17 Mart 2017 Cuma

Haftanın Tavsiyeleri 18 Mart 2017

Bu haftanın tavsiyelerine başlıyoruz. Peki bu manşete Türk sinemasının yani eski Yeşilçam'ın unutulmaz karekter oyuncusu Yadigar Ejder'in niye resmini koyduk? diye düşünen varsa buyrun okumaya başlayın derim. 
Haftanın Çiçeği burnundası, albümü, kitabı, sergisi vesairesi başlıyor!



ÇİÇEĞİ BURNUNDA

NICK EARLE ve JOE COFFIN

Lise talebesi iki müthiş yetenek, blues sahnesinin içine ferahlık veriyor. Nick ve Joe şimdilerde 17 yaşında ama ilk albümlerini 16 yaşında yapmışlar ve ödül üzerine ödül almışlar.
Jimi Hendrix'in ölümünden 30 yıl sonra dünyaya gelen Nick Earle ve Joe Coffin, bu ay "Wood Wire" isimli ikinci stüdyo albümlerini çıkardılar. Albümü dinlemeye başladığımda biri benimle dalga mı geçiyor acep diye kuşkulandım bile. Karşımda sanki yıllara meydan okuyan "taş mektep" (Bundan sonra Old Scholl denilen şeye bu tanımı kullanacağım) bir blues grubu vardı. 
Yahu dünyada 16  yaşında iki çocuk neler yapıyor biz nelerle uğraşıyoruz. Ömrümüz heba oldu, gelecek kuşaklara da hiç bir imkan vermiyoruz, varsa yoksa para ve tıkınma... Bir de dünyaya bak.
Her neyse var ise aklı şuurunuz bu Nick Earle ile Joe Coffin ikilisini mutlaka dinleyin derim. 








DUMANI ÜZERİNDE ALBÜM

Tedeschi Trucks Band - Live From The Fox Oakland  

ABD'li blues rock gitaristi Derek Trucks ile gene onun gibi başarılı bir gitarist ve de vokalist olan eşi Susan Tedeschi'nin grubu Tedeschi Trucks Band'in yeni konser albümü. Dumanı hala tütüyor diyebilirim, çünkü albüm bugün piyasaya çıktı. 
"Live From The Fox" bir konser albümü ve Tedescni Trucks Band'in geçen yıl 9 Eylül tarihinde verdikleri Oakland konserinin kayıtlarından oluşuyor. İki CD'lik albümün bir de DVD si var.




GÖRÜLESİ SERGİ

Turhan Selçuk'un Karikatür Kahramanlarından Heykeller

Karikatür sanatının büyük ustalarından Turhan Selçuk'un çizgilerinden çıkan kahramanları şimdilerde heykel sanatına taşınmış. 
Heykeltraş Hasan Fehmi Hızal,  karikatür sanatçısı  Turhan Selçuk'un farklı dönemlerdeki çizimlerini kurgulayarak, öykü temelinde yan yana getirip kompoze ederek heykele dönüştürmüş. 
 Hasan Fehmi Hızal "Turhan Selçuk ustayı üçüncü boyutta yorumlarken, aynı zamanda kendimi de yeniden biçimlendirmiş oluyorum" diyerek bu serüveni özetliyor.

Hasan Fehmi Hızal “3. Boyutta Turhan Selçuk Çizgi Kahramanları” heykel sergisi 18 Mart-01 Nisan 2017 tarihleri arasında IMOGA Art Gallery’de.

Açılış: 18 Mart 2017 Saat: 16.00 – 19.00

Imoga Art Galeri
Rüştiye Sok. No: 2
Kızıltoprak-Kadıköy/İstanbul





OKUNASI KİTAP

Deli Gözel: (Bir Yadigar Ejder Kitabı) - Erhan Tuncer 
Karakarga Yayınları


Yadigar Ejder ismini bilenler bilir. İsmini bilmeyenlerde Yeşilçam sinemasındaki oyunculuğuyla verdiği karekterlerin isminden bilir. O Yeşilçam sinemasının karekter oyuncularının isimlerini bilsek de bilmesek de fotograflarını gördüğümüzde suratımızda tatlı bir gülümseme oluşur ve kalbimizin atışı kayıp adayı bulmusuz gibi artar. 
Gerçek adı Yadigâr Ejder değildi elbetteki ama biz onu bu artiz ismiyle tanıdık. Daha ötesinde bir şey bilmedik, bilme gereği de duymadık. O bizim için sadece sevdiğimiz sinema oyuncularının yanında ya kötü adamdı ya da Kemal Sunal'ın zokaya düşürdüğü cüsseli adamdı. Yadigar Ejder'i o filmlerde tanıdık. 
Onu daha çok Kemal Sunal filmlerinde oynadığı Gaffur ve de "Şark Bülbülü" filmindeki Mazlum karekteriyle tanıdık. Sonra o filmler bitti ve Yadigar Ejder de 1991 yılında bu dünyadan sessiz sedasız gitti. 
Şimdi elimizde onun hayatını anlatan bir kitap ve filmler kaldı. "Deli Gözel", Erhan Tuncer'in  Yadigâr Ejder'in hiç bilinmeyen hayat hikayesini anlattığı bir kitap.  





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...