerekiyordu. bunu göz önünde bulundurarak şarkıların dakikalarını tuttuk ve buna göre şarkıların sıralarını belirledik.

Emrah Karaca:  Albüm gerçekten içimize sindi. Bence önemli olan da bu...  Babam malum, ben küçücük çocukken gitti ve yıllarca Türkiye'ye gelemedi. Döndükten sonra da erken aramızdan ayrıldı. Açığı kapatacak zamanımız olmadı. Bu grup biraz babam kokuyor bana. Kelimelerle anlatması zor bir durum.


50 Yıl Önce ve Şimdi

Şimdi şöyle 50 yıl öncesine gidelim ve tarihin tozlu sayfalarına bir bakalım hele ... "Dinleyi Verin Gari!"

Ağustos 1970'de, Moğollar Paris'e gider. Paris'te, CBS firması ile üç yıllık bir anlaşma imzalar ve bir 45'lik "Behind the dark/Hitchin" yaparlar, ayrıca "Guild international du disque" isimli bir plak şirketine bir albüm yaparlar. Bu albüm "Danses et Rythmes de la Turquie-d'Hier d'Aujourd'hui"dır. 1971 yılında "Academie Charles Cros" büyük plak ödülünü alır. Bu ödülü Moğollar'dan bir yıl önce Jimi Hendrix, bir yıl sonra ise Pink Floyd'un almış olduğunu söylersek ödülün önemini daha iyi anlaşılır.

Ve 50 yıl sonra bugün

25 yıldır yabancı plak şirketlerinin "Turkish Psychedelic Rock" adıyla yaptığı 1970'li yıllardaki rock çalışmalarımızdan yapılan seçkilerle (bizim pek haberimiz olmasa da) tanınan Moğollar, "Anatolian Sun" ile plak olarak yeniden yurtdışında ve dünya ile buluşuyor. 




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...