30 Mart 2020 Pazartesi

Koronavirüs Günlerinde Hatırladıklarım ve Keşifler 4


Birgün oturmuş kendi kendime, "Hala benim dönemlerimin grupları dinleniyor, elemanları 70 yaşına gelse de konserden konsere koşuyorlar. Her şey iyi güzel de bundan sonra yeni grup çıkmayacak mı?" diye soruyordum. Akla ziyan bu sorgulamadan kısa bir süre sonra yeni çıkan albümlere göz gezdirirken karşıma bir progresif rock grubu çıkacaktı hem de Ukrayna'dan...
Bence bu grubun ismini sineğin pislemediği bir yere yazın, ihtiyacınız olabilir: Karfagen!



Bu arada bu keşif, Korona Günleri'nden bir kaç ay önceydi ama bir türlü yazamamıştım, kısmet şimdiymiş.  


Ukrayna'dan yeni progresif soluk



Karfagen
"Birds of Passage"
 (2020)
Caerllysi Music 

Karfagen ismini bu yılın başında duyduğumda, kelimenin tam anlamıyla "ilaç" gibi geldi. Oysa ki bu grup1997 yılında kurulmuş ve bir hayli de albüm yapmış. 
Karfagen ismi, unutulmuş geçmiş ve öngörülemez geleceğin dünyasına hiç bitmeyen bir yolculuk olan görkem ve bilgeliğin sembolü anlamına geliyormuş. Bence bu ad da grubun müziğini özetler gibi... zira ilk dinlediğinizde eskilerin havasını yakalıyorsunuz. CAMEL, FOCUS gibi grupları hatırlıyor hatta o dönemlerden bir grubun çalışması olduğunu bile sanıyorsunuz. Dinledikçe yeniye ait bir yolculukta olduğunuzu da anlıyorsunuz. Grubun Ukraynalı olmasından dolayı klasik müzik birikimi de kuvvetli. 



KARFAGEN çok yetenekli bir müzisyen ve besteci olan Antony Kalugin'in etrafında şekilleniyor.   1997'de bu grubun kurucusu ve beyni olan  Antony Kalugin'in, üniversitede mimarlık okurken, yerel stüdyolardan birinde ilk Karfagen kompozisyonlarını kaydetmesiyle başlamış her şey.   
2005 yılında Antony Kalugin, Kanada'dan Unicorn Digital ile anlaşma yaparak ilk Karfagen albümünü çıkartacaktı.  "Continium" ismini taşıyan bu albümden sonra  2007'nin başında ikinci albüm olan "The Space Between Us '' ı yayınalayacaklardı.  

Müzikal olarak Antony Kalugin'in ekseninde oluşan grup, zaman içinde farklı müzisyenlerle ama grup bütünlüğünde çalışacaktı.  Bu nedenle, 2011 yılında `` Lost Symphony'' albümünde, ANIMA MUNDI'den Roberto Diaz (Küba) ek bir gitarist olarak yer aldı; 2013 yılında Aleatorica'da Tomek Mucha elektrik kemanıyla ve Sergey Klevenskiy klarnet, ıslık ve flütle yer aldı. 2014 yılında Mathieu Spaeter, `` Magicians Theatre'' da ana gitarist olarak çalışacaktı.

Karfagen esas olarak klavyelerin ve gitarların, klasik müzik etkili obuanın ve  etnik enstrümanların yaratıcı kullanımını gösteren  bir grup. Grup müzikal tarz olarak Neo Progresif anlayışta Rock yapısında folk, etnik,  caz-rock ve klasik müzik ile senfonik rock birleşimini sunuyor.  

 Nikolai Rimsky-Korsakov, Sergei Prokofiev, Edward Grig ve Pyotr Çaykovski gibi klasik müzik bestecilerinden beslenen  Antony' Kalugin, Karfagen müziğini  obua, fagot, akordiyon, keman, viyolonsel, flüt, saksafon ve nefesli enstrümanlarla da zenginleştiriyor. 

İsterseniz yazının sonuna doğru sözü Antony Kalugin'e bırakalım: "Her albümde ve her parçada yetmişlerin sıcaklığını ve atmosferini getirmeye çalışıyorum. Bu, körü körüne bir kopyalama değil. Yeni çalışmaların yapay karmaşıklığını sevmiyorum. Tekniğin çok öne çıkması da beni mutlu etmiyor.  Benim için, melodi ve uygun kompozisyonları yazma yeteneği önemli.  Yetmişlerin Progresif Rock'ı yani o altın dönem beni hala heyecanlandırıyor.  Sınırsız bir ses denizinde bu doğal duyguları ve çekiciliği arayan dinleyici olarak duymak istediğim müzikleri üretiyorum ... ''




Karfagen kadrosu
 Antony Kalugin / keyboards 

 - Tim Sobolev / vokal 
- Olha Rostovska / vokal 
- Mathieu Spaeter / gitar
- Aleksandr Pavlov / naylon gitar
- Maria Baranovska / keman
- Alexandr Pastuchov / fagot 
- Elena Kushniy / flüt
- Konstantin Ionenko / bas
- Viktor Syrotin / davul, perküsyon

Karfagen'in albüm kapakları da bir hayli müziğiyle bütünlüklü adeta bir tablo niteliğinde ve masalsı. Igor Sokolskiy'in yaptığı bu kapak çalışması ve diğer albüm kapaklarını da aşağıda görebilirsiniz. 















Ne dersiniz ... Karfagen'e ilgisiz kalınabilir mi?

Aptulika
Koronavirüs Günleri







Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...