25 Ocak 2016 Pazartesi

Ergüder Yoldaş hayatını kaybetti



Türkiye’de pop müziğin en önemli isimlerinden besteci Ergüder Yoldaş, İzmir’de tedavi gördüğü özel hastanede bu sabah hayatını kaybetti.  Onu daha çok 80’lere damgasını vuran ’Sultan-ı Yegah’ adlı şarkının bestecisi olarak  tanımıştık, ama geçmişte yaptığı öncü çalışmaları ve tiyatro müzikleri  de kaliteyi hedefleyen işlerindendi.  77 yaşındaki Ergüder Yoldaş uzun süredir sağlık sorunlarıyla boğuşuyordu.  Besteci Ergüder Yoldaş, İzmir'de tedavi gördüğü özel hastanede bu sabah hayatını kaybetti.
 Ergüder Yoldaş'ın ölümünü oğlu Tunç Devrim Yoldaş "Babam Ergüder Yoldaş 25 Ocak 2016 saat 03:20'de, tedavi görmekte olduğu İzmir Özel Su hastanesinde aramızdan ayrıldı" ifadeleriyle duyurdu.
 Sultan-ı Yegah’ isimli bestesini 80’lerde seslendiren eşi  Nur Yoldaş ise "Bana eşi ve öğrencisi olmam onurunu yaşatan, oğlumun babası ve torunum Ergüder'in dedesi... Kompozitör ERGÜDER YOLDAŞ'ı kaybettik çok üzgünüz" sözleriyle acı haberi paylaştı.
 Türkiye’de müzik alanında dik duruşun simgesi olan bir sanatçıydı, Ergüder Yoldaş. Onun bu özelliğini belirtmem sadece herşeyi bırakıp, Büyükada’da Robenson hayatı yaşamasından değil. Zaten o tavrı da magazine ettik ya, o da ayrı mesele. Ergüder Yoldaş, Türkiye’de popüler müziğin en başından beri ve her alanında yer alsa da hiç bir zaman ucuza meyletmeyen bir isimdi. O kafasına göre doğru bildiğini, en yüksek kalite çıtasında yaptı.
60’larda başladığı  müzik hayatında 70 ve 80'li yılların çok önemli bestecisi olan Ergüder Yoldaş, Türk pop müziğine "Sultan-ı Yegah" gibi bir başyapıt armağan etti. 80'lerde, makam müziğiyle popun en iyi, en rafine bileşimini yarattı. 70’li yıllarda uluslararası yarışmalarda birincilik ödülleri aldı. Gene 70’li yıllarda İstanbul Şehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktörlüğü yaptı. Bu dönemde yaptığı tiyatro müzikleri, Brecht’in epik tiyatro anlayışının değerli örnekleri olacaktı. Gene bu dönemde deneysel tiyatro için de yenilikçi işlere imza atacaktı.

1981'de bestelediği, eşi Nur Yoldaş'ın seslendirdiği Attila İlhan'ın şiiri Sultan-ı Yegah 45'liğiyle Türk popunda çığır açtı. 1991 yılından sonra uzun süre İstanbul, Büyükada'da inzivada bir hayat yaşamayı seçti. Son olarak İzmir'de kız kardeşinin yanına yerleşmişti. 

1960' lı yılların başında Ergüder yoldaş tarafından kurulan “Halikarnas” orkestrası, 1969 yılına gelindiğinde  ise ismini “Halikarnas 6/8 Folk Bach and Soul orkestrası” olarak değiştiriyor. Grubun tarzı değiştiği gibi sahne kostümü olarak da fezalı oluyordlar. O yıllardan bir fotograf. 
Halikarnas 6/8 Folk Bach and Soul Orkestrası : (soldan sağa) İrfan Çilmen ,Turgut Oksay ,Nermin Candan ,Ergüder Yoldaş,Engin Süelözgen (oturanlar) Varol Ucuptan ,Oğuz Kutmandu


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...