29 Mart 2020 Pazar

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 1


Koronavirüs günlerinde insana televizyon yetişmiyor. Amanın aman bir kere bile bakmadığım o kutuda ne akla ziyan tartışmalar, diziler varmış. Hani o sinema kanallarına bakayım desen nafile. 
O halde ne yapacağız? 
Tabi ki bildiğimiz işi yapacağız yani müzik dinlemeye koşacağız.  

Şu son iki haftadır dinlediklerime şöyle bir baktım ve karşıma ilginç bir durum çıktı:
Keşif
ve 
Eski dostları hatırlama.

Keşif, derken bilmediğim eski ve yeni grupları tanımak.

Hatırlama ise bildiğim grupların uzun süredir dinlemediğim ya da tam hakkını vererek dinlemediğim albümlerini dinlemek. 

Böyle olunca da kendi kendime şunu dedim:
- Evde oturmaktan memnunum ama ara sıra dostları, sohbeti özlüyor insan... O zaman bunları paylaş!

Sözün özü Korona Günlerini yararlı ve keyifli hale döndürmek maksat. 
Haydi buyrun!


Eski bir dostla buluşma

Argent
"In Deep"
 (1973)
Epic Records

Bir "Greatest Hits" plak ile tanımıştım Argent'i. Öyle çok sevmiştim ki devamlı dinler olmuştum. O zamanlar "diğer albümlerini de indireyim" deme durumu olmadığı için bağlantım uzun bir süre bu best of albümle olacaktı. Çok sonraları bir iki stüdyo albümünü plak ve CD olarak edindimse de tekmili birden albümlerinden haberdar olamamıştım. Tabi 20 yıl öncesi bütün albümlerini toparlasam da özümseyerek dinlemek (hani hakkını vermek denir ya) nasip olmamıştı. Kısmet bu Korono Günlerine nasipmiş. 

"In Deep" grubun1973 tarihli, dördüncü stüdyo albümü olup, Mart ayında yani 47 yıl önce bu ay piyasaya çıkmış. Tesadüf bu ya, hem albümü yad ediyoruz hem de bir anlamda yıldönümünü kutluyoruz. 

Vakti zamanında bu albüm çıktığında grubun önceki albümlerine göre çok farklı türlere el attığı konusunda eleştirilmiş. Yer yer progresif yer yer de hard rock etkileri sunan albüm de dönemin pop etkileri de görülür. Aslına bakarsanız 1970'lerin pop tarzı da bana göre "can"dır. Bütün bu eleştirilere rağmen geçen bunca zaman içinde Argent'in "In Deep" albümünün hak ettiği övgüye mazhar olamadığını düşünürüm. Ha bunları söyledim diye "In Deep" albümü beğenilmez ve grubun diskografisi içinde önemsenmez  sanılmasın. Tam tersine içindeki "God Gave Rock'n Roll to You" parçası döneminde çok tutulmuş, listelerde üst sıralara çıkmıştı. Bu başarı o dönemle de sınırlı kalmamış ve 1991 yılında Kıss'in yaptığı harika kavırla da gündemde kalmıştı. Albümün açılışında yer alan "God Gave Rock'n Roll to you" kelimenin tam anlamıyla bir başyapıt ve Rock'n Roll için yapılmış en önemli saygı duruşudur... Bu parçayı duymamış olanlar varsa rock adına büyük bir eksiklik yaşıyor demektir. 

"God Gave Rock'n Roll to you" çok güçlü bir yapıt olsa da "In Deep" albümünün de en büyük handikapı bence. Albümün açılışında yer alması adeta "In Deep"in tümüyle kavranmasını engelliyor. Ben bu süreçte albümü bir bütün olarak kavradığımda daha büyük keyif aldım. 

Argent denilince akla Rod Argent gelir. Bu harika klavyeci 1960'ların sonunda Zombie grubunu kurmuş ve ardından da yoluna Argent ile devam etmişti.  Rod Argent, Zombie grubunun bas gitaristi Chris White ile bağını yeni kurduğu grubunda da sürdürdü. "In Deep" albümünde prodüktörlüğü üstlendiği gibi bir çok parçanın bestesinde de katkısı olacaktı. (ki bu sadece bu albümle sınırlı değildi) Buna karşın Chris White hiç bir zaman Argent'in kadrosunda müzisyen olarak yer almayacaktı. 

Argent denilince akla ilk gelen isim, zaten gruba soyadını vermesiyle Rod Argent olacaktır. Bestelerde imzası olan usta klavyeci albümde mellotron, org, piyano ve elektrik piyano ile yer alırken "Christmas for the Free" adlı çalışma da vokalleri üstlenmiş.  Rod Argent'i bir parçada vokalde görsek de Argent'te vokal denilince akla gelen isim hiç kuşkusuz Russ Ballard olacaktır. Onun temiz sesi ve Rod Argent'in klasik müzik birikimli klavyesi Argent grubunun ayrıcalığı olacaktı.

"In Deep" albümünde benim için ilk sıraya oturan ( Tabi "God Gave Rock'n Roll to you" ayrı tutmak kaydıyla) "Losing Hold" olmuştur. Senfonik temelli bu parça da finale doğru muhteşem bir yapı elde edilir. 

Ardından gelen "Be Glad" Rod Argent'in piyano tuşeleri ve sololarıyla göze çarparken grubun elemanlarının müzisyenlikleri çok güzel hissediliyor. Parçanın ortalarına doğru Ballard'ın yırtınan vokali piyano üzerine düşüyor. Bunun takibinde davul ataklarıyla klavye buluşuyor ve nihayetinde Argent'in piyano üzerindeki resitalinden sonra yeni deneyimlere akıp gidiyoruz. 

"Candless On The River" ise   hard rock ile progresif'in güzel bir buluşması. 

Bu güzel albümün kapağından bahsetmezsek ayıp olur. Hipgnosis tarafından yapılan bu tasarımda havuzun içine atlamış bir adamın fotoğrafı yer alır. Bu yıllar sonra çıkacak Nirvana albümünde de bir küçük bebek yer almasıyla kullanılacaktı. Bu iki kapak dekorundaki benzerlik, Nirvana albümündeki grafik tasarım yaratıcılığını gölgelemez tabiki ama su altı çekimi olması açısından bir öncülüğü olsa gerek. 

Bütün bunlar her neyse ama Argent'in "In Deep" albümüyle buluşmak güzeldi doğrusu, hepinize tavsiye ederim. 

Aptulika


  Argent - "In Deep" 

 1. "God Gave Rock and Roll to You" - Russ Ballard
2. "It's Only Money, Part 1" - Ballard
3. "It's Only Money, Part 2" - Ballard 
4. "Losing Hold"- Rod Argent, Chris White 
5. "Be Glad" - Argent, White
6. "Christmas for the Free" - Argent, White
7. "Candles on the River" - Argent, White
8. "Rosie" - Ballard

Rod Argent – org, piyano 
Russ Ballard – gitar, vokal
Jim Rodford – bas gitar, gitar 
Robert Henrit – davul


Losing Hold 





 Be Glad
 


Candless On The River



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...