2 Şubat 2015 Pazartesi

1973 ve 1974’te Türkiye’de Yılın Şarkıcısı Demis Roussos konsere gelecekti.

  1973 yılında ülkemizde plakları sevilen Demis Roussos’un seslendirdiği “Forever And Ever”, Türkiye’de “Yılın Şarkısı” seçilecekti. 1974 yılında ise ülkemize gelip, konser vereceği haberleri de birbiri ardına gelecekti.  


Bizim “Kovboy filmi” dediğimiz ama asıl isminin “Spagetti Western” olduğunu çok yıllar sonra öğreneceğimiz filmler ne de çok ilgimizi çekerdi. Dedelerimizin “İstanbul’a gidiyorum, bir istediğiniz  varsa söyleyin” dediği Boğaziçinde Arnavutköy’deki iki tane olan yazlık açık hava sinemasında o filmleri ne çok izlerdik. Annelerimiziyaptığı böreklerin yanında termusa konulmuş çaylar  yazlık sinemaya taşınır, konu komşu gidilirdi. İlkokul öğrencisi olan bizler de sinemanın yıldızlarla örülü çatışı altında ailemizden sıyrılıp, en öndeki tahta sıralara yerleşip, filmi beklerdik. 

Egeli komşu gringo
 İşte oralarda ABD sanıp, İtalyan yapımı olan “Spaghetti Western” filmlerini izlemeye koyulur, ertesi günü mahallede su tabancalarımızla oynayacağımız “Dekmancılık” oyunumuz için yeni replikler çıkarmanın kıvancını yaşardık. O filmlerdeki Meksikalılardan biri evlerimize plak olarak girmeye başlayacaktı. Kafasında gringo şapkası ama ona eşlik eden daha Meksikalı kara sakallı ve boynunda kolyeleriyle bir adam çıkıverecekti, çocukluk hülyalarımızda. Dergilerde fotografları boy boy çıkıyor evlerde plakları duruyordu. 45’lik plaklardan daha büyük olan (sonradan onun LP ya da 33’lük olduğunu öğrenecektik) plaklar da vardı ama onlar biraz daha pahalı olduğu için hali vakti çok iyi olan evlerde olurdu. Onlar da kimi zaman Warner Muller Orkestrası veya kemanıyla Darvaş ama çoğunlukla da bizim yazlık sinemalarda gördüğümüz elinde bir but ve pis pis gülen Meksikalı kötü adam karekterine benzettiğimiz adamın LP plağını görürdük. Onun ismi Demis Roussos’tu ve sözkonusu LP ya da Türkçe mealiyle uzun çaların ismi de “Forever And Ever”dı.

"Demis Roussos Türkiye'ye Geliyor!" haberi manşetlerde

Albüme adını veren “Forever And Ever” isimli parça da ülkemizde çok tutulmuştu. Sadece o mu? “Goodbye My Love Goodbye” da dillerden düşmeyen şarkılarıydı. 1973 ve 74 yıllarında müzik listelerimizde hep o vardı. Sevgimiz o kadar gem vurulamazdı ki, 1974 yılının Kelebek gazetesinde ( O dönem bir gazetenin ekimiydi ayrı mı çıkardı şimdi hatırlayamıyorum) “Demis Roussos Türkiye’ye Geliyor” haberi mahşete oturacaktı. O yıllar bugünkü gibi “biletix’e bak hangi konser var” gibisinden bir yoğunluk yoktu. 1973’te Hollanda’da Tee – Set diye bir grup gelmiş, konser vermişti de on yıl konuşulmuştu. İşte o dönemde gönlümüzü çelen ilk dünya starı Demis Roussos’tu. Hatta Milliyet gazetesi’nin dış haberler servisinden, Hollanda temsilcisi Kamuran Sümercan, dış politika haberlerini biraz es geçip, Amsterdam’daki Demis Roussos konserini izleyip, Hey dergisine haber, fotograf olarak gönderiyordu. Biz de çarşamba sabahı bakkala koşup o dergiyi alıp, su gibi içiyorduk. İşte o dönemde çıkan Hey dergilerinden birinin kapağında da  Demis Roussos elinde Hey dergisi ile poz vermişti. Derginin sayfalarını açtığımızda da gene Kamuran Sümercan, Roussos ile roportaj yapmış ve Türkiye’ye konser vermek için geleceğini açıklıyordu. Sonrasında pehlivan tefrikasına dönen bu haberler birbiri ardına geldi. Kimi zaman Demis Roussos, ülkesi Yunanistan’daki konserlerini bile geri çevirdiğini söyleyerek, “Kendi ülkemde 6000 dolar alırım ama, Türkiye’ye bedava gelirim.” diyecek ve bu da derginin manşetine oturacaktı. Ondan sonra başladı mı sana ha bugün ha yarın muhabbeti. Sonra bir gün “1974’ün Haziran’ında geleceği haberi çıktı. O Habere eşlik eden yazı da Demis Roussos’un istekleri yazılıyordu. Kısacası bir konser yazışmasını canlı yayınla izliyorduk.

Anıların dehlizinde
Nihayetinde bu hayal bitti ve Demis Roussos gelmiyor diye habere bu sefer de nedenleri eşlik etti. Bir hafta Roussos’un turne programı uymuyor, diğer hafta sanatçının meneceri parayı beğenmedi derken diğer hafta da sanatçının gitaristi Yunan hükümetinden vize alamadı gerekçeleri sunulacaktı.

İşte bu hafta 68 yaşında hayata veda eden Demis Roussos ile bundan 40 küsur yıl öncesine ait ülkemizden anılar böyle.
APTULİKA


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...