24 Aralık 2020 Perşembe

Mountain grubunun kurucusu LESLIE WEST hayata veda etti.

Mountain'in vokali ve gitaristi yani o güzel dev adamı bu çarşamba  günü yitirdik.  

Hard rock grubu Mountain'ın kurucu üyesi  Leslie West, 75 yaşında hayata veda etti. 



1969'da Woodstock Festivali'nde sahneye çıkan dev bir adam grubuyla birlikte hard rock patlamasına neden olacaktı. İşte o ortalığı inleten patlamanın adı: "Mississippi Queen" olarak dünyaya yayılacaktı. Bu parça ile hatıralarımıza kazınan Mountain grubu o gün bugündür aklımızdan çıkmayacaktı. 

Mountain'in vokali ve gitaristi yani o güzel dev adamı bu çarşamba (23 Aralık 2020) günü yitirdik.  

Hard rock grubu Mountain'ın kurucu üyesi  Leslie West, 75 yaşında hayata veda etti. 

 Leslie West'in kardeşi Larry West Weinstein, sanatçının ölüm haberini sosyal medya hesabından duyurdu. Usta rockçı bu ayın başlarında aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığını söyleyen kardeşi, devam eden tedavisinin tüm çabalara rağmen sonuçsuz kaldığını belirtti.

2011 yılında diyabet hastalığı nedeniyle sağ bacağını kaybeden Leslie West, her şeye rağmen müzikten kopmayarak iki yıl sonra "Still Climbing" ve 2015'te de "Soundcheck" albümlerini yapıp konserlere çıkmıştı. 

Mountain grubu, 1969 yılında Long Island, New York'ta kuruldu ve 1972'de dağılmadan önce üç albüm çıkardı. 1969'da Woodstock'ta performans sergileyen grup, dağılmalarının ardından sık sık yeniden bir araya geldi ve 1974'te "Avalanche", 1985'te "Go for Your Life", 1996'da "Man's World", 2002'de "Mystic Fire" ve 2007'de "Masters of War" gibi birçok proje yayımladı.




 Woodstock’ta “Mississippi Queen” şarkısıyla hafızalara kazınan Mountain grubunun kurucusu Leslie West, 60’larda Beat kuşağının peşine takılmış bir yeni yetme olarak müzikle tanıştı. Soul ve rock tarzında müzik yapan The Vargants grubunu kurarak müziğe ilk adımını attı.


60’lı yılların sonunda rock dünyasında muhteşem bir üçlü “The Cream” vardı. Eric Clapton, Ginger Baker ve Jack Bruce gibi enstrümanlarının ustası elemanlardan kurulu super trio tarihi çoktan yazmaya başlamıştı bile. İşte bu süreçte The Cream albümlerinin konservatuarlı prodüktörü Felix Pappalardi ile Lesli West’in yolları keşişecekti. Bir solo albüm için plak şirketine giden West,   Pappalardi’nin de yer aldığı “Mountain” grubunun kuruluşuyla toplantıdan çıkacaktı. Bas gitarda Felix Pappalardı, gitarda Leslie West, davulda N.D. Smart ve keyboardda da Steve Knight’ın yeraldığı Mountain, Woodstock’ın ikinci günü olan 16 Ağustos 1969’da tanınmamış bir grup olarak erken saatlerde sahneye çıkacaktı. Leslie West’in sesiyle “Missippi Queen” ortalığa yayıldığında ise herkesin aklına mıh gibi işleneceklerdi. Bütün zamanların en iyi rock yapıtları arasında ilk 20’lerde anılan parça ilerki yıllarda çıkacak heavy tarzlarının da öncülerinden olarak gösterilecekti.


Mountain grubuyla yaptıkları çalışmalardan sonra 1972’den 1974’e kadar The Cream’ın bascısı Jack Bruce’la birlikte West, Bruce and Laing isimli trio ile müzik yaptı . Bu grubun üç albümüne imza atan Leslie West 2006’ya kadar da solo albümlerine devam etti. Rahatsızlığı nedeniyle 5 yıl ara veren gitarist 2 yıl önce bol konuklu “Unusual Suspects” albümünü çıkarmıştı. Slash, Joe Bonamassa, ZZ Top’tan Billy Gibbons ve Zakk Wylde’ın konuk olduğu bu albümün ardından da  “Still Climbing “ albümüyle tekrar karşımıza çıkmıştı. Diyabet sonucu tek ayakla kalmasına rağmen müzikten kopmayan Leslie West,  2015'te de "Soundcheck" albümünü yapacaktı. 

Selam olsun sana Leslie West

“Mississippi Queen” senin sesinle yerküreye öyle bir kazındı ki artık silinmesi imkansız.

Aptulika










Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...