1 Kasım 2023 Çarşamba

Ekim Ayında Az Daha AC/DC Türkiye'ye Konsere Geliyordu!





Birkaç hafta önce sabah erken saatlerde çok sevdiğim bir dostum arayıp, “Meral AC/DC geliyor” dedi. Şimdi senelerce Aptulika’nın köşesinden kırk kere olur deyip kırk sene “gelsinler” demişiz, fazla sorgulamaya gerek var mı? Hemen bilet peşine düştüm. Bildiğim bilet sitelerinin arama kutucuklarına AC DC, AC/DC, ACDC diye yazdım ama gelen bir şey yok. Arama motoruna “AC DC İstanbul 2023” yazdım, o da ne, haberlerde “20 Ekim’de AC DC Küçükçiftlik Park’ta” haberleri, biletler az sonra satışta. İçime bir şüphe düşmesi değil hani, koca AC/DC on beş gün önceden haber vererek konsere gelir mi? Olur mu olur, neden olmasın derken, biletler satışa çıktı, bakın açıklamada ne yazıyor, 

“Celebration Show 50 Years Anniversary kapsamında AC/DC grubunun ilk solisti Dave Evans konseri, Paraf Kuruçeşme Açıkhava sahnesinde!”

Birkaç saat hayalini kurmak bile güzeldi. Bir başka bahara artık dedim, ama Dave Evans da aklıma düştü, bir bakayım dedim, kimmiş, ne demeye kendini AC/DC diye tanıtmış, kimi kandırıyor.

Biraz araştırınca Dave Evans hakkında biraz haksızlık ettiğimi fark ettim, aslında şöhretini AC/DC üzerine kurmamış, 80’lerde oldukça tanınmış ve sevilen bir rock müzisyeni kendisi. Kısaca hayat hikayesini şöyle bir anlatayım. 

Dave Evans İngiliz göçmeni bir Avustralyalı, henüz 17 yaşındayken ilk grubunu kurar, bir süre sonra Avustralya müziğinin başkenti Sydney’e yerleşir ve Velvet Underground ile çalışmaya başlar. “Lou Reed’in Velvet Underground’ı değil tabi ki, Sydney’in Velvet Underground” diyor. Gruptan atılmadan önce ayrılan gitarist Malcolm Young bir gün kardeşi Angus Young kapısını çalar ve gruba katılıp katılmak istemediğini sorar, Evans reddeder ancak daha sonra katıldığı grubun gitaristi Malcolm Young olunca kaderimde bir “Young” varmış der ve Colin Burgess ve Larry van Kriedt ile birlikte bir grup kurmak üzere bir araya gelirler,  AC/DC ismini seçerek konserlere başlarlar, ilk kırkbeşlikleri “Can I Sit Next To You Girl / Rocking In The Parlour” piyasaya çıkar ardından grup bir yıl boyunca turnede Avustralya’yı gezer, uzun, yorucu ve stresli turne boyunca kavgalar, gürültüler eksik olmaz, sonunda Dave Evans menajerlerini yumruklar ve gruptan ayrılır, ama turne sonuna kadar grupta kalmak koşuluyla. 



Turne tamamlanır, Evans gruptan ayrılır ve yerine Bon Scott gelir ve olaylar AC/DC tarafında gelişir.

Dave Evans, AC/DC’ye tek bir kırkbeşlik ile veda eder ama müzik hayatına son hız devam eder. 80’li yıllarda Rabbit isimli grubuyla tüm dünyada tanınır ve sevilir, ardından “Dave Evans and Thunder Down Under” gelir, bu grup da dağıldıktan sonra Evans solo kariyerine devam eder, birkaç film ve tiyatro oyununda yer alır. 2000 yılının başlarında Dave, Melbourne AC/DC tribute grubu Thunderstruck'un Bon Scott için 20. yıl dönümü anma konserine özel konuk olarak davet edilir. Bu özel konser canlı olarak kaydedilir ve Perris Records tarafından A Hell of a Night adıyla yayınlanır. 


Dave Evans o günden beri Avrupa ve Amerika’da solo konserlerine devam ediyor.

Gelelim AC/DC meselesine. Gruptan ayrıldıktan, kendi ifadesiyle “grup dışına itilip, grup tarihinden de dışlandıktan” sonra uzun zaman grup hakkında konuşmaz, ancak konuştuğu zaman da “AC/DC, grubun ilk geçmişi hiç var olmamış gibi davranmaya çalışıyor” diyor ve sadece kendisinin değil, Colin Burgess, Neil Smith, Noel Taylor gibi isimlerin de yokmuş gibi, hiç anılmadıklarını söylüyor.

Evans, röportajlarında kendisinden sonra grubun solistliğini üstlenen Bon Scott’la tanıştığını ve kısacık sohbetlerinden çok keyif aldığını söylüyor. Hatta Bon Scott şarkıları söylemeyi de çok seviyor, ama ekliyor, “O da benim şarkılarımı söyledi”. Evans’a göre AC/DC’nin ilk albümünde yer alan parçaların çoğunda Evans’ın imzası var, ancak söylediğine göre bu parçalar albüme alınırken müzik aynı kalırken isimlerini değiştirmişler. 

“Evet biliyorum. Yaptığı şeyleri ilk duyduğumda pek hoşlanmamıştım. Çünkü benim zaten yaptığım birçok şarkıyı o tekrar yapıyordu, bunu karşılaştığımızda ona da söyledim. Ama ikinci albümü yaptığında gerçekten kendini geliştirmişti. Grupla birlikte şarkılar yazmıştı ve "It's a Long Way to the Top", "Jailbreak" ve "TNT" gibi harika rock şarkılarına kendi tarzını kattı. Benden farklıydı ama bence hepsi de harika şarkılar, Bon kendine özgü bir tarz geliştirdi, kendine özgü bir tarzı vardı ve gerçekten çok iyiydi” 

 

Görünen o ki Dave Evans, AC/DC’den sonra hayat olduğuna inanmış ve başarılı bir müzik insanı olarak bu hayatına devam ediyor. Konserlerinde AC/DC parçalarına yer veriyor ama sadece Bon Scott parçalarını söylüyor, her şeyi geride bırakmış gibi görünse de eklemeden geçemiyor, “seyirciler benim söylediğim AC/DC parçalarını grubun diğer popüler parçalarından daha çok duymak istiyorlar”. Türkiye’ye gelip iyi vakit geçiren bunu da bir konserle taçlandırmak isteyen Dave Evans’ın niyeti sanırım bizim organizatörlerimiz tarafından bize yanlış aktarılmış, zaten konser de yine bir hassasiyete denk geldi ve iptal edildi. 


https://blabbermouth.net/news/see-original-ac-dc-singer-dave-evans-perform-bands-classic-songs-in-cordoba-argentina

https://australianmusichistory.com/dave-evans/

http://www.markprindle.com/evans-i.htm

https://musiclegends.ca/dave-evans-interview-acdc/

https://musiclegends.ca/dave-evans-interview/

https://www.nrk.no/vestland/_-ac_dc-are-ignoring-their-history-1.8197145

https://www.ultimate-guitar.com/news/general_music_news/original_acdc_vocalist_dave_evans_explains_why_he_performs_bon_scott-era_songs_he_used_to_do_my_songs_too.html

https://www.milliyet.com.tr/cadde/dave-evans-istanbulda-pazar-gunu-pirlantaci-actirdi-7010535

https://www.cnnturk.com/magazin/efsanevi-grup-ac-dc-20-ekimde-istanbulda

https://www.setlist.fm/setlist/dave-evans/2023/petalos-de-sol-cordoba-argentina-1ba59974.html

https://www.nrk.no/vestland/_-ac_dc-are-ignoring-their-history-1.8197145


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...