3 Aralık 2014 Çarşamba

AC/DC'nin yeni albümü bugün çıkıyor

Rock’n Roll  ya da gene Rock’n Roll

AC/DC’nin duyurusu aylar önceden yapılan ve merakla beklenen albümü   4 Aralık, perşembe  günü piyasaya çıkacak. “Rock or Bust” adını taşıyan çalışma, grubun 41 yıllık kariyerinde kurucu gitaristi Malcolm Young’ın yer almadığı ilk albüm olma özelliğini taşıyor.   










Rock’n roll’un mucidi Chuck Berry, İstanbul’a geldiğinde 80 yaşını devirmişti. Konsere giderken, adamın 80 yaşına geldiğine değil de bizim neden onu 50’ye yaklaştığımız zamanlarda izleme imkanına eriştiğimize hayıflanıyorduk. Sahnede Chuck Berry’i gördüğümüzde bildiğimiz 80’lik dedelerden farklı biri vardı. Kafasına geçirdiği eski püskü bir denizci şapkası ile kah dans ediyor kah gitarını cayır cayır çalıyordu. Kısaca değişen bir şey yoktu. Rock’n roll gene rock’n roll’du.
Herşey bir zaman sonra demode olup, tarihin tozlu sayfalarına gömülebiliyor. Hepten yok olmasa bile zamana karşı kendini yenileyerek devam etme şansını yakalayabiliyor. Bütün değişime, hızla akıp giden teknolojiye rağmen rock’n roll ise çıktığı zamandaki gibi günümüze kadar gelebiliyor. Birileri bundan çok yıllar önce rock’n roll için, “General Motors’tan da fazla yaşayacak” demişti.  1968’lerde edilen bu kelam boşuna değilmiş General Motors firması 2009’da iflas etti ama rock’n roll hala yaşıyor. Bu türün ilk’leri hala yaşamakla kalmıyor, sahneye çıkmaya da devam ediyorlar. Chuck Berry bugün 88 yaşında, Little Richard geçen yıl 80 yaşına adım attığında verdiği beyanatta emekliliği düşünmediğini söylemişti. Bu iki ustanın yanında bir de 40 yıldır rock’n roll yapan bir grup var: AC/DC. Onların yaş ortalaması ise bu ikiliye göre çocuk denecek durumda yani, 60.
60’larına merdiven dayayan AC/DC elemanları şu günlerde yeni albümlerini çıkartmaya hazırlanıyorlar. 4 Aralık tarihinde tüm dünyada ve bizde de piyasaya çıkacak albüm “Rock or Bust” adını taşıyor. Sadece stüdyoya girip albüm yapmakla kalsalar iyi, grup bir de albümden sonra 2015 tarihini kapsayacak bir dünya turnesine çıkacaklarını da duyurdu.

Malcolm Young’ın yerine gelen yeğen
“Rock or Bust”ın çıkacağı yaz sonundan itibaren duyurulmaya başlandı. Ancak 2014 yılının ilk aylarında basına düşen bir haber AC/DC’nin yola devam etmesi konusunda kuşkulara neden olacaktı. O günlerde grubun kurucularından ritm gitarist Malcolm Young’ın sağlık durumunun kötü olduğu ve onun iyileşmesini bekledikleri açıklanmıştı. Adım adım gelen haberler daha sonra Malcolm Young’ın devam edemeyeceği üzerine gelişti. Ancak sağlık durumu konusunda hiç bir açıklama yapılmıyordu. Bir kaç ay sonra Malcolm iyileşene kadar yeni albümü yeğen Stevie Young ile yapacakları duyuruldu. Grubu eskiden beri takip etmeyenler için yeğen Young ismi soru işaretleri içerebilir. Ancak grubun tarihinde İskoç kökenli Young ailesi tam tekmil müzisyenlerden kuruluydu. Grubun emektarları olan solo gitarist Angus ile Malcolm’un en büyük abileri olan George Young hepsinden önce The Easybeats grubuyla 60’ların başında plaklar kaydetmişti. Yeğen Young’a gelince onu da AC/DC içinde ilk defa görmüyorduk. O AC/DC kurulmadan önce Angus ve Malcolm ile Sidney’deki bazı ufak kluplerde müzik yapmıştı. Stevie Young, 1988 yılında  grubun “Blow Up Your Video” albümü turnesinin Amerika bölümünde Malcolm’un rahatsızlanması sebebiyle daha önce de AC/DC konserlerinde çalmıştı.
Yaza dek süren bu haberler Stevie Young’ın AC/DC’nin yeni albüm kayıtlarında ritm gitarist olarak, Malcolm’un yerine çalacağı üzerineydi. Sonrasında geldik sohbahar aylarına ve “Malcolm Young’ın sağlık durumunun düzelmediği” haberleri grup tarafından söylenecekti. Kısa bir süre sonrada Malcolm Young’ın AC/DC’den ayrıldığı açıklanacaktı. Bütün bunlara karşın Malcolm Young’ın hastalığı hakkında bir bilgi verilmiyordu. Kısa bir süre sonra ise usta gitaristin uzun bir zamandır gitarını hatırlamayacak derecede demans denilen hastalığa yakalandığı ortaya çıkacaktı.
İşte bu süreç içinde Eylül ayında yeni albümün bittiği açıklanırken, albümde yer alan bir parçanın ufak bir bölümü beyzbol liğinin açılış müziği olarak yayınlanacaktı. Büyük bir merakla müzikseverler albümün çıkış tarihi olarak belirtiler 4 Aralık’ı beklemeye başladılar.
Tam taşlar yerine oturdu derken bu ayın başında da grubun davulcusu Phill Rudd’un bir kiralık katil tutması sebebiyle tutuklanması haberi çıkacaktı. Kefaletle berbest bırakılan ve mahkemesi süren Rudd’un suçunun sabit olması sebebiyle AC/DC ile yolları açılacaktı. Büyük bir ihtimalle 2015’deki konser turnesine yeni bir davulcuyla çıkacak olan AC/DC’de şimdilik  sukünet hakim. Soluklar yeni albümün çıkacağı tarih olan önümüzdeki Perşembe gününe kadar tutulmuş durumda.  AC/DC’nin 4 Aralık’ta yayınlanacak olan “Rock or Bust” adlı yeni albümünü ülkemizde de yayıncı firmanın organizasyonuyla Hard Rock Cafe Istanbul’daki özel bir etkinlikle kutlanacak.

21. yüzyılda da Rock’n Roll
  AC/DC,  6 yıl aradan sonra yayınladığı yeni albümü “Rock or Bust”ta 11 yeni şarkı yer alıyor.  2014 baharında Vancouver, BC’deki Warehouse Studyoları’nda  kaydedilen “Rock or Bust”,  grubun 41 yıllık müzikal kariyerinde kurucu üye Malcom Young’ın yer almadığı ilk albüm olma özelliğini taşıyor.. Albümü içeriğine gelince 41 yıldır değişen bir şey yok, gene bir önceki gibi bildiğimiz rock’n roll.
  “Rock or Bust” ile başlayan albüm, Angus Young’un can alıcı sololarıyla bezenmiş olan “Play Ball” ile devam ediyor. 70’lerin kokusunu hissettiren nakarat bölümleriyle “Rock The Blues Away”, Stevie Young’ın ritm gitarda yeri doldurduğunu gösteren “Dogs of War”da Angus Young’ın gitarındaki yeni solo fikirleri cezbedici gelirken, birbirini takip ederken tatlı bir ezgi oluşturan “Baptism By Fire” ve “Rock The House”   ilk etkileyen çalışmalar oldu.
Albümde vokalist Brain Johnson başarısını katmerlerken, Angus Young’ın gitar sololarının yeni fikirlere açılması albümün olumlu noktaları olarak kendini gösteriyor. Malcolm Young’ın yerini Stevie Young hem iyi doldurmuş hem de katılımıyla heyacan katmış.

AC/DC, rock’n roll’u 21. yüzyıla taşıyan bir grup. Fazla söze gerek yok. Rock’n roll böyle bir şey!

Aptulika


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...