8 Kasım 2019 Cuma

Roger Glover (Deep Purple) / Mütevazı ve Sessiz


Roger Glover (Deep Purple) / Mütevazı ve Sessiz (2004) – 27,2 x 20,9 cm/ Kuru ve su bazlı kalem boya

"Cem Karaca'dan Zappa'ya" Sergisi'nden 6

"Cem Karaca'dan Zappa'ya" isimli sergim bir ay açık kaldı ve bu hafta sonu (11 Kasım 2019) bitiyor. Sergi boyunca bulunurken çizimlerle ilgili kısa yazılar da yazdım. Bunlar kimi zaman çizilen işlerle ilgil olduğu gibi kimi zaman da sergideki izlenimleri ve anektodları içeriyordu. Bu yazılara aralıklarla yer vereceğim. Böylelikle sergiye gelme imkanı olmayanlar buradan izleme olanağını bulurken, sergiye gelmiş olanlar da tekrar o anları yaşayacaklar. Ha bu arada sergiye gelmiş olanlarda tablolarla ilgili sergi izlenimlerini yazabilirler. ( bluesperisan@gmail.com )



ROGER GLOVER
" Mütevazı ve Sessiz "

Deep Purple, benim için önemli ve her dönem sevdiğim gruplardan biri olmuştur. İlk göz ağrım olmasından olsa gerek "Mark II a" denilen kadro, yani Temmuz 1969'dan Haziran 1973'e kadarki dönem elemanları benim için ayrıcalıklıdır. O inanılmaz vokaliyle Ian Gillan, gitarıyla Ritchie Blackmore, davulda Ian Paice ve org sesini kafama mıh gibi işleyen Jon Lord kendimi bildim bileli unutulmaz kadro ve dönemidir. Dikkat ederseniz bir ismi unuttum. Elbetteki Roger Glover. Açıkcası onu 1970'li yıllarda hiç önemsemezdim. Nasıl bir aptallıksa, o plaklarda prodüktör hanesinde de Glover'ın isminin yazması bu yargının oluşmasına sebepti. Çocukluğa bakar mısınız, prodüktörlük işini önemli bir şey olarak görmüyormuşum. ( O zamanlar prodüktörden ne anladığımı sorarsanız, cevabını duyduğunuzda yuvarlana yuvarlana güleceğinize eminim. Çocuklukla ilk gençlik arasında prodüktörü albümün yapılması için parayı koyan adam sanırdım.) 
Sonra zamanla Deep Purple'da bas gitarın önemini kavrayacaktım. Eh tabi dinleyicilikte zamanla kulak da gelişiyordu hani.  Doksanlı yıllarda bir ara bas gitar çalma üzerine hocam Murat Tükenmez ile çalışınca kulağım daha iyi hale gelecekti ve Deep Purple'da Roger Glover'ın ne mene önemli olduğunu iyicene kavrayacaktım. 
Sergi için çizimleri seçerken bir çoğunu elemek zorundaydım ama tek Deep Purple çizimi olacaktı o da bas gitarist Roger Glover'dı. O çizime isim olarak da "Mütevazi ve Sessiz"i uygun buldum. Sergiye gelen herkes de çizimin yanındaki bu yazıyı okuyor ve evet doğru öyle biri diye destekliyordu. Ta ki 12 Ekim, pazar günü sergiye biri gelene kadar. Sergiyi gezen bu kişi yanıma gelip, kulağıma eğilerek, "Roger Glover'da bir hata var, herkes bu tip hatalar yapabilir ama size yakışmaz diye uyarayım dedim" demez mi! Beni aldı bir telaş...çizimde nasıl bir hata yapmış olabilirim diye ziyaretçinin ne diyeceğini merakla bekliyordum. "Buyrun lütfen söyleyin nasıl bir hata var." direyerek hatayı söylemesini bekledim. Aldığım cevap beni daha da şaşırttı. "Mütevazi yazmışsınız, doğru yazılımı Mütevazı olacaktı." 
Çizim konusunda bir hata olmadığı için rahatlamıştım ama bu sefer de Türkçe dilbilgisi konusunda kıpkırmızı olmuştum. Hemen bir beyaz etiketi üzerine yapıştırarak "i"yi "ı" haline getirerek hatayı düzeltmeye çalıştım ve bu kişiye teşekkür ettim. 
Bir kaç dakika sonra çizimin başına gidip Roger Glover'a baktım, bana gülümseyerek, "Üzme kendini Aptul, önemi yok olur bu tip hatalar." diyordu. Roger Glover "Sessiz"di ama konuşacağı zaman da konuşurdu ancak "mütevazi" değil ama mütevazı olduğu kesindi. 

 Aptulika

27 Ekim 2019

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...