12 Ekim 2023 Perşembe

İlk Albümde ama "Doğru Adam"



Blues gitaristi ve vokalisti D.K. Harrell'in albümü "The Right Man"i ilk dinlememle birlikte alel acele  yaptığım şey, merakla daha önceki albümlerine bakmak oldu. Ancak bu çabamın nafile olduğunu anlamam çok kısa sürecekti. Zira "The Right Man"in Harrell'in ilk albümü olduğunu öğrenecektim. Bunu öğrenmemle birlikte aklıma bir başka soru daha takılacaktı: Böyle birikimli bir isim albüm yapmak için niye bu kadar beklemiş olabilirdi. Kısa bir süre sonra sanatçının 25 yaşında olduğunu öğrenmemle şaşkınlığım daha da artacaktı. Çünkü karşımda yılların birikimiyle olabilecek bir tecrübe, doygunluk vardı. "The Right Man" albümünde D.K. Harrell'i dinlediğinizde en azından 50 yaşının üzerinde, hiç yoksa otuz yıllık bir müzik geçmişi olan bir adam varmış gibi geliyor insana. Siz 50 dediğime pek bakmayın adam sanki BB King zamanından beri müzik yapıyormuş gibi. 

 Bu ilk albümdeki başarısına rağmen DK Harrell, iki yıl önce müzik yapmak için adım attığında kimsenin bilmediği hatta umursamadığı biriymiş. O kendi başına yaptığı YouTube videolarıyla cılız denemelerden öteye gidemiyordu. Ancak onu Susan Tedeschi fark edecekti. Böylece bir anda ortaya çıkan bu yetenek  Bobby Rush, Gary Clark Jr., Mr. Sipp  gibi isimlerle sahneye çıkacaktı.  



1998'de Los Angeles'ta doğan D.K. Harrell, müzikle olan ilk bağını kilise korosunda şarkı söyleyerek başlatmış. Kısa bir zaman sonra da blues'a tutulmuş ve sekiz yaşındayken ilk enstrümanı armonika  olmuş. Ergenlik dönemine gelince de gitara başlamış. İçine kapanık ve yalnız bir genç olan Harrell gitarı da kendi başına öğrenmiş ve bu konuda da  YouTube videolarını neredeyse hatim etmiş. Bu çabası da ona yıllar sürecek bir birikim elde etmesini sağlamış.   

2022 yılında katıldığı bir blues yarışmasında üçüncü olması ile insanların dikkatini çekecekti. Öyle ki albümü dinlediğinizde de  farkedeceksiniz ki, Harrell'in çalış ve şarkı söyleyişinde BB King ilk akla gelen isim oluyor. Ancak bu BB King'i taklit etmekten öte sanki onunla birlikte müzik yapmış, kendi tarzı olan bir gitarist havasında. 



11 parçanın olduğu bu ilk albümde DK Harrell'a muhteşem bir kadro eşlik ediyor. Ray Charles, Aretha Franklin, Nina Simone, Freddie King gibi büyük blues ustalarıyla çalışan basçı Jerry Jemmott albüm kaydında çalan önemli müzisyenlerden ilki. Jerry Jemmott'un dikkate değer bir başka yanı da  BB King'in “The Thrill Is Gone” parçasının orijinal kaydında da bas çalıyor olması. Zaten albümü dinlerken BB King o döneminin büyük orkestralı halini bir hayli yaşamakta olduğumuzu fark ediyoruz. Kayıtlarda davullarda yer alan Tony Coleman'ı da BB King ile otuz yıl boyunca birlikte çalışıyor olmasından hatırlıyoruz.  Klavyede yer alan  Jim Pugh'ın da  Etta James ve Robert Cray ile çalışmış olduğunu da belirtmeliyiz. Ritim gitarda Kid Andersen ile gerideki muhteşem kadro oluşmuş. Ayrıca  nefeslilerden oluşan bir kadro ile Aaron Lington, Stephen “Doc” Kupka ve Mike Peloquin (saksafon), Neil Levonius ve John Halbleib(trompet) , Mike Rinta ( trombon) yerlerini almış. Vurmalılarda kongacı Jon Otis , geri vokallerde Tia Carroll, Lisa Andersen, Quique Gomez ve Alabama Mike katkı verirken yaylılardan oluşan düzenlemeyi de  Don Dally yapmış. 

 "Blues bir hikaye anlatmalı ve günümüzde pek çok şarkının bunu yapmadığını görüyorum" diyen Harrell,  “Ama amacım kalıcı bir izlenim bırakmak.” diye ekliyor. Gitarist bunu da çok güzel başarıyor. "The Right Man" albümündeki 11 parçaya baktığımızda çalma ve söyleme güzelliğinin yanında şarkı sözleriyle de dikkat çekiyor. 

 D.K. Harrell 25 yaşında bir blues gitaristi ve vokalisti ama 70 yaşında gibi bir birikime ve doygunluğa sahip. İlk albümü olan "The Right Man"ı yeni çıkardı. Kaçırmayın derim, zira önümüzdeki yıllarda (hatta ötesinde) isminden bol bol bahsedilecek gibi. 

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...