23 Mart 2022 Çarşamba

Graham Nash: "Dünyayı değiştirebileceğimiz umudu, bugün hala geçerli değil mi?"


"Dünyayı değiştirebileceğimiz umudu, bugün hala geçerli değil mi? Müziğimin bu kadar uzun sürdüğü için çok gururluyum, ama aynı zamanda 'Military Madness' gibi bir şarkıyı bugüne kadar söylemeye devam etmemiz gerektiğinden de biraz üzgünüm. "



Bundan tam 50 yıl önce yapılan bir şarkı hala güncelliğini koruyor ve ısrarla dinleniyorsa bu şarkıyı yapan kişi bundan üzüntü duyar mı?

Crosby, Stills, Nash and Young dörtlüsünün keyboard ustası, gitaristi ve vokalisti Graham Nash,  1971 yılında yaptığı solo albümü "Songs For Beginners"ta yer alan "Military Madness" şarkısına yer vermişti. O günlerde Vietnam savaşı nedeniyle yapılmış olan savaş karşıtı bir parçaydı. Nash yeni çıkacak solo konser albümüyle ilgili bir röportajda bu parça ile ilgili şöyle diyecekti:

 "Tarihten ders almamız gerekiyor ama biz hala pek bir şey öğrenemiyoruz, açıkcası öğrenmeye de niyetli değiliz galiba." dedikten sonra sözü 50 yıl önce yaptığı şarkıya getirerek, "Benim 1970 yılında yaptığım 'Military Madness' ın bugünle ilgisi yok mu? Dünyayı değiştirebileceğimiz umudu, bugün hala geçerli değil mi? Müziğimin bu kadar uzun sürdüğü için çok gururluyum, ama aynı zamanda 'Military Madness' gibi bir şarkıyı bugüne kadar söylemeye devam etmemiz gerektiğinden de biraz üzgünüm." diyerek sözlerini noktalayacaktı.

Graham Nash, "Military Madness" isimli şarkısına 1971 yılında çıkan ilk solo albümü "Songs For Beginners"ta yer vermişti. Bu şarkıda Nash, Blackpool bombalar altındayken doğduğunu anlatır. Babası askerde ve annesi onu kuzey sahilinde İngiltere semalarında savaş uçakları dönüp dururken doğurur. Bu anlatımla devam eden şarkıda Nash, savaşın yıkıntıları arasından sonra okul yılları ve ardından yepyeni bir ülkeye gidişini anlatır. Oysa bu yeni geldiği Amerika'da da savaş çılgınlığı sürecekti. Vietnam'a saldıran Amerikan uçakları askeri deliliği sürdürüyordu. 

"Ve savaşlar bittikten sonra

Ve ceset sayımı sonunda dosyalandı

Umarım Adam

insanları neyin çılgına çevirdiğini keşfeder.

Askeri delilik ülkeni öldürüyor,

seninle benim aramda çok fazla üzüntü

Savaş, Savaş, Savaş, Savaş, Savaş, Savaş"

sözleriyle devam eden şarkı 1968'li ve 70 yıllarına damgasını vurup, savaş karşıtlarının marşı haline gelecekti. 

6 Mayıs 2022 tarihinde solo konser materyellerinde oluşan bir konser albümü yayımlayacak olan Graham Nash, yeni albüm öncesinde  “Military Madness”ın yeni versiyonunu yayımladı. Şarkıcı, single'a eşlik eden bir açıklamada, savaş karşıtı şarkının yazıldıktan 50 yıldan fazla bir süre sonra yankılanmaya devam ettiğini kaydetti.

Şimdi bu parçanın sözlerini yazalım, ardından da yeniden çıkan single yorumunu dinleyelim...

In an upstairs room in Blackpool

By the side of a northern sea

The army had my father

And my mother was having me

Military Madness was killing my country

Solitary Sadness comes over me

After the school was over and I moved

To the other side

I found a different country but I never

Lost my pride

Military Madness was killing the country

Solitary sadness creeps over me

And after the wars are over

And the body count is finally filed

I hope that The Man discovers

What's driving the people wild

Military madness is killing your country

So much sadness, between you and me

War, War, War, War, War, War




 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...