24 Mayıs 2015 Pazar

60 yıl önceki ilk Eurovision yarışması

Dün gece Eurovision yapılmış. Ne izledim ne de olacağından haberdardım.  Sanırım kimsenin umrunda da  değil. Bu yazıyı yayınlarken, "millet tıklar mı?" diye tereddüt bile ettim. Oysa 70'li ve 80'li yıllarda televizyon başına oturup, kim bize oy vermedi ya da gene mi sonuncu olduk diye memleket meselesi haline getirdiğimiz eurovision.  Sonra bir ara bu yarışmayı kazandık da. Başımız göğe erdi. Sonra gene küstük. Yani bir garip hikayedir bizim eurovision maceramız. Aman Petrol canım petroller ve daha neler neler. Bunları hatırlayınca hafif tebessüm edip, güleriz. 
Şimdi yüzyıl öncesine dönelim. Ve karşınızda 60 yıl önceki ilk Eurovision gelsin. 1956 yılı ve otuz iki kısım tekmili birden.

Vakti Zamanında 
 İlk Eurovision yarışması


24 Mayıs 1956

Bundan 59 yıl önce bugün ilk Eurovision Şarkı Yarışması yapıldı. O dönemlerde İtalya’nın Sanremo Müzik Festivali hem görkemli hem de İtalyan Pop Müziğinin yarıştığı en büyük organizasyondu. 1956 yılında Avrupa Yayın (TV) Birliği, Sanremo Yarışması’ndan ilham alarak Avrupa’yı kapsayan bir yarışma düzenlemeye karar vermişti.
O seneki ilk yarışmaya 10 ülke katılacaktı. Yarışma öncesi her ülkenin kendi adayını seçmesi gerekiyordu ve bunun için de her ülke ulusal bazda bir yarışma ile katılacak adayını belirlemek zorundaydı. Ancak bu konuda bazı aksaklıklar olacaktı. Bu yüzden Avusturya ve Danimarka ilk başta elenecekti. İngiltere ise evlere şenlik bir fiyaskoya imza atacaktı. İngiliz yayın kuruluşu BBC adayı belirlemek için yapacağı yarışmayı ise Eurovision Şarkı Yarışması bittikten sonra yapabilecekti. 
İlk yarışmanın şaşkınlığı sadece İngiltere’ye ait değildi. Katılımcı ülkelerden Lüksemburg, ulusal adayını bir yarışmayla belirlemiş ve ilk Eurovision’un yapılacağı İsviçre’nin Lugano kentine göndermişti. Ancak her ülke iki kişiden oluşan bir juri üyesi de göndermeliydi ama Lüksemburg o iki juriyi getirmeyi unutacaktı. Yarışmanın yapılacağı gece Lüksemburg, kendi adlarına İsviçre jurisinin oylamaya katılmasını isteyecekti.

Yarışmanın yapıldığı yer İşviçre’nin Lugano kentindeki Kursaal isimli tiyatro salonuydu. O ilk yarışmanın görüntüsü bugünkülerin aksine daha mütevaziydi. Oyların verildiği tabelaya puanlar elle takılıyordu ve bunun içinde sunucu bir merdivene çıkıyordu. Hollanda, İsviçre, Belçika, Batı Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya’nın kaldığı finalde İsviçre’den katılan Lys Assia, “Das Alte Karussell” adlı şarkısıyla birinci gelecekti.





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...