6 Ocak 2016 Çarşamba

Woodstock’ın dev adamı hala tırmanıyor





Mountain grubu ile Woodstock Festivali’nde “Missippi Queen” ile gürleyen Leslie West, 2013 tarihinde 68 yaşına girerken   
“Still Climbing”isimli albümü çıkartarak, muhteşem bir dönüş yapmıştı. 













Efsanevi Woodstock Festivali’nde  tarihe yazılmış gruplar arasında sahneyi kaplayan iki dev adam vardı. Kilolarıyla öne çıkan bu devlerden biri Canned Heat grubunun “Ayı” lakaplı solisti ve armonikacısı Bob Hite, diğeri ise Mountain grubunun gitaristi ve vokalisti Leslie West idi.Bu iki devden Bob isyan günlerine blues’un hüzünlü haykırışlarını getirirken, Mountain’in devi ise Woodstock’ı hard rock’ın gürleyen toplarıyla ayağa kaldırıyordu.
Woodstock’ın bu iki devinden Bob Hite’ı 1981 yılında, 38 yaşındayken yitirmiştik. Diğer dev adam Leslie West ise 2013’te 68 yaşına merhaba derken yeni bir albümle muhteşem bir dönüşü de gerçekleştiriyordu.  Bu unutulmaz gitarist ve vokalistin  “Still Climbing” adını taşıyan dönüş albümünde    dev adamın hala o dağa tırmanışını sürdürdüğünü görecektik. Ancak bu seferki tırmanış için West o koca gövdesini tek bacağı ile taşıyor. Büyük usta diabet hastalığı sonucu iki yıl önce sağ bacağını yitirmişti.


Mountain ve “Missippi Queen”

Woodstock’ta “Mississippi Queen” şarkısıyla hafızalara kazınan Mountain grubunun kurucusu Leslie West, 60’larda Beat kuşağının peşine takılmış bir yeni yetme olarak müzikle tanıştı. Soul ve rock tarzında müzik yapan The Vargants grubunu kurarak müziğe ilk adımını attı.
60’lı yılların sonunda rock dünyasında muhteşem bir üçlü “The Cream” vardı. Eric Clapton, Ginger Baker ve Jack Bruce gibi enstrümanlarının ustası elemanlardan kurulu super trio tarihi çoktan yazmaya başlamıştı bile. İşte bu süreçte The Cream albümlerinin konservatuarlı prodüktörü Felix Pappalardi ile Lesli West’in yolları keşişecekti. Bir solo albüm için plak şirketine giden West,   Pappalardi’nin de yer aldığı “Mountain” grubunun kuruluşuyla toplantıdan çıkacaktı. Bas gitarda Felix Pappalardı, gitarda Leslie West, davulda N.D. Smart ve keyboardda da Steve Knight’ın yeraldığı Mountain, Woodstock’ın ikinci günü olan 16 Ağustos 1969’da tanınmamış bir grup olarak erken saatlerde sahneye çıkacaktı. Leslie West’in sesiyle “Missippi Queen” ortalığa yayıldığında ise herkesin aklına mıh gibi işleneceklerdi. Bütün zamanların en iyi rock yapıtları arasında ilk 20’lerde anılan parça ilerki yıllarda çıkacak heavy tarzlarının da öncülerinden olarak gösterilecekti.

West, Bruce and Laing

Mountain grubuyla yaptıkları çalışmalardan sonra 1972’den 1974’e kadar The Cream’ın bascısı Jack Bruce’la birlikte West, Bruce and Laing isimli trio ile müzik yaptı . Bu grubun üç albümüne imza atan Leslie West 2006’ya kadar da solo albümlerine devam etti. Rahatsızlığı nedeniyle 5 yıl ara veren gitarist 2 yıl önce bol konuklu “Unusual Suspects” albümünü çıkarmıştı. Slash, Joe Bonamassa, ZZ Top’tan Billy Gibbons ve Zakk Wylde’ın konuk olduğu bu albümün ardından da  “Still Climbing “ albümüyle tekrar karşımızda yılların rockcısı Leslie West.


Ustaya vefa

“Still Climbing” albümünde de eski yeni rock müzisyenleri büyük ustaya canı gönülden konuk olmuşlar. Albümü dinlerken bunu bir görev gereği değil, büyük bir heyacanla yaptıklarını görüyoruz. Genç kuşak alternatif metal gitaristi Mark Tremonti’nini konuk olduğu “Dying Since the Day I  Was Born” ile açılıyor albüm. Gümbür gümbür heavy tavrı güçlü bu parçadan sonra diğer parçalara ilgisiz kalmanızın imkansız olduğunu anlıyorsunuz. Ardından gelen “Busted, Disgusted or Dead” Güney Rock terkibinde akarken, elektro blues gitarının yaşlı çınarı Johnny Winter’ın konuk olduğunu görüyoruz. Leslie West’in konuklarından biri de vakti zamanının rock’n roll esaslı heavy metal grubu Twisted Sister’ın vokalisti Dee Snider. West ve Snider seslendirdikleri blues klasiği “Feeling Good”ta harika bir uyum oluşturmuşlar. İki ayrı ses lezzeti ve West’in gitarlara yüklenişi tansiyonu arttıran bir yorum ortaya çıkarmış. West’in “Still Climbing” albümündeki son konuk ise blues rock’ın önemli gitaristi ve hicranlı sesi Johnny Lang. Daha çok Joe Cocker’ın sesinden alışık olduğumuz “When a Man Loves a Woman”ı seslendirirken harika bir tezatlık oluşturmuşlar. Aynı etkiyi daha sonra gitarlarındaki sololarda da hissediyoruz ki bu etkiyi fazlasıyla arttırıyor.

Zirveye değil “barış”a tırmanış

Albümün yumuşak dokulu ilerleyisiyle “Fade Into You” şarkısı ardından gelen orkestral atmosfer ve gitarın tizden helezonlar oluşturan solosuyla öne çıkıyor. Karışık ve zorlu bir blues rock parçasının hard rock’a evrilmiş hali olan “Not Over You at All”da ise saksofonun katılımıyla akılcı bir köprüsel bağ kurulmuş. “Still Climbing” albümünün finalinde ise Leslie West’in tek başına gitarıyla “Over The Rainbow”u yorumladığını görüyoruz.
Leslie West diabet hastalığı sonucu bir ayağını kaybetmiş olabilir ama o yıllar önceki dev adamı yitirmemiş. “Still Climbing” albümünün kapağındaki gibi 68’lerin simgesi “peace” (barış) işaretli dağa gene barışı simgelen uzay roketiyle tırmanıyor. Zirveye erişmek falan önemli değil onun için ve bu zaten böyle bir tırmanıştı. Hele ki konu 68 ve tabii barış olduğunda.


APTULİKA



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...