29 Aralık 2014 Pazartesi

1973 Yılının Müzikte En İyileri

70'li yıllarda her yılın en iyileri seçilirdi. Bunlar arasında spor alanında "Yılın Sporcusu", Yılın Spor Olayı" ve daha nice kategorilerle sporda en iyiler seçilirdi. Bu kategoriler arasında "Yılın Futbolcu" da ayrı olarak yer alırdı. Çünkü o yıllarda spor denilince sadece akla futbol gelmezdi.   "Yılın Sporcusu" hem dünyadan hem de Türkiye'den seçilirdi. Seçilenler de kimi zaman bir maratoncu, boksör olurken kimi zaman da dünyadan bir yüzücü veya jimnastikçi olurdu. Bu tip seçimleri de okuyucular mektupla oy göndererek yapardı. Yılın Sporcusu anketlerinin yapıldığı gazete çoğunlukla Milliyet olabildiği gibi Tercüman gazetesi de olurdu. 
Bu tip yılın en iyilerinin seçildiği anketler sanat alanında da olurdu. 
Müzik alanında ise Yılın en iyileri" Hey dergisi tarafından "Yılın Müzik Oskarları" diye yapılırdı. Şimdi sizlerle 40 yıl öncesine gidelim ve 1973 yılı sonunda seçilen yılın en iyilerine bir bakalım.



1973 Yılının En İyileri

Hey dergisi'nin düzenlediği 1973'ün Müzik Oskarları o yıl dördüncü kez yapılıyordu. Yerli ve yabancı müzikler dalında yapılan bu seçmeler okuyucu tarafından verilen oylarla belirleniyordu. Seçimler açıklandıktan sonra da İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere üç büyük şehrimizde konserler veriliyordu.
20 bin kişinin katıldığı bu anketin sonuçları ise 1973 sonunda şöyleydi:

Türkiye'de
Yılın Kadın Şarkıcısı
NİLÜFER
(3791 oy)


Yılın Erkek Şarkıcısı
BARIŞ MANÇO
(3619 oy)



Yılın Ümit Veren Kadın Şarkıcısı
NİLGÜN ATILGAN
(5876 oy)

Yılın Ümit Veren Erkek Şarkıcısı
İLHAN İREM
(4679 oy)


Yılın  Orkestrası
İSTANBUL GELİŞİM
(3733 oy)

Yılın Grubu
KURTALAN EKSPRES
(5029 oy)




Yılın Bestesi
Dünya Dönüyor
Şanar Yurdatapan'ın bestesini Nilüfer seslendirmişti.
(3829 oy)


Yılın Düzenlemesi
Hey Koca Topçu 'Genç Osman'
Bu kategoride geleneksel halk müziğinden yapılan düzenlemeleri içeriyordu. 1973'te bu dalı Barış Manço'nun plağı kazanıyordu.
(3040 oy)


Yılın Türkçe Sözlü Parçası
Kimler Geldi Kimler Geçti
Bu dalda o dönem moda olan yabancı parçalara Türkçe söz yazıp plak yapma hadisesiydi ve bu dalı da Ajda Pekkan kazanacaktı.
(2948 oy)

Dünyadan

Yılın Şarkıcısı
DEMIS ROUSSOS
Bu dalda Demis Roussos ikinci sıradaki Eurovision birincisi Anne Maria David'e açıkara fark atarak birinci gelmişti. O yılın dördüncü sırasında Alice Cooper, yedinci sırasında Elvis Presley yer alırken en son sırada Elton John bulunuyordu.
(5819 oy)



Yılın Topluluğu
TEE - SET
Bugün bu grubu hatırlayan var mıdır, bilemem. Ama o yıl bu Hollandalı grup ülkemizde çok tutuluyor hatta ülkemize gelip üç büyük kentte tıklım tıklım dolu konserler veriyordu. O yılın anketinde de Sweet'i ikinci sıraya yarı yarıya oy farkıyla düşürürken, 443 oyla Pink Floyd altıncı sırada Led Zeppelin de 286 oyla 9. sırada bulunabiliyordu.
(5245 oy)



Yılın Şarkısı
Forever And Ever - Demis Roussos

(3916 oy)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...