16 Aralık 2022 Cuma

Objektif "Hey Sen" ile Şaşırttı.



Bir yıllık bir aradan sonra Objektif'in "Hey Sen" ismiyle çıkacak olan yeni single'ının haberini geçen hafta duyduktan sonra merakla bekledim. Merakım bugün son buldu ve merak yerini şok ediciliğe bıracaktı. Parça alışılmışın dışındaydı ama Objektif soundundan vazgeçilmiyordu. Grubun hard rock tavrı Ortadoğu motifleriyle birleşiyordu. Hadi, daha fazla içimde tutmayıp söyleyeyim; müziği ilk duyduğumuzda "arabesk" diyebiliyorduk. Her ne kadar bu yargıyı koymuş olsak da sözler tam bir tezat oluşturarak umudu körüklüyordu. 

Şaşırtıcılık dediğim şey sadece müzikal yönden kaynaklanmıyordu... Bir iki gündür İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yapılan hukuk darbesine karşı karşı verilen bir ses gibiydi. Tabi bunun olmasına imkan yok ama parçanın içindeki "Yaşanacak güzel günler var, ..." bölümü gündeme yeniden oturan "Her şey Güzel Olacak!" sloganı gibiydi. 

Objektif, "Hey Sen" isimli bu yeni şarkısında alışıldık rock formatına keman, perküsyon ve klarnet ekleyerek bizi şaşırtan bir deneye girişmişti. “Hey Sen”in kayıt sürecinde gruba, klarnette Göksun Çavdar, yaylılarda İstanbul Strings ve Ömer Öcal, vurmalı çalgılarda ise Mehmet Akatay eşlik ediyordu.

Bir hafta önceden sosyal medya üzerinden verilen duyurularda parçanın çok kısa bir bölümünü duyup, ilk tepki olarak içimden, "Ne yapıyor be bu adam!" diyecektim. Tabi her ne kadar Objektif grubundan bahsediyor olsak da benim "Adam" diye şarladığım kişi grubun kurucusu ve solisti Vecdi Yücalan'dı. İşte bu ilk tepki ile parçanın çıkışını bekledim. Tümünü dinlediğimde tepkim yerini şaşkınlığa bıraktı. Aklımdan ilk geçen de "bu yeni bir konsept albümün ilk çalışması" gibisinden bir beklentiye kapıldım. Vecdi ile böyle bir görüşmemiz olmadı ama ben parçayı ilk dinlediğimde bu hisse kapıldım. Buna sebep olan da doğu ezgileri ve enstrümanların katılmasıyla grubun tehlikeli bir deneye girişmiş olması. Hatta işi daha da zorlaştırmak için, "Bu şarkı arabesk yahu" denilme riskini de üstüne almış. 

Rock grupları parçalarına doğu ezgileri ya da arabesk etkilerini müziklerine katmayı, genellikle pazar alanını genişletmek ve popüler piyasaya göz kırpmak için yaparlar. Objektif'in "Hey Sen" isimli parçasında böyle bir şey olmadığı gibi, var olan rock dinleyicisini de kaybetme riski var. 

Objektif'in yeni çıkan "Hey Sen" single'ındaki bu yeni bakış beni rahatsız etmedi, tam tersine heyecanlandırdı. 35 yıla ulaşan müzik geçmişinde 5 stüdyo, 2 konser olmak üzere 7 albüm yapmış Objektif geçmişten yemek yerine yeni bir yol açıp, denemeye girebilecek cesareti gösteriyor. Bu arada aklıma yıllar önceki Deep Purple sounduna giren oryantal etki geliyor. Purple'ın müziğine klasik müzik etkisinin girişi kadar değerliydi bu katılım. 

Objektif ilk andan bu yana kadar kendini defalarca yenilemiş ama o hard rock soundundan hiç ama hiç ödün vermemiştir. Benim kafama takılan, "Hey Sen" ile başlayan bir yeni süreç mi yoksa kısa bir deneme mi? Bakalım onu da zaman gösterecek.    

Aptulika




 

 

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Orphaned Land dinliyormuş gibi hissettirdi. Şarkı genelde tek duze, basit akilda kalıcı bir melodi üzerine oturmuş. Konserlerde emprovize dokunuşlarla çok daha iyi olacağına inanıyorum.
Sololar eklenebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...