19 Kasım 2023 Pazar

Babadan Oğula Blues ve Chris Beard.

 



Babadan oğula blues diyerek yazıma başladım. Zira bugünkü ismimiz bir blues kahramanı olan joe Beard'ın oğlu Chris Beard. O da babası gibi gitarist ve de vokalist, ancak onun gitarı biraz dah funk'a meyil ediyor. 

Chris Beard, yedinci stüdyo albümü olan "Pass it on Down"ı bu ay çıkardı. Dinlememle de derli toplu bir blues havasıyla karşılaşmam beni iki satır da olsa yazı yazmaya itti. 

Joe Beard
Albümün kapağından da anlaşıldığı gibi bu aynı zamanda uyumlu bir ekibin de ortak çalışması. "Pass It On Down" albümünde Chris Beard'a  gitarda Brother Wilson, basta Marvin Parker, davulda Carlton Campbell ve klavyede John Tucker ile Jonathan Curry'den kurulu bir grup eşlik ediyor.  Albümüm çok özel bir konuğu da var... Chris babası Joe Beard'ı da albüme ismini veren parçada konuk ederek, 90 yıla yaklaşan bir tarihi hissettirmiş.  


İlk olarak 15 yaşındayken, babasının grubunda konserlere çıkan Chris Beard, “Joe Beard'ın oğlu olarak en iyi bluesculardan bazılarının yanında büyüdüm." diye  çocukluk günlerini anlatıyor. Onun yetişmesinde Buddy Guy ve Matt "Guitar" Murphy gibi blues ustalarının katkısı büyükmüş. Özellikle Buddy Guy'in onun üzerindeki etkisinin büyük olduğunu da özellikle vurguluyor. 


1998'de ilk albümü "Barwalkin' "i çıkartan Beard, bu albümle   "En İyi Yeni Blues Sanatçısı" dalında WC Handy ödülüne aday gösterilmişti.  Ardından gelen albümlerle ona "Blues Prensi" denilmeye başlanacaktı.

Yazının başında her ne kadar Beard'ın gitarı için funk'a meyleder dediysem de bu olur olmaz her yerde funk gösterisi yapan bir gitarist olduğunu aklınıza getirmesin. O tam tersine her şeyi ekonomik ve yerinde kullanan bir müzisyen. En güzel yanı da modern blues'un iyi bir hikaye anlatıcısı olması. Ben onu "Pass It On Down" ile ilk kez dinlemeye başladım ama bunun eski albümlerle de süreceğine eminim.

Aptulika







Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...