6 Kasım 2023 Pazartesi

Tom Morello:“Rage Against the Machine dinleyicilerinden öğrendiğim şey, müziğin dünyayı değiştirebileceğidir."



Rock & Roll Hall of Fame'e alınan gruplar veya müzisyenler her sene tartışma konusu olur. Eski zamanlarda buraya alınan yani onurlandırılanların bazen rock ile alakası olmadığını görür burun kıvırırdık. Rock tarihine oturan nice ismin de neredeyse ölümüne yakın bu onurlandırılmaya layık görüldüğüne bakıp acı acı gülerdik. Her ne kadar tartışmaya açık olsa da bu yıl 
Rock & Roll Hall of Fame'e davet edilen isimlerden birinin bu ödülü reddedip etmeyeceği üzerine bir merak uyandı. Protest tavrı ve politik söylemiyle rock ve metal müzikte ayrıcalıklı bir yere sahip olan Rage Against the Machine'dı bu grup. 

Herkes Rage Against the Machine'nin bu törenlere katılmayacağını düşünürken grubun gitaristi Tom Morello, grubu adına sahneye çıkarak protest tavrına yakışan bir konuşma yaparak Rock & Roll Hall of Fame'e damgasını vuracaktı. Müziğin gücü hakkında heyecan verici bu konuşmaya, "Çoğu  rock grubu gibi bizim de Rock Hall'a kabul edilmek de dahil olmak üzere pek çok konuda farklı bakış açılarımız var" diyerek başlayan Morello, törene katılma sebebinin Rage Against the Machine'in seçilmesinden onur duyduğu için  olmadığını, grubun misyonunu ve tavrını ortaya koymak için olduğunu vurguladı.  



“Rage Against the Machine dinleyicilerinden öğrendiğim yegane şey, müziğin dünyayı değiştirebileceğidir. Her gün, müziğimizden etkilenen ve dolayısıyla dünyamızı önemli şekillerde etkileyen hayranlardan haber alıyorum. Organizatörler, aktivistler, kamu savunucuları, öğretmenler, Şili ve Finlandiya başkanlarının hepsi bizim mosh pit'imizde vakit geçirdiler.” 

diye konuşmasına devam eden gitarist,

“Müzik dünyayı değiştirebilir mi?” 

sorusunu vurguladı ve ardından  

 “Bütün amaç dünyayı değiştirmek. Ya da en azından buna biraz da yol açmak için." diyerek yaşam felsefelerine vurgu yapacaktı. 


Morello,   "Öfke burada değil ama sen buradasın. Yapmak üzere yola çıktığımız iş henüz bitmedi. Şimdi tavır koyması gereken sizlersiniz." diye konuşmasını noktaladı.


 

Rage Against the Machine'in törene katılıp katılmayacağı merak edilen bir konuydu.  Rage Against the Machine gibi meşhur otorite karşıtı bir grup için Rock & Roll Hall of Fame'e girmek bir tezat teşkil ediyordu.  

  "Rage Against the Machine'in Rock & Roll Hall of Fame'e girme konusundaki argümanı, siyaseti bu kadar radikal olan bir grubun hiçbir zaman listelerin zirvesinde yer almamasıdır"diyen Morello törene katılarak yaptığı konuşmayla müziğin (tabi ki öncelikle  Rock'ın) protest tavrını ortaya koyması anlamlı olsa gerek. 


Derleme ve yorumlama: Aptulika



Haberin orijinalini okumak, fotograflarını görmek, videosunu izlemek için alttaki. linki tıklayabilirsiniz. 


https://ultimateclassicrock.com/tom-morello-rage-against-the-machine-rock-and-roll-hall-of-fame/ 



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...