28 Kasım 2020 Cumartesi

Caz Rock gitaristi Eylül Biçer'den ilk albüm: Byblos



Caz gitaristi Eylül Biçer, bu cuma günü ( 27 Kasım 2020 ) ilk albümü "Byblos"u çıkardı. SiMU Records etiketiyle çıkan bu albümden ilk çalışma "Aslankara"yı 20 kasımda dijital platformlarda sunan Biçer, caz rock ve elektronik etkili bir tarza sahip olan 10 orijinal bestesinden oluşan "Byblos" ile karşımızda. 




15 yıllık bir müzikal geçmişe sahip olan Eylül Biçer, lise yıllarında müziğe başladı. YTÜ Müzik Toplulukları Programından mezun oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Caz Yüksek Lisans programını tamamladı. Okul yıllarında ve özel olarak Mümtaz Solmaz, Şevket Akıncı, Önder Focan, Kalle Kalima ve Dave Allen gibi gitaristlerle çalışma fırsatı buldu. Kendi kurduğu ve dahil olduğu gruplarla birçok festivalde defalarca yer aldı. Gitarist olarak önemli isimlerin albümlerinde yer aldı. Ülkü Aybala Sunat’ın “Artiz Kahvesi” albümünde prodüktörlük ve aranjörlük görevlerini üstlendi; aynı albümde besteleri de yer aldı. Eylül Biçer, yurt içinde ve yurt dışında performanslarına devam ediyor.

Albümün adı "Byblos"... peki nedir bu? derseniz onu da şöyle açıklayalım:   Bu isim, geçmişi yedi bin yıl öncesine uzanan Beyrut'un yakınlarında denize kıyısı olan, Beyrutluların Jbail dedikleri antik bir şehrin adı. Oldukça güzel olan bu yer şimdilerde de turistik özelliği ile dikkat çeken bir yermiş. 

Albümü dinlerken ilk dikkatimi çeken parça, "İki Ara" oldu. Ancak bu parçanın süresi 2 dakika ile sınırlı olması bana yetmedi diyebilirim. Belki de benim kulağa daha bir rock tadında gelmiş olmasından biraz daha uzatılmasını istemiş olabilirim. Bu arada dinledikçe diğer çalışmalar da kendini belli etmeye başlıyor. 

Albümden not düşeceğim ilk izlenimlerden biri de kapağı oldu.  Ebru Ceylan'ın deseninden oluşan kapak sadeliği ve  doğallığı ile dikkatimi çekti. Bu dijital ortamda müzik iyi güzel de o eskilerin elle tutulu materyallerinde kapağın taşıdığı önem bir başka güzellikti. Şimdi o kapaklar dijital ortamlarda bit kadar haliyle biraz tadı bozuyor. Teknoloji güzel ama buna da bir çözüm düşünseler derim. (İsterlerse akıl vermeye hazırım. Biraz kafa yormakta fayda var hani)  

Albümle ilgili kısa bilgiler ise şöyle:

Gitarlar : Eylül Biçer

Rhodes, Synth ve Piyano : Can Çankaya

Davullar : Berke Özgümüş

Recorded at Hayyam Studios, İstanbul

Recording Engineer : Sinan Sakızlı

Recording Assistant : Ceylan Akçar

Mixing Engineer : Emre Malikler

Mastering Engineer : Mike Nielsen

Cover Illustration : Ebru Ceylan

Produced by : Eylül Biçer

SiMU Records - 2020

Ülkemizde her yeni caz albümü yayınlandığında içimi umut dolu bir sevinç kaplıyor  ve buna yanısıra bir korku da eşlik ediyor. Sevinci anladık da korku neyin nesi derseniz... Bizim o malum popülizmimiz (halk dalkavukluğu da diyebiliriz) gene pişmiş aşa su katacak endişesi diyelim hani. Bu sefer de endişem de yanıldığımı belirteyim. Bakalım zaman neler gösterir. 

Aptulika

28 Kasım 2020

23:34



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...