18 Ekim 2023 Çarşamba

ROCK ve YOGA



 Meral gene yapacağını yaptı ve Blues Perişan blog'da şimdi de Yoga'ya yer veriyor. Açık söyleyeyim çok da iyi yapıyor ama başlık ve kapak hazırlarken de canıma okuyor. Şu anda saatlerdir görsel aramaktan, o görselleri kesip biçmekten helak oldum. 

Şu andan itibaren Meral'i blog'un Magazin Müdürü olarak ilan ediyorum. Moda'dan sonra şimdi de Yoga... bakalım bundan sonra ne gelecek? Bu arada blog'a bir de Cemiyet Haberleri köşesi eklemek istiyorum, ne dersiniz. 

Evet şimdi lafı uzatmadan Meral'in yazısını okumaya başlayalım.

Aptulika





OM MANİ PADME HUM


Sevgili Aptulika’nın entelektüel yazılarını sabote etme girişimlerime, kılık kıyafet ve moda ahkamlarından sonra, huzur ve sükûneti arayanlara derman olmak için yoga üzerine bir yazı ile devam ediyorum.  

Huzur ve sükuneti rock müzikte arayanlar iyi bir haberim var. Sahnede olmayacak şekillere giren çılgın rock müzisyenlerimiz de yoga yapıyorlar. Kimi Budizm’e olan ilgisinden, kimi meditasyonla sakinleştiğine inanmasından, kimi de sahnedeki fiziksel performanslarını artırma amacıyla ucundan kıyısından yogaya bulaşıyorlar.

Yoganın en bilinen tanımı TDK’da yer aldığı şekliyle “ruhu ve bedeni birtakım yöntemlerle eğiterek bu yolla bedene ve ruhsal yaşama egemen olmayı amaçlayan Hint felsefe sistemi”. Yoga kelime olarak Sanskritçe’den “Kavuşma, bir araya gelme, birlik, karşılaşma ve yöntem" olarak çevrilebilir. Bu yazıda yogadan, bedeni ve ruhu rahatlatmak ve güçlendirmek için yapılan bir egzersiz yöntemi olarak söz edeceğim, çünkü ötesi hakkında söyleyecek çok fazla şeyim yok.

Rock müzik ve yoga ilk akla gelen kombinasyonlardan değil ancak, birçok rock müzisyeni, yogayı fiziksel ve zihinsel faydaları nedeniyle benimsemiş görünüyor. Bunda yoga egzersizlerinin ve öğretisinin stres yönetimi, nefes kontrolü, fiziksel kuvveti artırma gibi avantajları önemli rol oynuyor. 

Turneye çıkmak ve performans sergilemek fiziksel ve zihinsel olarak yılmak bilmez müzisyenlerimiz için bile yorucu olabilir, strese ve kaygıya yol açabilir. Bu durumlarda yoga egzersizleri, rahatlamayı ve farkındalığı teşvik ederek müzisyenlerin bu stres faktörlerini yönetmelerine yardımcı olur. Ayrıca, yoga esnekliği, gücü ve duruşu geliştiren bir yöntem olarak sahne performanslarındaki fiziksel dayanıklılıklarını korumada ve performanslar sırasında yaralanma riskini azaltmada faydalı. 

En önemli unsurlardan biri de yoga egzersizleri ile birlikte kullanılan nefes alma tekniklerinin hem şarkı söyleme hem enstrüman çalma hem de stresi azaltmak konusunda benzersiz olması. Yogaya bulaşmamış olsa bile hemen hemen her müzisyenin düzenli nefes çalışmaları yaptığı biliniyor.

Gelelim yoga yapan rockçılara


STING

Bu işin başını Sting çekiyor. İlerlemiş yaşına rağmen fiziksel kondisyonun zirvesinden inmeyen Sting, her fırsatta yogaya olan düşkünlüğünü dile getiriyor.




STEVE VAI 

Steve Vai’nin bıyık bırakmasında yoganın etkisi var mı bilemeyiz ancak, depresyon geçirdiği zorlu dönemde yoganın ve meditasyonun kendini toplamasında ve sağlıklı bir yaşama adım atmasında çok yardımcı olduğunu söylüyor.




Paul McCartney


Bütün bu Hint felsefesinin başlangıcı büyük ihtimal The Beatles’ın Hindistan’a gitmesi ve aydınlanıp dönmesi olmalı (Why Don’t We Do It in the Road?) Hindistan dönüşü, renkli kıyafetleri, çıplak ayakları ve meditasyon teknikleri ile kitleleri peşlerinden sürüklediler diyebiliriz. Paul McCartney yoga egzersizlerini hala ihmal etmiyor.




MICK JAGGER

Mick Jagger’ı seyrederken neler hissediyorsunuz? Kemiksiz ya da eklemsiz olduğu aklınıza geliyor mu? Mick Jagger’ın da sahnede yaptıklarının arkasında düzenli çalışma ve yoga egzersizleri var.




TINA TURNER

Yaklaşık kırk yaşından beri “Rock Müziğin Babaannesi” diye çağırılan, ancak ne görüşünde ne de hareketlerinde babaannelikten iz bulunmayan Tine Turner, zorlu geçen bir hayat ile başa çıkmanın yolunu meditasyonda bulanlardan. Budizm’i benimseyip, Buda öğretisine göre yaşayıp, düzenli egzersizler yapması bu harika kadını daha da harika yapmış.




JOHN DENSMORE

 Oldukça zor zamanlarda geçirmiş, Jim Morrison gibi zorlu bir ekip arkadaşıyla çalıştığı gibi, bir taraftan da ailesi ile ilgili yaşadığı üzücü olaylar, Densmore’u bir çıkar yol bulmaya yönlendirmiş. Bu sıralarda keşfettiği yoga ve meditasyon yolculuğunda huzur bulmuş. Doors adının devam etmesine izin vermeyerek grubun popüler kültürün bir parçası olmasının bir parçası olmamış ve bir caz ve blues davulcusu olarak hayatına devam etmiş bir sanatçı. Kendisi aynı zamanda dansçı ve aktör.





EDDIE VEDDER

 Sahnede seyretmeye doyamadığımız ve sesine hayran olduğumuz Pearl Jam’in solisti Eddie Vedder da yoga yapanlardan. Hayatın karmaşasından uzaklaşmaya çalıştığı bir dönemde tanıştığı, “sahip olduklarınızdan ve olduğunuz şeyden etkilenmediklerini” fark ettiği bir grupla birlikte yoga dünyasına girer ve hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için devam eder.





IAN ANDERSON

 Resmen yoga yaptığına dair bir bilgi bulamadım ama bu ağaç pozunu yoga yapmayanlar bile bilirler.



Kaynaklar
https://learnmusicproduction.in/blogs/musician-wellness/famous-musicians-who-do-yoga
https://www.rollingstone.com/music/music-news/eddie-vedders-embarrassing-tale-naked-in-public-102395/
https://layoga.com/entertainment/music/the-doors-john-densmore-the-other-side/
https://www.yogajournal.com/lifestyle/paul-mccartney-yoga/


 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...