22 Ekim 2023 Pazar

Rolling Stones, işte bu yüzden The Rolling Stones!

 


Seksenli yaşlarında elemanlardan kurulu, 60 yıllık bir rock grubu Rolling Stones yeni albümü "Hackney Diamonds" ile karşımızda. Açıkcası albümün çıkacağına dair haberleri gördüğümde böyle muhteşem bir şey olacağını düşünmemiştim. Oysa şimdi sabahtan beri durmaksızın albümü dinliyorum. 

"Hackney Diamonds"ıilk dinlemeye başladığımda, Bu albümün bu sene değil de  sanki yirmi hatta otuz  yıl önce kaydetmişler ve  piyasaya çıkarmadan bu kadar zaman kasada sakladıklarını bile sandım.  Zira soundu duyduğumuzda bu adamların 80 yaşında olduklarına inanamıyoruz. 

12 parçadan oluşan albümün finalinde yer alan son parça bana oldukça anlamlı geldi ve "Rolling Stones bu yüzden Rolling Stones efsanesi" dedim. Şimdi albümü dinlemiş olanlar, "Ne var bunda adamlar, 'Rolling Stone Blues" isimli parçayla albümü bitiriyorlar... Bunda ne anlamlı yan var?" 

Durun o zaman derdimi anlatayım...

Bundan 60 yıl önce iki İngiliz tıfılı bir tren istasyonunun önünde karşılaşıyorlar. Daha önce tanışmayan bu iki genç birbirlerine merhaba demelerine sebep olan birinin elinde iki blues plağının olmasıydı. Mick adındaki çocuk elinde blues plağı olan Keith ile böylece tanışıyor ve sıkı bir muhabbete koyuluyorlar. Böylece oluşan dostluk yıllara meydan okuyacak efsanenin de ilk temelini atıyordu. Bu iki tıfıl gencin ortak tutkusu blues ve Muddy Waters. Öyle ki kurdukları grubun ismi de Muddy Waters'ın bir parçasından gelecekti. 

Rolling Stones böylece kuruldu yıllar içinde bir rock'n roll grubunun ötesine geçti, stadyumlara sığmadı, rekor plak satışları yaptılar ama o ustalarını hiç bir zaman unutmadılar. Hem de şimdi değil her zaman. Rolling Stones, 80'li yıllarda listelerde yükselirken ve bir rock grubunun ötesinde bir büyük popüler isimken, Muddy Waters'ın çıktığı küçük bir bara gidip orada ustalarına vefa sunmalarından tutun da daha nicesine kadar vefa örneği say say bitmez. 

İşte şimdi de yeni albümleri olan "Hackney Diamonds"un finalinde "Rolling Stone Blues"u duyunca bunun ustaları Muddy Waters'a bir gönderme olduğunu anlayacaktım. Efsane grup, "Biz Muddy Waters'dan doğduk... bu biline." diye bir kez daha ilan ediyorlardı. İşte belki de bu yüzden Rolling Stones efsane ve devasa bir grup.  

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...