8 Aralık 2020 Salı

İki Dev ile Blues'un 100 Yılı


Bir küçük hatta eskiciden alınmış eski püskü bir amfi ve ona uyum sağlayan ahşap bir evin önünde iki gezgin sokak müzisyeni. Oysa bunlardan biri armonikanın yaşayan en büyük devi Charlie Musselwhite, diğeri ise 1960'lardan bu yana rock ve blues gitarının unutulması olanaksız ismi Elvin Bishop

Peki bu iki isim bu resmi bir mizansen olsun diye mi vermişler? 

Resimde gördümüz manzara bir ölçüde albümünde özeti diyebiliriz. 

Her şey 2017'de Elvin Bishop'un Big Fun Trio'su ile başladı diyebiliriz. Blues'ın ilk yıllarındaki gibi sade hatta ilkel denilebilecek bir yapıda kurduğu üçlü ile yaptığı albümler satafattan uzaklığına rağmen ona Grammy ödülü bile getirecekti. Elvin Bishop yakaladığı sadelikle sadece Grammy ödülü kazanmadı, kurduğu Big Fun Trio ile bulduğu yöntemle çıkan sonuçta heybesinde samimiyet cevherini de taşıyacaktı. 

Pandemi, korona hayhuyu esnasında 25 Eylül 2020 tarihinde çıkan "100 Years of Blues" albümünde Charlie Musselwhite ile bir araya gelen Elvin Bishop, hem dinleme keyfi hem de blues'un 100 yıllık temellerine 12 parçada arkeolojik bir kazı yapmış. 

İkili 1960'lardan bu zamana kadar tanışıyor olsalar da müzikal olarak ortak bir çalışma imkanları pek olmamış. Elvin Bishop'un 2017'deki Big Fun Trio albümünde Charlie Musselwhite'ın bir parçada katkı vermesinden sonra ikili olarak 2019'da ortak dostları olan piyanist ve gitarist Bob Welsh  ile birlikte sohbetli bir kaç şov yapmışlar. Çıkan sonuçta izleyenler bir hayli coşmuş yanısıra Elvin ve Musselwhite da bir hayli eğlenmişler ve ikili çalışma fikri dayanılmaz bir şekilde kendini göstermiş. 

 100 Years Of Blues , albümünde bir araya gelmelerini Bishop, "Her şey çok hızlı ve kolay bir şekilde gelişti. Her birimiz şarkıların yarısını getirdik ve hepsini bir veya iki defada kaydettik." diye açıklıyor.  

Albüm Kid Andersen'in Greaseland Stüdyoları'nda ve Kuzey Kaliforniya'daki Bishop's Hog Heaven Stüdyoları'nda kaydedilmiş. Andersen tarafından prodüksiyonu yapılan albüm Bishop, Musselwhite ve Welsh ortak yapımcılığında hazırlanmış.   100 Years Of Blues'un rahat ve spontane doğası  içten ve samimi yapısıyla kendini belli ediyor.  Albüm boyunca gitar, vokal, armonika ve piyanonun etkileşimi harika bir uyumu sunuyor. 

Aptulika


 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...