6 Kasım 2019 Çarşamba

Pete Seeger - "This Land is Your Land"

Pete Seeger / This Land Is Your Land ( 2014) – 21 x 29,7 cm

"Cem Karaca'dan Zappa'ya" Sergisi'nden 3

"Cem Karaca'dan Zappa'ya" isimli sergim bir ay açık kaldı ve bu hafta sonu (11 Kasım 2019) bitiyor. Sergi boyunca bulunurken çizimlerle ilgili kısa yazılar da yazdım. Bunlar kimi zaman çizilen işlerle ilgil olduğu gibi kimi zaman da sergideki izlenimleri ve anektodları içeriyordu. Bu yazılara aralıklarla yer vereceğim. Böylelikle sergiye gelme imkanı olmayanlar buradan izleme olanağını bulurken, sergiye gelmiş olanlar da tekrar o anları yaşayacaklar. Ha bu arada sergiye gelmiş olanlarda tablolarla ilgili sergi izlenimlerini yazabilirler. ( bluesperisan@gmail.com )



PETE SEEGER 
"This Land is Your Land"

Bir elinde bonjo ya da gitar köy, kasaba, şehir demeden dolaşan bir müzik insanı. Bir yerde işçiler grev mi yapıyor, teklifsiz orada müziğiyle eyleme katılan biri. Ku Klux Klan bir yerde siyahlara mı saldırdı müziği ile faşistlere karşı meydan okuyan bir harika adam. Kısaca Pete Seeger.
  Ne kadar da bizdeki Aşık geleneğine benziyor değil mi? Karacaoğlan, Köroğlu gibi  ya da o ruhu 20. yüzyılımıza taşıyan Aşık Mahzuni, Aşık İhsani gibi. 
Amerika'da da Pete Seeger bir dönem müziğiyle sömürüye ve faşizme direnen eylemci bir folk müzisyeni. Bu yüzden konserlerinin çıkışında yolları ellerinde sopalarla faşistler doldurup, onu linç etmek istediler. Susmayan bu sesi bütün gericiler birleşip ABD'de "Cadı Avı"nda yoketmeye çalıştılar. Komünist diye sorguladılar. Ancak dünyanın her tarafında plakları dönüyordu. Baktılar gene de engel olamıyorlar, "Kara Liste"ye aldılar. Ondan sonra yıllarca süren iş verilmeme, konser verememe, albüm yapamama. 
Herşeye rağmen Pete Seeger yaşıyor ve müziği hala rock ve folk müzisyenleri tarafından seslendiriliyor ama onu kara listeye alanlardan hiç birinin adı sanı anılmıyor.   

Aptulika

15 Ekim 2019


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...