13 Kasım 2023 Pazartesi

Link Wray ismini bilir misiniz?



Led Zeppelin'in efsanevi gitaristi Jimmy Page 3 Kasım 2023, Cuma gecesi Rock And Roll Hall of Fame'a sürpriz bir katılım yaparak, ustası (kahramanı) Link Wray'e vefa borcunu ödeyerek, onurlandırmıştı. 



 Rock tarihinin en büyük gruplarından biri olan Led Zeppelin ve onun 79 yaşındaki gitaristi Jimmy Page,  1950'lerin gitar ustası Link Wray'in öncü kariyerini anlatan bir videosunun ardında önceden kaydedilmiş bir mesajla ekranda göründü . Mesajında ​​Page , Wray'in klasik enstrümantal "Rumble" parçasını ilk kez ergenlik çağında duyduğunu ve şöyle düşündüğünü hatırlattı: "Link Wray'ın "Rumble" plağını ilk dinlediğimde, 'bu nedir yahu' dedim.  O zamana kadar çok sayıda enstrümantal gitar parçası dinlemiştim ama bu çok farklıydı. O zaman 14 yaşında gitara merak sarmış, zar zor çalmaya çalışan bir çocuktum. İşte o an duyduğum Link Wray beni fena halde etkileyecekti. Link Wray'in gitarında canlılık, kuvvet ve güç vardı." diyerek anlatacaktı. 

Rock And Roll Hall of Fame töreninde büyük ekrana verilen görüntüsünden sonra bir anda sahnede Jimmy Page  görülecekti. Gibson çift saplı gitarıyla sahneye çıkan gitarist,  "Rumble" ı çalmaya başlayacaktı.  



 Link Wray, 1929 ile 2005 yılları arasında yaşamış Amerikalı bir gitarist. O 1950'lerde tanınmış erken öten bir horoz. Horoz'dan kastım bir yenilikçi ve mucit olması. Wray ünlü olduğu yıllarda yaptığı bir yenilik 1970'ler ve sonrasında, hatta bu güne kadar hakimiyeti süren distorsın gitarı ilk kullananlardan biriydi. Bu mucitliğine bir de tremola tekniğini kullanması eklenince bu adama fena halde bir vefa borcumuz olduğu kaçınılmazdır. Bu arada bu kimin umrunda ola ki, elbet kimsenin umrunda değildir ama Jimmy Page 14 yaşından beri bu ufkunu açan ustayı hiçbir zaman unutmadı. Belki de bu yüzden dünyanın en büyük sayılı rock grubundan biri olan Led Zeppelin'in ayrıcalıklı gitaristi Jimmy Page olmak bu yüzden boşuna değil. Teşekkürler güzel abi, seni her ne kadar plaklardan ( bir İstanbul konseri öncesinde basın toplantısında görme bahtiyarlığına erişmiş) tanımış olsam da, büyüksün be Aga. 

Şimdi aşağıdaki video linkinde Jimmy Page'in geçtiğimiz Cumartesi gecesi Rock'n' Roll of Fame töreninde yaptığı sürprizi paylaşıyorum. 

 Bu arada Link Wray ismini bir yere not edin derim. Onun  1958 yılında plak olarak çıkardığı single'ı " Rumble " ,  rock müzikte distorşın ve tremolo kullanılan ilk yapıtlardan biriydi. Burada linkini falan paylaşmayacağım. siz bir ara kıçınızı kaldırın da bu yapıtı bir zahmet dinleyin.

Bu arada bir skandal anektod daha vereyim. 2005 yılında hayata veda eden Link Wray, ölümünden 10 yıl sonra Rock and Roll Onur Listesi'ne iki kez aday gösterildi. Ama sonuç nanay. İşte Jimmy Page o gece törene aniden giriş yaparak Link Wray ustayı gündemin göbeğine oturttu. Bir kez daha söylüyorum: Led Zeppelin'in ve gitaristi Jimmy Page'in büyük olması boşuna değil. 

Aptulika

 











Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...