26 Ekim 2023 Perşembe

Bob Corritore ve Arkadaşlarıyla Blues'u Yaşamak.


 Bob Corritore  yaşayan ama kolay bulamayacağımız ya da gözden uzak kalmış blues dehalarını topluyor ve armonikasıyla onlara eşlik ederek kaydediyor. İşte "Somebody Put Bad Luck On Me" de böylesi bir albüm.  




 Blues armonikacısı Bob Corritore hem üretken bir sanatçı hem de bir büyük arşivci. Öyle ki insanları bir araya getiriyor ve akademik düzeyde bir titizlikle çıkardığı işler bu konuda zihin açıcı hale geliyor. Corritore bunu da yeni yapmıyor, neredeyse 30 küsur yıl önce işlettiği "The Rhythm Room" isimli kulüpte çıkan isimlerin kayıtlarını da yıllar içinde toparlayıp, inanılmaz bir arşiv oluşturmayı başardı. Aralarında Bo Diddley, Koko Taylor, Pinetop Perkins gibi  isimlerin de yer aldığı blues ustalarının kulüp performanslarında onlara armonikasıyla eşlik ettiği kayıtları "The Vault" serisinden sırasıyla birbiri ardına yayınlandı.

Bunların dışında blues müzisyenlerinden farklı ekipler kurarak gerçekleştirdiği projeleri de devam ediyor. Onlardan biri de geçtiğimiz ayın sonunda , 29 Eylül tarihinde piyasaya çıktı. "Somebody Put Bad Luck On Me" adını taşıyan bu albümde Bob Corritore & Friends adıyla eşlik eden elemanlar da kapaktan çizgi roman tadında sunulmuş. Şimdi o isimlere sırasıyla bir bakalım.  En başta arzı endam eden isim Boby Rush. Blues'un yaşayan en eski efsanelerinden biri olan Rush, bizim "Liste Başı Plaklar" listelerimizde de bir numaraya yükselen "All My Love For You" albümünü yaz sonunda çıkartmıştı. Dinlemeye doyum olamadığım bu albümden sonra onu şimdi de böyle özel bir çalışmada dinliyor olmak ayrıca keyifli oldu doğrusu. 

Bu çalışmada yer alan isimlerden biri de Thornetta Davis olurken bizlere kadın blues vokalinin en güzel örneklerinden birini veriyor. "I Need A Whole Lotta Lovin" ve "Remember Me" isimli iki parçada vokal yapan Davis'i dinlerken, keşke bir kaç parçada daha vokal yapsaymış demeden edemiyoruz. Albümün açılışında yer alan "This Little Voice" da gitarı ve vokaliyle konuk olan  John Primer ile Bob Corritore'in arkadaş listesi devam ediyor. Rock'n Roll ritimli, swing'i yüksek "Tough Enough " adlı parçada gitarıyla Jimi "Primetime" Smith katılırken Corriote'nin arkadaş listesi kapak suretleri itibarıyla tamamlanıyor ama albüme konuk olan isimler bunlarla sınırlı değil. Yazının başında Bob Corritore'nin "arşivci" olduğunu söyledim ama bu ölü bir arşivcilik değil, o yaşayan ama kolay bulamayacağımız ya da gözden uzak kalmış blues dehalarını topluyor ve armonikasıyla onlara eşlik ederek kaydediyor. İşte "Somebody Put Bad Luck On Me" de böylesi bir albüm.  

Bob Corritore ismini bir yere not edin derim, zira adam zor zamanlarda yapışılacak bir can simidi gibi. 

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...