29 Kasım 2019 Cuma

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 124


Ahmet Ümit
 "Aşkımız Eski Bir Roman"
Yapı Kredi Yayınları
(Eylül 2019)

Son haftalardaki televizyon programlarında her akşam aynı konu, saatlerce tartışılıyor. "Saraya giden CHP'li kim?" tipindeki tartışma öyle bir hale geldi ki, polisiye romanlardaki "Katil kim?"e döndü. Herkes aynı anda konuşuyor ve bir çatışmadır gidiyor. İşte bir gece bu tartışmaları dinlemeyi bırakıp, bu kitabı aldım ve bir solukta okudum. Herkesin aynı anda konuştuğu ve bir karmaşaya dönen TV tartışmalarını kapayıp, Ahmet Ümit'in son kitabı "Aşkımız Eski Bir Roman"ı alıp, okursanız kendinize iyilik etmiş olursunuz. Öncelikle akılla kurulmuş örgüsüyle ciddi bir polisiye okur, keyif alısınız. En azından ben öyle yaptım, tavsiye ederim.

Üç novella (uzun öykü)'dan oluşan "Aşkımız Eski Bir Roman" kitabında Ahmet Ümit, Başkomiser Nevzat dizisini devam ettiriyor. Kitaba adını veren öyküde edebiyat klasiklerine gönderme yapılırken, polisiye yazarlığının ustası Agatha Christie'ye de harika bir selam sunuluyor. Toplumcu gerçekçi yaklaşımı da sunan "Overlokçu Kız" öyküsünde kahramanların sınıfsal yanlarının ortaya konulması övgüye değer. Petersburg'dan gelen Rus bilim insanının İstanbul'da kayboluş öyküsünün anlatıldığı "Sergey Nikolayeviç Jerkovski'ye Ne Oldu?" da İstihbarat örgütlerinin çatışmalarının arasında tesadüflerin şaşırtıcı sonuna ulaştığınızda hayrete düşeceksiniz. 

Polisiye romanlarının alışıldık cinayeti çözme kurgusuna Başkomser Nevzat'ın aşkı Evgenia da öykülerin içinde eşlik edince İstanbul'un sosyal dokusunun yitişine verilen eleştirileri de bulabiliyoruz. 

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...