5 Temmuz 2013 Cuma

Luther Allison

17 Ağustos 1939 – 12 Ağustos 1997 


Arkansas’da doğan Luther Allison 12 yaşına kadar bu kentte kaldı. Daha sonra 1951’de ailesiyle birlikte Chicago’ya taşındı. Gitarı kendi kendine öğrendi. Bu süreçte bol bol da Blues dinlemiyi ihmal etmiyordu. Üçüncü yılın sonunda 15 yaşına geldiğinde kendini blues çalınan gece kulüplerinde , sahnede bulacaktı.
18 yaşına gelmişti ki birgün onu dinleyen büyük blues ustası Howlin Wolf ona “benim grupta  çalacaksın.” dedi ve bu onun kariyerinde hızlı  yükseliş olacaktı.Daha sonra diğer bir büyük usta Freddie King ile Chicago’nun batısındaki barlarda çalacaktı.
Luther Allison ilk 45’lik plağını 1965’de çıkaracaktı. İki yıl sonrada Delmark plak şirketinden ilk albümü olan “Love Me Mama” takip edecekti.
Kendini bir hayli tanıtan Luther Allison 1969 yılında Ann Arbor Blues Festivali’nde başarılı konserler verecekti. Ardından gelen 3 yılda da bu festivalin müdavimi olacaktı.
1972 yılına gelindiğinde ise ABD çapında ilk konser turnesine çıkacaktı. Aynı yıl içinde Motown Records’la anlaşma imzalıyarak ikinci albümü “Bad News Is Coming”I çıkaracaktı. Bu albümden sonra ilk Avrupa turnesiyle dinleyicisini genişletecekti. Avrupa konserlerinde özellikle Fransız dinleyicisi tarafından ayrı bir ilgiye mazhar oldu.

70’lerin sonunda Rumble  plak şirketine geçen Allison, 1979 yılında “Gonna Be Live One In Here Tonight” isimli ilk konser albünü de çıkartacaktı. Bu albüm 1979’in 18 ve 19 Nisan tarihlerinde verilen Illinois konserinin kayıtlarından oluşuyordu.Bu albüm daha sonra da “South Side Safari” adıyla Ruf Records tarafından tekrar piyasaya çıkartılacaktı.
80’li yıllarda da başarılı çıkışını sürdüren Allison efsanevi müzik festivali Montreux Caz Festivali’nde  de sahneye çıkacaktı.  1992 yılında Fransızların Rock’n Roll yıldızı Johnny Hollyday ile birlikte Paris’te bir konser verdi.
Allison’un menejeri ve Avrupa konserlerini ayarlayan Thomas Ruf , 90’ların başında “Ruf” isimli plak şirketini kurmuştu. Bu şirket Luther Allison’un Avrupa’da müzik yapmasını kolaylaştırmıştı. Zaten Fransızlar da onu benimsemişlerdi ve o da burada kalmayı tercih etti. Ancak 1994 yılında meşhur Alligator firmasının kurucusu Bruce Iglauer onu ikha edip, ABD’ye döndürecekti. Böylece Alligator Records’dan “Soul Fixin’ Man” albümün çıkartacaktı. Ardından gelen Amerika ve Kanada turnesinin sonunda da heybetli W.C. Hardy ödülünü alacaktı.
1977 yılının yaz ayında bir turnedeyken baş dönmesi sebebiyle hastaneye giden Allison, burada akciğerinde bir tumor olduğunu öğrenecekti. İlerleyen durumu sebebiyle de 58. Doğum günüene 5 gün kala hayata veda edecekti. Ölümüden sonra hazırladığı albüm “Reckless” adıyla çıkacaktı. Ölümünden bir yıl sonra  da Blues Hall Of Fame’deki yerini alacaktı.
Luther Allison’un oğlu Bernard Allison da babası gibi güçlü bir blues gitaristi ve vokalistidir.
Luther Allison için Chicago Sun Times gazetesi “Blues’ın Bruce Springsteen’i” diyecekti.

Blues Perişan Arşivinde Bulunan Albümleri

·      Rich Man (best  of)
·      South Side Safari (1983) (Live)
·      Here I Come (1985)      
*  Underground (2007)·



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...