31 Mayıs 2015 Pazar

Bedri Koraman Ustamızı kaybettik



Karikatürün büyük ustası Bedri Koraman’ı dün gece yitirdik. Bodrum’daki evinde dün gece saat 18.00’de fenalaşan Koraman, doktor müdahalesine rağmen 18.50 sıralarında hayata veda etti.  Kalp ve solunum rahatsızlığı olan sanatçı, 13 Mayıs'ta evde düşüp başını çarpması sonucu beyninde bir ödem oluşmuştu.   Hastanede tedavi altına alınan usta karikatürist, tedavisinin ardından taburcu edilmişti.  Bedri Koraman'ın cenazesi bugün ikindi namazının ardından Torba Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Bedri Koraman gazete karikatüristliğinin en önemli ustalarından biriydi. 
1928 yılında  Samsun Bafra’da doğan sanatçı, 1945’te İstanbul’a gelerek gazetelerde ressam ve karikatürist olarak çalışmaya başlayacaktı.
1950’lerde 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi gülmece dergilerinda çalıştı.   1951’de Deve adlı bir dergi çıkaran Koraman, uzun yıllarca Milliyet gazetesinde siyasal karikatürler çizecekti.
Ülkemizde ve dünyada düzenlenen yarışmalarda karikatürleriyle çeşitli ödüller kazanan Koraman, 1986 yılında merkezi Brezilya’da bulunan Internacional dos Journalistasadlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. Bir dönem Karikatürcüler Derneği Başkanlığı da yapan sanatçı, gazeteciliğin Cağaloğlu demek olduğu güzel yılların en büyük ustasıydı. Acımız ve kaybımız gerçekten büyük.

Bize verdiğin emek ve yol göstericiliğin için teşekkür ederiz, Bedri Abi.

70'lerin sonlarından bir Bedri Koraman karikatürü. 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...