26 Kasım 2014 Çarşamba

Özlenen Rory Gallegher içtenliği



İrlandalı blues - rock gitaristi Rory Gallagher’ın 1974 yılında yaptığı ve unutulmazlar arasına girip, rock tarihine oturan efsanevi İrlanda konser turnesinin kayıtlarının yer aldığı “40th Anniversary  Irish Tour ’74” isimli albüm seti bu ay piyasaya çıktı.  7 CD ile 1 DVD’den oluşan özel kutu set bir dönemi günümüze taşıyor.





Günümüzde bir fabrika üretimine dönen müzik, doğal olarak bir endüstri. Önde görülen ve yıldızı bir hayli parlayan isimler genellikle hep aynı oluyor. İdol haline gelen bu isimlerin ne yaptıkları, yaptıklarının ne derece iyi olduğunun önemi pek yok. Müzik endüstrisi ve onun yanısıra giden müzik medyası da aynı isimler etrafından dönüp, dolaşıyor. Bundan dinleyici de rahatsız olmuyor, tam tersine çok memnun. Bu yöntem bizde de aynen sürüyor ve galiba çok uzun zaman sürecekte. Ancak batıdaki büyük müzik şirketleri bizdeki gibi iç pazara hitap etmedikleri için arasıra da olsa “Sezar’ın hakkı Sezar’a” misali müzikal yönü kuvvetli olan müzisyenleri unutmuyor. İrlanda’dan çıkan en önemli rock ve blues gitaristi Rory Gallegher’ın 40 yıl önceki Kuzey İrlanda turnesinin konser kayıtlarını 7 CD’de toplanarak yayınlanması da bu örneklerden biri.
Rory Gallegher’ı 14 Haziran 1995’te karaciğer rahatsızlığı sonucu 47 yaşındayken yitirmiştik. Usta bir gitarist ve vokalist olan Gallegher, 60’ların ortalarında Taste isimli grubuyla efsaneleşmişti. 1970’ten sonra ölümüne kadar solo albümler yapan sanatçı, döneminde tüm dünyada 30 milyonluk albüm satışına ulaşacaktı.


Elden düşmeyen ‘Stratocaster’
İrlanda’nın kuzeyindeki Cork şehrinde 1948 doğan Rory Gallegher, 9 yaşında akustik gitarla müziğe adım atacaktı. Gitarı kendi kendine öğrenen sanatçı, 13 yaşındayken de ilk elektro gitarına sahip olacaktı. Bu Fender Stratocaster marka bir gitardı ve bunu profesyonel kariyerinde de elinden bırakmıyacaktı.
Gallegher’in blues’la ilk tanışması İskoç pop yıldızı Lonnie Donegon’u radyoda duymasıyla olacaktı. Ardından BBC’de çıkan ABD’li rock’n roll ve blues sanatçılarını izleyip, parçalarını gitarıyla hatim edecekti. Bu ilk tanıştığı blues ustalarından Muddy Waters onun için ayrı bir yere oturuyordu. Rory Gallegher gitarda kendini geliştirirken, armonika çalmayı da öğrenecekti. Bununla da yetinmeyen sanatçı, mandolin, banjo, sitar ve neredeyse bir caz müzisyeni kadar güçlü bir çalış tekniğine sahip olduğu alto saksofonu da öğrenecekti.

Muhteşem üçlü: Taste
15 yaşında okuldaki arkadaşlarıyla ilk grubunu kuran Rory Gallegher, 17 yaşında İrlanda ve İngiltere’de konserler verecekti. Bu aşamada Almanya’nın Hamburg şehrinde de konserler verip, müzik yapan sanatçı, 1966’da İrlanda’ya dönerek kendi grubunu kurmaya karar verdi. Böylece bir blues rock trio’su olan Taste kurulacaktı. Rock tarihine oturan bu üçlü de ilk olarak Norman Demery ve Eric Kitteringham yer alıyordu. 1968 yılına gelindiğinde ise onların yerleri iki Belfast’lı müzisyenle değişecekti. Böylece gitar ve vokalde Rory Gallegher, davulda John Wilson, bas gitarda da Richard McCracken’den oluşan ideal kadrosuyla Taste, efsanevi Marquee Club’da  çıkacaktı. Burada dikkatleri çeken grup, İngiliz ‘süper grup’ The Cream’ın tarihe oturan Royal Albert Hall konserinin açılışında çalacaktı. Bu tanınmanın gücüyle bir başka ‘süper grup’ olan Blind Faith’in Kuzey Amerika turnesinde açılış grubu olarak yer alarak, ilk plak tekliflerini de alacaklardı.


Sadece gitar değil saksofonda da usta
Taste , 70’lerin başında yaptığı üç albümle unutulmazlar arasına girecekti. Grubun 1970 tarihli “On The Boards” albümünde Rory Galleger, “It’s Happened Before”da gitarı bırakıp saksofona geçecekti ve çıkan yorum herkesi şaşırtacak denli caz birikimindeydi.
Taste’nin ardından yeni bir grup kurmayı deneyen Rory Gallegher, 1971 yılında ilk solo albümün çıkartacaktı. Bu albümde gitar, vokalin yanısıra alto saksofon, armonika, mandolin de çalan Gallegher’a bas gitarda Gerry McAloy ile davulda Wilgar Campbell eşlik ediyordu ki,  gene bir trio formatını görüyorduk.  Daha sonra “Deuce” ile solo albümlerine devam eden gitarist, 1972’de de konser kayıtlarını albüm haline getirecekti. O yıl Melody Maker dergisi tarafından yapılan okuyucu anketinde ise “Dünyada Yılın En İyi Gitaristleri” arasında Eric Clapton’u geride bırakarak birinci sıraya oturacaktı.

İrlanda’nın unutulmaz kahramanı
1995’teki ölümüne kadar solo albümler yapan Gallegher, virtuozite düzeyindeki ustalığına rağmen samimi ve içten çalışının yanında konserlerinde seyircilerin arasına girip çalacak kadar da müziği yaşayan bir isimdi. Onun ölümünden sonra da dünya onu unutmayacaktı. Onunla özdeşleşen Stratocaster gitarının rolyefi Dublin’deki Temple Bar’ın duvarına bir plaketle konulacaktı. Doğduğu kent olan Cork’ta 2004 yılında adına bir müzik kütüphanesi kurulurken, 2010  yılında Donnegel’in bir caddesine bronzdan bir heykeli dikilecekti.
İrlandalı blues - rock gitaristi Rory Gallagher’ın 1974 yılında yaptığı ve unutulmazlar arasına girip, rock tarihine oturan efsanevi İrlanda konser turnesinin kayıtlarının yer aldığı “40th Anniversary  Irish Tour ’74” isimli albüm seti bu ay piyasaya çıktı.  7 CD ile 1 DVD’den oluşan özel kutu set bir dönemi günümüze taşıyor. Bu muhteşem konser dizisinin 40. yıldönümünde usta gitaristin doğduğu kent olan Cork ile Dublin ve Belfast’ı da kapsayan efsanevi İrlanda konser turunun en güzel kayıtları yeniden master edildi. 7 CD ile birlikte yer alan DVD’de ise ilk defa gün yüzüne çıkan hem konser hem de belgesel niteliğinde çekimler yer alıyor. 
1974’ün Ocak ayında başlayan İrlanda turnesi yönetmen Tony Palmer tarafından filme çekilmişti. Bu kayıtlar tekrar elden geçirilerek, 40 yıl sonra ilk defa bir belgesel olarak yayınlanıyor. Kuzey İrlanda’da verilen 9 konserin kayıtları arasından seçilen kayıtlar Rory Gallegher’ın müzikal dehasını ortaya koyuyor.
Konser kayıtları içinde ilk dikkati çeken çalışmada, blues efsanesi Muddy Waters’ın ”I Wonder Who” parçasını seslendiren Galleger, ortaya harika bir akustik icra çıkartıyor. Gene Shadows stilindeki “Maritime” ve "Walk on Hot Coals" ise seçkilerden hemen öne çıkanlar oluyor. Konserleri hem filmden hem de CD’lerden dinlerken Rory Gallegher’in Britanya adasının en iyi İrlandalı gitaristlerinden olduğunu bir kez daha (hatırlıyor) anlıyoruz.


Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...