14 Mart 2017 Salı

The Wall’ Klasik Operaya Uyarlandı




 Pink Floyd'un "The Wall"ı klasik bir opera temsili haline geldi. "Another Brick in the Wall: The Opera" ismiyle hazırlanan temsili "Opéra de Montréal" ile birlikte grubun eski basçısı Roger Waters’ın işbirliğiyle hazırlanmış.  Kanada'da yapılan temsil, Quebec’in 375. yıldönümü kutlamaları için düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, 11 Mart’ta Quebec operasında yapıldı. 





Pink Floyd’un bundan 38 yıl önce çıkan albümü "The Wall" şimdi de  operaya uyarlanıyor. 

 The Wall 1979’da piyasaya ikili plak olarak çıktı.  Sadece ABD'de  23 milyon satış yapan albüm, 1982 yılında sinema filmi haline gelecekti. Bugüne kadar da konserler, canlı konser videoları ve lazer ışık gösterileriyle güncelliğini korudu.  
 Pink Floyd'u fikir ayrılığına düşüren ve dağılma sürecini başlatan "The Wall" bir anlamda Roger Waters'ın solo döneminin de ilk eseriydi diyebiliriz. Böyle olunca da yıllar içinde bu albümü taşıyan ve gündemde tutan isim Roger Waters oldu. Dile kolay 40 yıl içinde bu albüm konserleri bir tiyatral gösteri sanatına döndürecekti. Şimdi de bu albümü bir opera gösterisi olarak göreceğiz.  "Another Brick in the Wall: The Opera" ismiyle hazırlanan temsili "Opéra de Montréal" ile birlikte grubun eski basçısı Roger Waters’ın işbirliğiyle hazırlanmış.  Kanada'da yapılan temsil, Quebec’in 375. yıldönümü kutlamaları için düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, 11 Mart’ta Quebec operasında yapıldı. 


The Wall'ın klasik operaya uyarlanması düşüncesi  Opéra de Montréal’in yöneticisi Pierre Dufour  tarafından gelmiş. Bu fikri değerlendiren Roger Waters, bu adaptasyonun çok zor bir iş olduğunu düşündüğünü belirtmiş. Waters, “Zaman içinde gördüğüm kadar  popüler müzik, ama özellikle rock ve senfonik orkestra ortaklığında hazırlanan yapımların çoğunlukla faciayla sonuçlandığını" belirttikten sonra tekliflerinin çok kötü bir fikir olduğunu da belirtmiş. Buna rağmen operacı Pierre Dufour bu fikir üzerine israr edip, bu konu üzerinde görüşmek istemiş. Waters her ne kadar isteksiz de olsa görüşme isteğini kabul etmiş.
Dufour Kanada'dan New York'a gelirken yanında besteci Bilodeau ve yönetmen Dominic Champagne da bulunuyormuş. Görüşme için yanlarında The Wall albümünün unutulmaz iki parçası "Comfortably Numb" ve "Another Brick in The Wall, Part 2"nin opera uyarlamaları ve sahne tasarımını da getirmişler. Waters bunları görünce ister istemez kabul etmiş.  Roger Waters, müziğini Bilodeau’nun bestelediği "The Wall"ın opera halinin ekibine katılmış. Şef Alain Trudel ve Champagne Metropolitan Orkestrası’nı yönetirken, Etienne Dupuis, Roger Waters ve Syd Barrett’tan ilham alınarak yaratılan orijinal rock operasının hayali kahramanı Pink'i canlandırıyor.

The Wall" böylece opera haline gelmiş ve ilk gösterisi de 11 Mart 2017'de Montreal'de yapıldı. Opera'nın ilk Montreal'de yapılması  "The Wall" fikrinin 40 yıl önce çıkışıyla da alakalı ve bu da anlamlı bir başlangıç olmuş diyebiliriz. Pink Floyd'un 1977’de Montreal Olimpik Stadyumu’nda verdiği bir konserde sahneye çıkmaya çalışan bir hayranına sinirlenen Roger Waters, engel olamayınca sinirlenip, suratına tükürecekti. Konser sonrası bu yaptığına üzülen Waters, o günü bir söyleşisinde şöyle dillendirecekti,  
“O an konser vermekten bile soğumuştum. O andaki davranışım üzücüydü. Bunları düşünürken, bir yöntem bulacaktım. 'Konseri bir rock gösterisi haline getirsek ve o adama tükürmeme sebep olan yabancılaşmayı fiziksel bir dışavurumla anlatmak için, grupla dinleyiciler arasına bir duvar inşa etsek nasıl olur acaba?' diye düşündüm. Ardından da The Wall üzerine çalışmaya başladım." 
Bu yaşanan olaydan 40 yıl sonra gene Montreal'de The Wall'ın ilk kez opera halinde temsil edilmesi de anlamlı.



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...