12 Kasım 2020 Perşembe

Hafta Sonu Blues Perişan Kütüphanesi'ne Katkı 151



William Saroyan
 "Yoksul İnsanlar"
Öykü 
Karacan Yayınları
Çeviri Memet Fuat
 (2. Baskı 1981)

William Saroyan'ın yazdığı ne olursa olsun hiç düşünmeden saldırır okurum. Adamın külliyatından dilimize çevrilen ne varsa okumuşumdur. Onun eserlerinden dilimize çevrilmeyenlerin sayısı o kadar fazla ki, bir yayınevi kurup hepsini çevirtmeyi bile düşünmüştüm. Biraz para olsa aynı deliliği yapmaya kararlıyım hani. (Bu arada Saroyan'ın yayın haklarına sahip bir yayınevi var, onlara da minnettarım. Benimkisi espri olsun diyeydi, dilerim bu dediklerimden alınmazlar. Ancak imkanları olursa yazarın dilimize çevrilmeyen eserlerini de yayınlarlarsa sevinirim. Tabi bunun içinde talep olması gerek.)
Saroyan ABD'li bir yazar ve öyküleriyle de ayrıcalıklı bir yere sahip. Hani bizim Sait Faik Abasıyanık öyküleri kadar hassas ve O Henry kadar delişmen. 
Bu kitap 1981 yılında yayınlanmış. Yayınevi'nin ismine bakanlara bugün için bir şey ifade etmez ama o yıllarda Milliyet gazetesinin sahibi Karacan'a ait. Bugün de aynı gazete var ama eskisinde doldurduğu alanı ne derece dolduruyor tartışılır. Aydın Doğan bey aldıktan sonra o eski kültür sanat doluluğu gittiği gibi rengi de soluklaştı ve tabi şimdi eski halinden ne eser kalmıştır bilinmez. İşte o 1970 ve 80'lerin Milliyet gazetesi ve yayınları unutulmazdı. Bu arada Milliyet Sanat, Milliyet Çocuk ve Hey dergileri de dönemin başka unutulmazlarındandı. Neyse yazıyı dallanıp, budaklandırmadan hemen kitaba dönelim.
Kitabın kapağına bakıp, yoksulluk, sefalet, acıklı manzaralar gelmesin aklınıza. (Kapağı grafik üstadımız Ferit Erkman yapmış.) Saroyan bu kitapta bulunduğu çevrede tanıdığı sıradan insanları bizlere aktarmış. Göçmenler, siyah insanlar, seyyar satıcılar, kenar mahalle insanları gerçekçi bir dille aktarılmış ama öyle acıklı bir bakışla değil... yaşama sevgisi, hayalleri ile insancıl bire atmosferde sunulmuş. 
Saroyan öyküleriyle nerede hangi kitabıyla olursa olsun teklifsiz ve hiç düşünmeden buluşun derim. Zengini, fakiri, çocuğu, yaşlısı her haliyle insanlık durumunu 'komedyası'yla bulacaksınız. 
Aptulika
 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...