5 Temmuz 2019 Cuma

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 110


Gertrude Stein
"Picasso"
Dedalus Kitap 
(2. Basım: Ocak 2017)
Çeviren: Kaya Özsezgin

Geçen hafta burada Gertrude Stein'in "Alice B. Toklas'ın Özyaşamöyküsü"  kitabını tanıtmıştım. O yazıyı okuyanlar hatırlayacaktır, bu kitabın ismi her ne kadar Alice B. Toklas'ın anıları gibi görünse de aslında Stein'in 1900'lü yılların başındaki Paris anıları ve tabi 20. yüzyılın modern ressamlarının resmi geçitiydi.   
Gertrude Stein, ABD'den Paris'e gelip, uzun yıllar geçirmiş bir resim koleksiyoncusu ama aynı zamanda bir edebiyatçı. Roman, hikaye ve şiir alanında çalışmalar vermiş olan Stein, Picasso'nun resimde yaptığını edebiyatta gerçekleştirmek istemiş. Bu arada yazarın üç kitabı dilimize çevrilmiş, bu hafta bunlardan ikincisini tanıtıyorum, üçüncüsü ise öykü kitabı, onu da şimdi okumaya başladım. 
Gertrude Stein, modern dönemin ressamlarının hepsini tanıyan biri ama onların arasında en çok Picasso'nun özel bir yeri var. Bu yüzden de Picasso üzerine yazdığı bu kitap ayrıca ilgimi çekti. Açıkcası kitabı okumaya başlamadan önce bunun anılardan oluşan bir şeyler olacağını sanıyordum ama okumaya başlayınca yargımda yanıldığımı anladım. 63 sayfalık, oldukça kısa bir  çalışma olsa da Picasso üzerine yapılmış güzel bir araştırma. Kitapta hem Picasso hem de kübist resmin oluşumunu çok güzel vermiş. Özellikle kübist sanatın neden İspanyollara uygun ve onların en iyi anlayabildiğini anlatması ilginçti.  Kendi adıma çok zihin açıcı oldu. 

Kitabın sonunda 63 sayfaya eklenen 15 sayfada da Picasso'nun tablolarının röprodüksiyonları (görselleri) konulmuş ki bunların seçimi de popülerlikten çok ressamı anlatacak nitelikle yapılmış. 
Kitabı çeviren Kaya Özsezgin'in yıllara yayılan plastik sanatlar (resim, heykel vd.) yazılarıyla tanıdığımız bir eleştirmen ve sanat tarihçisi olması da kitabın değerini daha da arttırmış. 

Aptulika

Aptnot: Böyle içinde tabloları falan gördünüz diye pahalı bir kitap sanmayın. Fiyatı 18 ya da 20 Lira gibi... İnternetten ısmarladığınızda 15 gibi bile oluyor. 



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...