17 Kasım 2014 Pazartesi

“Züleyha” türküsü Erkin Koray ile Hard Rock Olunca



Vakti Zamanında Bu Hafta

1972 yılının Kasım ayında ortalığı kasıp, kavuran bir türkü, bu hafta (15 Kasım 1972) iki farklı rock yorumuyla piyasaya çıkacaktı. Bu türkünün ismi “Züleyha”ydı ve Erkin Koray’ın yorumuyla batı standartında bir hard rock yapıtına dönecekti. Diğer yorum ise Erol Büyükburç’undu. Her iki 45’lik plak 42 yıl önce bu hafta  aynı anda plakçı vitrinlerine oturarak, piyasaya çıkacaktı.

Nuri Sesigüzel'in "Züleyha" plak kapağı


 1972 yılının yaz sonu Şevket Çetin Özdemir’in derlediği bir türkü Nuri Sesigüzel tarafından plağa okunacaktı. Bu alanda oldukça tutulan bu türkü, kısa bir süre sonra da Neşe Karaböcek tarafından plağa okunarak Türk Sanat Müziği ile pop arası bir yoruma gelecekti. Bütün bunlar olurken Kasım ayının ortalarında Erol Büyükburç ve Erkin Koray aynı hafta çıkardıkları plaklarla “Züleyha”yı rock yorumuna taşıyacaklardı.

Temmuz ayında Barış Manço askere gitmişti ve grubu Kurtalan Ekspres’in davulcusu Ohannes Kemer de Erol Büyükburç ile çalışmaya başlayacaktı. Eylül ayında Londra’da konser veren Büyükburç, dönüşünde yeni bir grup kurduğunu açıklayacaktı. Gitarlarda Melih Binzet, basgitarda Feyzi Mumkale, orgda Faruk Dayıoğlu, bateride İlker Döker yeralırken Ohannes Kemer ise ritm gitar, yaylı tambur ve Ramazan davulu çalıyordu. Kadroya bir süre sonra da bağlama ile Özer Şenay katılacaktı. Erol Büyükburç’un “özel orkestra” dediği bu grubun ismi de ilk önce “Elçiler” daha sonra da “6 Elçi” olacaktı. İşte bu grupla birlikte Büyükburç, “Züleyha”yı dönemin saykodelik etkilerini de barındırarak  Anadolu pop ile rock arası bir yorum çıkardı. Neşet Ertaş’ın “Gel Bene Güle Güle” eserinin de olduğu bu 45’lik plakta “Dadaş” adında geleneksel bir türkü de yer almaktaydı.
Erkin Koray'ın "Züleyha" plak kapağı da
dönemine göre öncü bir görev üstleniyordu.



1972 Ağustos’unda Erkin Koray, “Süper Grup”unu dağıttığını açıklayacaktı. Hey dergisi’nin 30 Ağustos 1972 tarihli sayısında yer alan haberde Koray’ın yeni kurduğu grubu tanıtılıyordu. İkinci gitarda Aydın Daruga, bas gitarda Özkan Uğur, bateride de Nur Yenal’dan kurulu grup, “Ter” adını taşıyordu. 
Kasım ayının  ortalarında Erkin Koray ve Ter ismiyle “Züleyha” hard rock olarak plak haline gelecekti. Bu plağın ön yüzünde ise Orhan Gencebay’ın “Hor Görme Garibi” şarkısı vardı ki, Hey dergisi 15 Kasım sayısında “Sizin İçin Dinledik” isimli plak değerlendirmelerinde bu yorum için: “ güçlü bir Erkin Koray yapıtı şekline dönüşmüş.” diye yazacaktı.

1972'de bu hafta piyasaya çıkan Züleyha 45'likleri ve daha önceki yorumları aşağıda video ve link olarak yayınlıyorum. İşte 42 yıl öncesinin unutulmaz şarkısı "Züleyha" ve plakları:

Erkin Koray yorumuyla


Erol Büyükburç yorumuyla 
videoda plaktaki bütün parçalar kaydedilmiş, 
ikinci parça "Züleyha


Neşe Karaböcek yorumuyla


Nuri Sesigüzel yorumuyla

1 yorum:

@gulay dedi ki...

Özkan Uğur,Erkin Koray ve aramızdan ayrılmış bütün vatanseverlere(başta Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemâl Atatürk olmak üzere bütün gazi ve şehitlerimizin de)de Allah rahmet eylesin, günahları varsa af etsin, mekânları cennet olsun inş’Allah (amin)...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...