29 Kasım 2018 Perşembe

Arkeolojik kazıdan çıkan plaklar


Rock tarihinin tozlu raflarından çıkan 2 mucize albüm bu pazar gecesi saat 22.00'de Radyo ODTÜ'de yayınlanan Kulak Misafiri programı'nda. 


 Efsanevi müzisyenler öldükten sonra plak şirketleri hemen atılarak, "Daha önce yayınlanmamış kayıtlarıyla" diyerek yeni albümler çıkartırlar. Bunu sanatçının ölümünün üzerinden yıllar  hatta çeyrek asır geçse de yaparlar, hani yıllanırsa daha da kârlı ve  lezzetli olur... aynı şarap gibi. Jimi Hendrix hayattayken 4 albüm çıkartabilmiştir ama öldükten sonra diskografi bir anda düzinelerce artmıştır. Son on yılda Hendrix'in ölümünden 40 yıl sonraları ise hiç yayınlanmamış kayıtları çıkmıştı, hem de içinde ilk defa duyulan parçaları da olan. Miles Davis, Jimi Hendrix'in daha yayınlanmamış kayıtlarının olduğu devasa depolar bile vardır sanırım. 

O "Daha önceden yayınlanmamış" ibarelerine de bayılırım hani. Eh o zaman niye yayınlamadınız be kardeşim demek gelir içimden. Bunca laf ettim ama ben de bu albümleri almak için koşarım. İçinden çok keyifli şeyler çıkar ve daha önce bu adamlar yaşarken niye yayınlanmamış diye de üzülürüm. 

Herşeye rağmen bu tip albümlerde bazı zamanlar da içine ticaret bulaşmamış olanlar da vardır. O sanatçının arşivinde unutulmuş ve ölümlerinden sonra çıkmıştır. İşte o zaman bu arkeolojik bir kazıdan çıkan tarih gibidir. İşte bu yazıda bahsedeceğim iki albüm tam da bu tip olanlardan. Her iki albümden de haberdar olmam, aziz dostum ve blog yazarlarımızdan da olan Bülent Seyitdanlıoğlu sayesinde oldu. Her hafta pazar geceleri Radyo ODTÜ'de "Kulak Misafiri" programını yapan Bülent, bu haftayı iki albüme ayıracağını söylemişti. Ben de bu sayede bu çalışmalarla tanışabildim. Tabi asıl tanışma bu pazar "Kulak Misafiri"ni dinlediğimizde olacak, zira Bülent o harikulade anlatımıyla bu iki albümün öyküsünü ve detaylarını sunacak.  


İlk albümümüz bundan 2 yıl önce kaybettiğimiz Prince'e ait. Onun  ölümünden sonra mirasçıları tarafından evinin kasasında saklanan bir kaset bulunur.  21 Eylül 2018'de de bu kayıtlar "Piano and a Microphone" adıyla albüm olarak yayınlanmıştır.  


Öteki arşivlik albümümüz de arkeolojik bir kazı çalışması sonucu çıksa da yaşayan bir sanatçımızın 55 yıl önceki bir konserinin kaydı. Bob Dylan'ın 1963 yılının Mayıs ayında verdiği Brandeis Üniversitesi konserinin kaydı. Bu kaydın ortaya çıkışının da ilginç bir macerası var. Onu da programda dinleyeceksiniz.


Her iki albümü de bu pazar (2 Aralık 2018) gecesi saat 22.00'de yayınlanacak olan "Kulak Misafiri" programında dinleyebilirsiniz.  Tabi programda Bülent Seyitdanlıoğlu'nun sunumlarıyla da bu iki albümün macerasını da öğrenebilirsiniz. 

Aptulika



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...