18 Ekim 2023 Çarşamba

Grace Potter'dan Yol Filmi Tadında Bir Albüm



 The Nocturnals grubuyla tanıdığımız  Grace Potter, bu yaz sonunda da "Mother Road" albümünü yaptı. 9 yaşındayken evden kaçan Potter, o dönemini hatırlayarak farklı karakterler ve hikayeler yaratmak için kaçak bir çocuk olarak yaşadığı deneyimlerinden yola çıkarak bu albümü yapma kararını alıyor.   2021'de tek başına araba ile Amerika'yı baştan başa gezmeye başlıyor. Bu süreçte yaşananlar bu albümün müziği ve şarkı sözleri olarak ortaya dökülüyor.     




Bir araba ile uzun yollarda süren filmler hangimizin ilgisini çekmez ki... ya da bir arkadaşınızla arabada yolculuk ederken yanısıra yol şarkıları hazırlamanın keyfine ne dersiniz. Bu arada bizim BAM üçlüsünün (Bülent - Aptul - Meral) "Rock'a Göz Kulak Olma" etkinliği için yaptığımız yolculukları da özledim hani.

İşte size şimdi çok zevkli bir yol albümü sunacağım. Bunu evinizde oturup dinlediğinizde bile kendinizi yolculukta hissedeceksiniz. Öncelikle bu albüm de zaten yolda ortaya çıkmış. İsterseniz sözü daha fazla uzatmadan Grace Potter'ın "Mother Road" albümüne girelim. 

Grace Potter ismini ilk olarak 2000'lerin ortalarında  The Nocturnals grubuyla duyduk. Sonrasında solo olarak yoluna devam eden Potter bu yaz sonunda da "Mother Road" albümünü yaptı. Albüm birbirinden bağımsız olarak dinlenecek parçalardan oluşuyor ama baştan sona birbirini takip eden konsept bir albüm. 9 ya da 10 yaşındayken evden kaçan Potter, o dönemini hatırlayarak farklı karakterler ve hikayeler yaratmak için kaçak bir çocuk olarak yaşadığı deneyimlerinden yola çıkarak bu albümü yapma kararını alıyor. Tabi her şey bununla bitmiyor ve  ve 2021'de tek başına araba ile ülkeyi baştan başa gezmeye başlıyor. Bu süreçte yaşananlar bu albümün müziği ve şarkı sözleri olarak ortaya dökülüyor.     


"Mother Road" albümünü ilk parçadan başlayıp ara vermeden sonuna kadar dinlediğinizde bir film seyreder gibi akıp gidiyorsunuz. Öyle ki albümü dinlerken bunun bir filmi olsaymış gibisinden bir düşünceye de kapıldım. Aklıma bir anda 1970'lerin Rock Opera'ları geliverdi... açıkcası bu albüm de Tommy, The Wall gibi bir filme dönüşebilir ama bir farkla o da bir rock opera değil de yol opera olabilir.  

Albüme ismini veren "Mother Road" ile başlayan parçada ilk ilgimi çeken ve beni kendisine bağlayan Potter'ın vokalinde Suzi Quatro tadının olmasıydı. Parçayla birlikte ritminde etkisiyle bir yolculuğa başladığınızı hissediyorsunuz. Ardından gelen "Truck Stop Angels"da baştaki efektlerle bir mola vermiş havasında devam ederken "Ready Set Go" başlıyor.  Müzikal olarak 1970'lerin havasında nakaratlarda gene Suzi Quatro etkisi sizi bilmem ama beni fena halde alıyor. 


 Gene güzel bir geçişle "Good Time" başlıyor. Eğlenceli ve ritmik bu parçanın ardından yumuşak dokulu bir balad'a "Little Hitchhiker"la geçiyoruz. Bundan sonra gelen "Lady Vagabond" ile olanlar oluyor ve bir anda  Ennio Morricone benzeri Western film müziği havasına giriyoruz. İddia ediyorum bu parçayı dinleyip de etkilenmeyecek kimse yoktur. 
"Rose - Colored Rearview" ile hafiften country havasına girerek devam ediyoruz. Bu arada geri vokaller ile sona doğru gelen gitar tınısı harika duygular veriyor. "All My Ghosts'un karanlık havasından sonra gelen "Futureland" bizi bir anda eskilerin  Ike and Tina Turner zamanlarına götürüyor.   "Mother Road" albümünün finalinde yer alan "Masterpiece" ile albüm sona eriyor. 
Sadece müzikleri değil ve şarkı sözleriyle de bizi muhteşem yolculuğa sokuyor Grace Potter.  "Mother Road" albümü bir film tadında dinlenecek bir albüm. Her şeyin kısa sözcüklerle tüketildiği günümüz için Grace Potter'ın "Mother Road" albümü bulunmaz bir cevher. 

Aptulika





  




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...